Belastingaangifte: cryptomunten opgeven?

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Belastingaangifte 2017 Moet u cryptomunten opgeven
Blog
27 februari 2018

Belastingaangifte: cryptomunten opgeven?

Gelukkig is uw belastingaangifte 2017 al voor een groot deel door de Belastingdienst ingevuld. Maar hoe zit het met cryptomunten?
Vrouw met hond in auto

Voor 1 mei a.s. moet u uw aangifte inkomstenbelasting 2017 invullen. De Belastingdienst heeft uw aangifte al voor een groot deel ingevuld. Maar hoe zit het met cryptomunten? Zijn deze ook al vooraf ingevuld?

Financiële instellingen in Nederland zijn verplicht gegevens over onder andere bankrekeningen en effectendepots van particulieren en niet-natuurlijke personen op te geven aan de Belastingdienst. Cryptomunten worden niet op een rekening bij een financiële instelling aangehouden, maar in een wallet (een elektronische portemonnee) en daarom staan deze niet in de vooraf ingevulde aangifte.

Als er sprake is van een koersdaling is het raadzaam om op tijd middelen te reserveren, zodat u de box 3-heffing kunt betalen

Geen vrijstelling in box 3

Dit betekent echter niet dat u de cryptomunten niet in box 3 hoeft aan te geven. Cryptomunten hebben namelijk wel degelijk een waarde en die waarde moet u dus ook opgeven. Cryptomunten worden niet gelijk gesteld aan contant geld. De vrijstelling van € 522 per persoon (2017) voor contant geld in box 3 is dan ook niet van toepassing. Cryptomunten worden gezien als overige vermogensrechten. Hiervoor is in box 3 geen vrijstelling opgenomen. Hoe u de waarde van een cryptomunt moet bepalen kan lastig zijn, omdat er verschillende cryptobeurzen zijn en de waarde van een cryptomunt per beurs kan verschillen.

Koersschommelingen

De koers van de cryptomunt op 1 januari 2017 is bepalend voor uw aangifte over 2017. Daar zit bij grote koersschommelingen wel een risico in.

Als de koersen oplopen is dat natuurlijk geen probleem. Maar als koersen gaan dalen ligt dit anders. De box 3-heffing over 2017 moet u pas opgeven in 2018 en u gaat pas betalen rond de zomer van 2018. Ruim anderhalf jaar later dus. Als er sprake is van een koersdaling is het raadzaam om op tijd middelen te reserveren zodat u de box 3-heffing op termijn kunt betalen.

Naheffen

Hebt u in het verleden uw cryptomunten niet opgeven? Dan heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om alsnog belasting te heffen. Naast de heffing kan de Belastingdienst ook een boete opleggen. De maximale boete bedraagt 300%. De navorderingstermijn is vijf jaar. Als u uw cryptomunten in een wallet bij een buitenlandse partij aanhoudt, dan is de navorderingstermijn zelfs twaalf jaar. U kunt ook zelf contact opnemen met de Belastingdienst om uw cryptomunten alsnog aan te geven. In bepaalde gevallen zal de Belastingdienst de boete dan verminderen, omdat u zich vrijwillig hebt gemeld.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel