Uw praktijkruimte zelf financieren: drie voordelen

  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Uw praktijkruimte zelf financieren drie voordelen
Van Lanschot voor medici

Uw praktijkruimte zelf financieren: drie voordelen

Blog
22 juni 2017
Veel huisartsen werken samen in één praktijk of gezondheidscentrum. Voor de financiering van het gezamenlijke pand kiezen zij vaak voor een maatschap of Vastgoed BV. Maar er is nog een andere, veelbelovende vorm van financieren.

Is het gezamenlijke pand gefinancierd in een maatschap? Dan is er sprake van één gezamenlijke financiering waarvoor u allemaal hoofdelijk aansprakelijk bent.

Aan deze maatschapsconstructie kleven nadelen die vaak onderbelicht blijven. Als een van de partners zijn rente- en aflossingsverplichtingen niet nakomt, zijn de anderen daarvoor medeaansprakelijk. En als een van de huisartsen vertrekt, heeft dit ook grote gevolgen. Er moet dan veel worden geregeld met de bank en de belastingdienst. Bovendien kan het vinden van een nieuwe partner in deze maatschapsconstructie lastig zijn. De nieuwe huisarts moet zich namelijk volledig kunnen vinden in de financieringsconstructie, het rentepercentage en de keuze voor de bank.

Er is nog een andere mogelijkheid: het praktijkpand kadastraal splitsen en verdelen in appartementsrechten. Deze constructie biedt veel meer vrijheid aan de individuele arts. U financiert namelijk alleen uw eigen deel van het complex. Het eigendomsrecht wordt per huisarts gesplitst en voor het gezamenlijke beheer en onderhoud richt u een Vereniging van Eigenaren op. We zetten de drie belangrijkste voordelen van deze oplossing voor u op een rij.

1. Flexibel en transparant

U maakt zelf afspraken over de financiering, zoals de looptijd en de hoogte van de rente. U bepaalt ook zelf of en wanneer u tussentijds aflost of eigen vermogen inbrengt. Bij een maatschapsfinanciering moet u al deze zaken afstemmen met uw partners.

2. Alleen aansprakelijk voor uw eigen deel

Als u alleen uw eigen deel van de praktijk financiert, bent u ook alleen voor dat deel aansprakelijk. In geval van een maatschapsfinanciering bent u veel minder onafhankelijk: u bent dan namelijk aansprakelijk voor de volledige schuld en ook voor het nakomen van de verplichtingen door uw zakelijke partners.

3. Zelf uw bank kiezen

U kiest zelf de bank waar u uw deel van het onroerend goed financiert. Op die manier kunt u de condities en voorwaarden kiezen die volledig aansluiten op uw persoonlijke situatie. Ook een nieuwe toetreder maakt zijn eigen keuzes. Hierdoor is het eenvoudiger een overnemende partij te vinden.

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw praktijk(financiering)? Neem dan contact met ons op.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel