Unieke samenwerking apothekers en Healthy Entrepreneurs

ankie benningshof - van lanschot
Ankie Benningshof
Van Lanschot Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Unieke samenwerking apothekers en Healthy Entrepreneurs
Van Lanschot voor medici

Unieke samenwerking apothekers en Healthy Entrepreneurs

Blog
16 november 2017
Bent u apotheker (of huisarts of medisch specialist) en wilt u naast uw dagelijkse werkzaamheden ook graag een aanvullende positieve, maatschappelijke bijdrage leveren in ontwikkelingslanden? Dat kan via een samenwerking met of een donatie aan Healthy Entrepreneurs, een jonge en dynamische onderneming die ondernemers opleidt en mini-apotheken opzet in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden.

Werkwijze

De werkwijze is simpel: Healthy Entrepreneurs selecteert nieuwe lokale ondernemers met basiskennis van de gezondheidszorg. Zij krijgen een opleiding in basisgezondheid en gezondheidsproducten en leren een eigen mini-apotheek op te zetten. Met een krediet van $ 50,- koopt de ondernemer een starterskit met basisgezondheidsproducten en een speciaal voor dit doel ontwikkelde tablet om voorlichting en advies te kunnen geven. Deze starterskit heeft een waarde van $ 100,- en de ondernemers moeten het krediet binnen een jaar aflossen. Healthy Entrepreneurs beheert zelf de hele distributieketen, zij kopen producten zo goedkoop mogelijk in en leveren via een magazijn direct aan de ondernemers ter plaatse.

Maatschappelijke impact

Door deze werkwijze zijn lokale ondernemers in staat een inkomen te verdienen en voorzien ze hun eigen gemeenschap van producten en informatie. Die gemeenschap bestaat uit mensen die in afgelegen gebieden wonen en daarom minder makkelijk of geen toegang hebben tot medicijnen. Healthy Entrepreneurs is op dit moment werkzaam in vijf landen - Democratische Republiek Congo, Ghana, Tanzania, Uganda en Haïti - en heeft contacten met instanties als UNICEF, lokale overheden en de ministeries van Volksgezondheid in de landen waar ze actief zijn. Bovendien zoekt Healthy Entrepreneurs ook samenwerking met bedrijven, non-profitorganisaties en vermogens- en familiefondsen om investeringsmogelijkheden te onderzoeken en netwerken en kennis te delen.

PE-punten

Of u nu doneert of Healthy Entrepreneurs op een andere manier steunt, u draagt daarmee bij aan een goede en duurzame toekomst van kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden. Apothekers, huisartsen en medisch specialisten kunnen zelfs PE-punten behalen, door mee op reis te gaan naar Afrika en daar presentaties te geven aan de nieuwe lokale ondernemers.

Van Lanschot en Healthy Entrepreneurs

Het Adviesteam Apothekers van Van Lanschot Healthcare maakt zich sterk voor Healthy Entrepreneurs. Zo hebben wij deze activiteit kortgeleden nog gepromoot op de jubileumbeurs van de KNMP. Healthy Entrepreneurs is een fellow van Ashoka Nederland. Van Lanschot Kempen ondersteunt Ashoka Nederland.

Meer weten of ook een bijdrage leveren? Bezoek de website van Healthy Entrepreneurs of kijk op Facebook of LinkedIn.

Wilt u weten wat Van Lanschot Healthcare voor apothekers kan betekenen? Neemt u dan contact op met mij via a.benningshof@vanlanschot.com of lees verder op Apothekers.

Over Healthy Entrepreneurs

Healthy Entrepreneurs is een innovatieve organisatie met de missie om in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden de gezondheidszorg naar een hoger en beter plan te tillen. Dat gebeurt via het opzetten van een netwerk van zelfopgeleide ondernemers. Naast de levering van kwalitatief goede medicijnen en producten ter verbetering van de hygiëne geven die mini-apotheken voorlichting en advies over allerhande (lokale) gezondheidsvraagstukken. Belangrijk bedrijfsmiddel voor de ondernemer daarbij is een speciale tablet op zonne-energie, waarin alle benodigde informatie staat en waarmee de bedrijfsvoering kan worden geregeld en gemonitord.

ankie benningshof - van lanschot
Ankie Benningshof
Van Lanschot Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel