Tandartspraktijk verkopen of overnemen? Twee lessons learned

Henk-Jan van Roekel
healthcare banker, Van Lanschot Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Tandartspraktijk verkopen of overnemen
Van Lanschot voor tandartsen

Tandartspraktijk verkopen of overnemen? Twee lessons learned

Blog
12 juni 2017
Het overnemen van een praktijk is een belangrijke stap in uw carrière als tandarts. Minstens zo spannend is het om uw eigen praktijk, waarvan u jarenlang eigenaar en boegbeeld bent geweest, van de hand te doen. Voor zowel starters als stoppers heeft een praktijkovername veel impact.

In 2016 heeft het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) onderzoek gedaan naar de wensen van startende en stoppende praktijkhouders in de eerste lijn. Twee conclusies uit het rapport ‘Praktijkovername in de eerste lijn’:

1. Mismatch vraagt om zorgvuldige voorbereiding

Een van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek is de mismatch tussen de profielen en voorkeuren van starters en stoppers. Stoppende tandartsen zijn overwegend man, met een praktijk aan huis, waar zij fulltime werken. De starters aan wie ze overdragen zijn steeds vaker vrouw, met weinig interesse in de overname van het woon-/praktijkpand en soms een voorkeur voor parttime werken. Bij Van Lanschot Healthcare zien we deze verschillen dagelijks voorbijkomen. Dit vraagt dus om een zorgvuldige voorbereiding bij (ver)koop.

2. Laat u goed informeren en adviseren

Hoe gaat het proces van overname in zijn werk? Kan ik een financiering krijgen voor de overname? Hoeveel moet ik aan eigen geld meebrengen? Moet ik goodwill vragen of betalen en zo ja, hoeveel? Een (ver)koop leidt tot veel vragen.

Juiste informatie en goed advies bij praktijkovername vindt men daarom essentieel, zo bleek uit het onderzoek. Niet ten onrechte. U (ver)koopt maar één of enkele keren in uw leven een praktijk. Bovendien gaat het om veel geld en om uw toekomst. Goede voorbereiding en begeleiding helpt u om een praktijk of opvolger te vinden, die voldoet aan uw wensen. Zo kunt u met een gerust hart uw praktijk overdragen, dan wel beginnen aan de nieuwe uitdaging van een eigen praktijk

Hulp nodig?

Bent u van plan om een praktijk over te nemen en wilt u hiervoor een financiering afsluiten? Of hebt u behoefte aan het in kaart brengen van uw wensen en doelstellingen na de verkoop van uw praktijk? Neem dan contact op met Henk-Jan van Roekel, Van Lanschot Healthcare, Mondzorg, via telefoon 06 12 28 02 21 of h.vanroekel@vanlanschot.com.

Henk-Jan van Roekel
healthcare banker, Van Lanschot Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel