Protectionisme 2.0

Mark Buitenhuis - Van Lanschot
Mark Buitenhuis
regiodirecteur private banking
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Protectionisme 2 0
Opbouw vermogen Van Lanschot

Protectionisme 2.0

Blog
01 februari 2017
In het zakelijk woordenboek heeft de term protectionisme afgelopen jaren relatief weinig aandacht gekregen. Het is opvallend hoe dat in korte tijd zo kan veranderen. De verkiezing van Trump en de daarbij verzonden tweets zetten het onderwerp weer hoog op de agenda. Bedreigend voor de economie, of juist een middel om weer een boost te geven aan diezelfde economie? In de komende periode gaan we ervaren hoe ver dit zal gaan en of, dan wel hoe, de uitwerking ons allen zal raken.

Bescherming

Bij protectionisme denken we vooral aan de globale economie, maar protectionisme kent meerdere gedaanten. In de kern gaat het om bescherming en dat te doen wat goed is om eigen belangen en bezittingen te beschermen. Wanneer we dit klein maken, is het al snel een onderwerp waar iedereen goed aan doet om periodiek over na te denken. In hoeverre hebt u de bescherming van uw bedrijf goed geregeld? Niet zelden worden ondernemers verrast dat oude vertrouwde afspraken met leveranciers en afnemers in roerige tijden, net even anders in elkaar zitten dan gedacht. Of stonden de beveiliging en verzekering van het pand traditioneel hoog op de agenda, terwijl cybercrime via de achterdeur het bedrijf binnen kwam. Kortom de wereld verandert, en de bescherming van uw belangen en bezittingen vraagt dat ook.

Bij bescherming zien we in toenemende mate ook de openbaarheid van gegevens als item naar voren komen. Door de toegenomen beschikbaarheid van informatie en transparantie daarvan komt ook de vraag van bescherming naar boven. In hoeverre gaat de beschikbaarheid van informatie over uw product en prijs juist wel of niet helpen in het concurrentieveld? Onderwerpen om goed over na te denken.

Bezit inzichtelijk

Nog een stap verder gaat de beschikbaarheid van gegevens over het bezit van de ondernemer zelf. Dat gaat dus verder dan de onderneming, maar raakt de privékant van het ondernemer zijn. Door de vierde Europese anti-witwas richtlijn moet Nederland voor 26 juni 2017 een UBO-register hebben ingericht. Insteek daarbij is openbaar vast te leggen wie de uiteindelijke eigenaren van een bedrijf zijn. Maar daarmee wordt ook inzichtelijk welk bezit u hebt als ondernemer. Op dit moment wachten we op het wetsvoorstel. Naar verwachting zal het (aandelen)belang of een zeggenschap van meer dan 25% in een vennootschap of stichting zichtbaar worden en kiest Nederland zeer waarschijnlijk voor volledige openbaarheid. Gegevens zullen vanaf 2018 openbaar moeten zijn. Interessant is de vraag wat dit doet met uw gevoel van bescherming. Hierbij zijn de voordelen van volledige openbaarheid natuurlijk helder, maar wat is het nadeel vanuit de beschermingsgedachte?

Daar waar wereldwijd de deuren wellicht wat meer gaan sluiten, gaan ze dichterbij binnenkort juist meer open. Dat vraagt om regie, waarbij wij u graag helpen. Neem contact op met een van onze business advisors of lees hier meer.

Mark Buitenhuis is regiodirecteur Private Banking bij Van Lanschot

Deze blog is geschreven naar de stand van zaken per 1 februari 2017.

Mark Buitenhuis - Van Lanschot
Mark Buitenhuis
regiodirecteur private banking
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel