Is een succesvolle ondernemer ook een succesvolle belegger?

annemarie van dongen - van lanschot
Annemarie van Dongen
Beleggingsspecialist
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Is een succesvolle ondernemer ook een succesvolle belegger
vermogen opbouwen en behouden Van Lanschot

Is een succesvolle ondernemer ook een succesvolle belegger?

Blog
07 februari 2017
Wat te doen met het vermogen dat u hebt opgebouwd met ondernemen? Herinvesteren in de onderneming of misschien toch beleggen op de beurs? Vragen die bij veel ondernemers spelen en die soms lastig te beantwoorden zijn. Er zijn natuurlijk een aantal overeenkomsten te vinden tussen beleggers en ondernemers.

De werelden van ondernemers en beleggers kruisen elkaar continu. Zo komen alle ondernemers, groot of klein, altijd wel direct of indirect in contact met beleggen. Bij kleine ondernemers gebeurt dat bijvoorbeeld wanneer ze een voorziening willen treffen voor hun pensioen. Bij startups kan beleggen een rol gaan spelen als bron van financiering van hun bedrijf. Bij grote ondernemingen kan deze financiering zelfs plaatsvinden via een beursnotering waarbij vervolgens grote groepen beleggers participeren in het bedrijf.

Overeenkomsten

Als belegger volg je de gebeurtenissen in de wereld op de voet en probeer je de gekozen strategie zo goed mogelijk ten uitvoer te brengen. Dit is goed te vergelijken met ondernemers; zij proberen kansen en bedreigingen in de markt te signaleren en hierop in te spelen. Dit gaat gepaard met de nodige risico’s en dit maakt het rendement onzeker. Alleen door gedegen onderzoek, het inschakelen van de juiste specialisten en door continue monitoring kan er op de langere termijn een bovengemiddeld resultaat worden behaald. Focus houden en bijsturen indien nodig. Dit geeft de overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen goed weer. Een ondernemer zal, net als een belegger, gebruik maken van specialisten en een strategie moeten volgen om succesvol te zijn. Daarnaast moet een ondernemer het hoofd koel houden in volatiele tijden en moet hij risico’s durven nemen. Op basis van deze overeenkomsten zou je kunnen stellen dat ondernemers zeer succesvolle beleggers kunnen zijn. Alleen, om succesvol te beleggen is veel tijd en kennis nodig, iets waar een ondernemer niet altijd over beschikt.

Tijd en kennis

Op zich hoeft het gebrek aan tijd en kennis geen probleem te zijn. Als ondernemer hoef je niet per se goed te zijn in alles wat je doet, als je maar de juiste mensen hebt die daar waar nodig ondersteuning bieden. Zoals het gebruik maken van een boekhouder; een logische keus voor veel ondernemers aangezien ze er zich niet helemaal in kunnen of willen verdiepen. Daardoor blijft er meer tijd over voor hetgeen waar ze echt goed in zijn: ondernemen!

Ondanks dat de risico’s bij beleggen en ondernemen nooit helemaal weggenomen kunnen worden, kunnen deze wel geminimaliseerd worden door een team van specialisten te verzamelen. Hebt u zo’n team achter u staan? Of kunt u nog hulp gebruiken als het gaat om beleggingsvraagstukken? Onze beleggingsspecialisten staan voor u klaar. Maak een afspraak of kijk op Beleggen voor ondernemers.

Annemarie van Dongen werkt als adviseur Special Clients Desk bij Van Lanschot.

annemarie van dongen - van lanschot
Annemarie van Dongen
Beleggingsspecialist
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel