Fonds voor gemene rekening steeds populairder, maar zeer gecompliceerd

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Fonds voor gemene rekening steeds populairder
Blog
11 augustus 2017

Fonds voor gemene rekening steeds populairder, maar zeer gecompliceerd

Donderdag 10 augustus 2017 vermeldde Trouw dat de Belastingdienst een grote toename signaleert van fondsen voor gemene rekening. Ook wij zien een stijging bij onze klanten. Een fonds voor gemene rekening is zeer gecompliceerd. Voorkom misverstanden.
Hardloper met personal trainer

Lees ook: Open fonds voor gemene rekening met uw familie? Dit zijn de gevolgen van het nieuwe wetsvoorstel (31 maart 2021)

1. Open of besloten fonds voor gemene rekening

Klanten met een vermogen tussen de € 100.000 en € 1.000.000* in box 3, die verwachten een rendement te maken lager dan 3,45%, kunnen fiscaaltechnisch beter in box 2 beleggen. Vermogen dat is ondergebracht in een open fonds voor gemene rekening, wordt belast in box 2. Het open fonds is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting (VpB). U betaalt belasting over het werkelijk gerealiseerde rendement en niet langer over een forfaitair rendement.

Is de omschrijving niet goed, dan stelt de Belastingdienst dat er sprake is van een besloten fonds

We spreken over een open fonds als het mogelijk is participaties te verkopen aan andere participanten, of aan het fonds zelf, zonder toestemming van de andere participanten. Is dit niet goed omschreven, dan zal de Belastingdienst stellen dat er sprake is van een besloten fonds. In dat geval wordt het fonds ‘fiscaal transparant’ beoordeeld, en blijft de belegging gewoon in box 3 belastbaar. Belangrijk: om VpB aangifte te kunnen doen moet de belastingdienst een fiscaal nummer (RSIN) afgeven. In de praktijk blijkt het afgeven van het RSIN moeizaam te verlopen en lang te duren.

2. Publicatie landelijk dagblad

Een open fonds voor gemene rekening kan ook worden ingezet om gelden van een bestaande BV in onder te brengen. Bij het onderbrengen van het vermogen vindt dan geen aanmerkelijk belangheffing (ab-heffing) plaats. Het open fonds hangt organisatorisch naast de BV. Zowel de BV als het open fonds zijn belastingplichtig voor de VpB.

Tot Prinsjesdag 2016 kon een open fonds een VBI-status aanvragen en was daardoor vrijgesteld van heffing van VpB. Sinds 20 september 2016 is er bij het overbrengen van gelden van de BV naar het open fonds sprake van ab-heffing en is dit niet meer opportuun. Maar het overbrengen van BV-gelden in een open fonds gebeurt nog regelmatig. 

Als u het open fonds naast de BV plaatst, is publicatie van deze afsplitsing in een landelijk dagblad vereist. Dat wil niet iedereen.

Waarom wordt hiervoor gekozen? Deze keuze is dan niet fiscaal gedreven maar heeft te maken met de zichtbaarheid van de BV. Een BV moet zijn ingeschreven in het Handelsregister van de KvK en heeft een publicatieplicht van de jaarcijfers. Aangezien het Handelsregister openbaar is, is voor een ieder zichtbaar hoeveel vermogen er in de betreffende BV aanwezig is.

Het open fonds daarentegen hoeft niet te worden ingeschreven in het Handelsregister. Echter in het geval het open fonds naast de BV wordt geplaatst, is publicatie van deze afsplitsing in een landelijk dagblad wel vereist en dat strookt niet altijd met de wens van de klant. 

3. Actieve deelnemingen

Indien het open fonds voor gemene rekening organisatorisch niet naast, maar boven de huidige BV geplaatst wordt, is publicatie in een landelijk dagblad niet vereist. Het plaatsen van het open fonds boven de BV heeft net als hierboven beschreven te maken met de zichtbaarheid van de BV. Recent heeft de fiscus op haar website een formulier ‘Aanmelding open fonds voor gemene rekening’ geplaatst. Dit formulier dient te worden ingevuld voor het verkrijgen van een fiscaal nummer (RSIN). Uit de toelichting bij dit formulier blijkt dat als er nog sprake is van een actieve deelneming, de Belastingdienst geen fiscaal nummer afgeeft. Wees hier dus alert op.

Het is van belang dat u zich goed laat adviseren als u vermogen uit box 3 wilt overbrengen naar Box 2 door gebruik te maken van een open fonds voor gemene rekening of als u vermogen van de huidige BV wilt overbrengen naar een open fonds voor gemene rekening. Neem tijdig contact op met uw bank zodat deze de tijd heeft om nieuwe rekeningen te openen en de overboekingen voor u te doen.

* voor gehuwden geldt het dubbele bedrag.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Cover Cornelis juni 2018 - Van Lanschot_andersom_3

Interessant artikel? Abonneer u nu

Cornelis Magazine
Ontvang 2x per jaar het online magazine Cornelis. Het magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens vindt u in onze privacy statement op de websit
Deze site is beschermd met reCAPTCHA, de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel