Familiebedrijf? Voorkom problemen met een familiestatuut

Paul Schut - Van Lanschot
Paul Schut
Business advisor
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Familiebedrijf voorkom problemen met een familiestatuut
Blog
15 december 2017

Familiebedrijf? Voorkom problemen met een familiestatuut

Ouders zeggen het vaak tegen hun kinderen als ze gaan samenwonen of trouwen en de notaris adviseert het ook: maak vóór het samenwonen of het huwelijk goede afspraken en leg die vast. Dat voorkomt discussie en ‘ellende’ op het moment dat het niet meer goed gaat in een relatie. Zou datzelfde voor een familiebedrijf ook niet altijd moeten gelden? Ik geef familiebedrijven dat advies in ieder geval wel.
Man en vrouw in magazijn

Familiebedrijven adviseren is mijn dagelijks werk. Die relaties stellen mij allerlei vragen zoals: hoe ga ik om met mijn familieleden en hun verschillende belangen? Wie van de familieleden mag in de onderneming komen werken? Welke eisen stellen we aan familieleden, wie kwalificeert zich voor de leiding van het bedrijf? Gaat het eigendom ook samen met zeggenschap?

Ook andere vraagstukken over bijvoorbeeld beloning, dividend of investeringen vragen aandacht van de familieleden. Mag de ‘koude kant’ in het bedrijf komen werken? Hebben kinderen die niet in het bedrijf werken dezelfde rechten als kinderen die wel in het bedrijf werken? En hoe zit het straks met de kinderen van de kinderen? Mogen kinderen hun belang verkopen aan derden?

Familiestatuut: een lust, een last of juist heel praktisch en belangrijk?

Een aantal zaken, zoals het dividendbeleid, laat zich goed beschrijven in een aandeelhoudersovereenkomst, maar een familiestatuut zou hier een uitstekende aanvulling op zijn. In dit familiestatuut kunnen afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld kernwaarden, eigendomsafspraken, bepaling van waardeoverdracht naar een volgende generatie, het besluitvormingsproces, hoe te handelen bij overlijden en scheiden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, in de praktijk merk ik dat mijn klanten met nog veel meer vraagstukken geconfronteerd worden. Daarom is het belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken.

Mijn advies is dan ook om er samen met uw familieleden de tijd voor te nemen en zaken goed te overdenken, te bespreken en vast te leggen. Als het eenmaal goed is vastgelegd, geeft dit duidelijkheid en rust. Een familiestatuut kan altijd, als dat nodig is, op een later moment worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden.  

Wilt u weten hoe een familiestatuut aan de continuïteit van uw familiebedrijf kan bijdragen? Neemt u dan contact met mij op, 06 22 37 99 96, p.g.n.schut@vanlanschot.com, of met Maak een afspraak.

Paul Schut is business advisor bij Van Lanschot. Hij informeert en adviseert Ondernemers over vraagstukken rondom bedrijfsoverdracht en –opvolging.

Paul Schut - Van Lanschot
Paul Schut
Business advisor
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel