Duurzaam beleggen en/of leven?

Ruud van de Ven - Van Lanschot
Ruud van de Ven
Wealth manager Verenigingen & Stichtingen
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Duurzaam beleggen en of leven
vermogen opbouwen Van Lansc

Duurzaam beleggen en/of leven?

Duurzaam
28 februari 2017
Het is mijn ambitie om bij te dragen aan een beter milieu en een duurzamere wereld, al twijfel ik vaak hoe ik dit het beste kan doen. Natuurlijk door samen met maatschappelijk betrokken bestuurders van stichtingen te zoeken naar verantwoorde en duurzame beleggingsoplossingen. Maar ook persoonlijk probeer ik invulling te geven aan mijn zorg voor het milieu. Ik maak u graag deelgenoot van mijn duurzame dilemma’s en wellicht raakt u hierdoor ook geïnspireerd en meer milieubewust.

Carbon footprint (CO2) als thermometer voor de aarde

Als u op internet zoekt op global warming krijgt u meer dan 73 miljoen hits. De wereld is zich eindelijk bewust geworden van dit probleem, wat onder andere tot uitdrukking komt in het Parijse klimaatakkoord in 2016. Maar de uitdaging om de stijging van de temperatuur onder de 2 graden Celsius te houden is niet gering. In het duurzaamheidsbeleid van Van Lanschot proberen we hier een bijdrage aan te leveren door de CO2 -uitstoot mee te nemen in onze duurzaamheidsscreening. Niet alleen vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook vanuit de gedachte dat CO2 een steeds belangrijkere component wordt om de houdbaarheid (ook een vertaling van het woord sustainability) van een onderneming te beoordelen. De Nederlandsche Bank heeft onlangs opgeroepen om de duurzame investeringen te verhogen en om CO2 beter te prijzen. Maar de (commerciële) belangen zijn groot en staan op dit moment een objectieve CO2-meting en prijsstelling in de weg. Als belegger roep ik u op om de ontwikkelingen op dit gebied vooral kritisch te blijven volgen en voor u zelf te bepalen hoe ver u wilt gaan in de verduurzaming van uw portefeuille. De tijd dat we dachten dat duurzaam beleggen rendement kostte ligt ver achter ons, dus daarvoor hoeft u het niet te laten.

Invest global, but act local

Daar waar ik als belegger een wereldwijde blik heb, is mijn focus als persoon veel meer gericht op de vraag wat ik zelf direct kan doen aan het terugdringen van de global warming. Ik denk dat ik op dat vlak al goed mijn best doe: ik reis zoveel mogelijk met openbaar vervoer, participeer in een windmolen, heb dubbel glas laten aanleggen, houd de thermostaat laag, ben bijenimker en gebruik spaarlampen. Maar na een berekening van mijn CO2 via internet, kom ik toch tot het besef dat er nog veel ruimte voor verbetering c.q. reductie is. Dit heeft zeker bijgedragen tot een (nog) sterkere bewustwording van mijn eigen bijdrage en nieuwe voornemens (waaronder elektrisch rijden). Het geeft mij veel energie om hier mee bezig te zijn.

Bereken uw eigen carbon footprint

Ik nodig u uit om uw eigen CO2-uitstoot ook eens te berekenen. Dit geeft veel inzicht in wat u zelf kunt doen aan het terugdringen ervan. Nederlanders hebben op dit gebied binnen Europa een achterstand in te halen. En wanneer u het niet voor uw eigen generatie doet, doet u het dan vooral voor de toekomstige generaties. Ik ben ervan overtuigd dat de mens de technische kennis heeft om de wereld te redden, alleen ontbreekt het op dit moment nog aan voldoende wereldwijde samenwerking. Niets weerhoudt u om in uw eigen directe omgeving al het verschil te maken. Op die manier kunt u duurzaam beleggen en duurzaam leven prima combineren.
Meer weten?

Wilt u weten hoe we voor uw stichting een duurzamere beleggingsoplossing kunnen realiseren of wilt u uw persoonlijke duurzaamheidservaringen met ons delen? Neem dan contact met mij op via 06 53 82 55 23 of ruud.vandeven@vanlanschot.com.

Ruud van de Ven is wealth manager Verenigingen & Stichtingen bij Van Lanschot.

Ruud van de Ven - Van Lanschot
Ruud van de Ven
Wealth manager Verenigingen & Stichtingen
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel