Dierenartsenpraktijk verkopen? Drie aandachtspunten

Pieter Steenhuizen
Teamleider bij Van Lanschot Healthcare
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Dierenartsenpraktijk verkopen
Van Lanschot voor dierenartsen

Dierenartsenpraktijk verkopen? Drie aandachtspunten

Blog
06 juni 2017
Is uw dierenartsenpraktijk al eens benaderd voor een overname? De afgelopen tijd zien we dat steeds vaker.

De Nederlandse veterinaire branche is versnipperd en kent een groot aantal kleinere praktijken. Nederlandse én buitenlandse investeerders proberen daar verandering in te brengen

Sinds 2015 zijn er in Nederland binnen- en buitenlandse investeerders actief die dierenartsenpraktijken opkopen om zo een landelijke keten te vormen. Elke keten heeft zijn eigen visie en missie en plaatst zich op een eigen manier in de markt.

Doet u er verstandig aan om uw praktijk aan zo’n keten te verkopen? Dat hangt van veel factoren af. Wij geloven dat er voldoende ruimte in de markt is voor ketens én zelfstandige praktijken.

Overweegt u om te verkopen? Houd dan rekening met de volgende (financiële) aandachtspunten:

1. Denk aan de lopende afspraken met uw bank

De verkoop van uw praktijk heeft gevolgen voor de afspraken die u met uw bank hebt gemaakt over uitstaande bancaire faciliteiten. Worden bestaande kredietfaciliteiten en/of rekeningen overgenomen door de koper? Dan hebt u hiervoor toestemming nodig van uw bank.

Bij een schuldenvrije overname betaalt u mogelijk boeterente, omdat u uw leningen vervroegd aflost. Deze boeterente kan flink oplopen, zeker in het huidige renteklimaat. Daardoor kan de netto overeengekomen verkoopprijs lager uitvallen. Vraag daarom op tijd de boeterentes op bij uw bank en maak hier afspraken over met de koper.

2. Maak een plan voor het onroerend goed

Hebt u een woon-/praktijkpand en gaat u het praktijkpand verkopen? Wat zijn dan de gevolgen voor de waarde van uw eigen woning? Wie neemt de bijkomende kosten zoals taxatiekosten, kosten koper en overdrachtsbelasting voor zijn rekening? Maak daar afspraken over met de koper.

Als u uw praktijkpand gaat verhuren, besteed dan aandacht aan de duur van het huurcontract en afspraken over onderhoud van het pand en noodzakelijke verbouwingen in de toekomst. Het is mogelijk dat de fiscus de verhuur van het praktijkpand als fictieve vervreemding ziet waarover belasting moet worden afgedragen. Schakel daarom de expertise in van een fiscalist of accountant.

Bedenk bij verhuur bovendien, dat banken anders aankijken tegen verhuurd onroerend goed. Dit kan leiden tot nieuwe afspraken over de lopende leningen: bijvoorbeeld een verplichte aflossing om het leningbedrag te verlagen, een hogere periodieke aflossing en/of een verkorting van de looptijd van de lening, aansluitend bij de looptijd van het huurcontract. Dit maakt verhuur misschien minder rendabel.

3. Stel vermogen veilig en maak een financiële planning

De verkoop van uw praktijk is hét moment om na te denken over uw (financiële) wensen en doelen voor nu en later. Het is daarom belangrijk een goed beeld te hebben van wat er netto overblijft van de koopsom na aflossingen, belastingbetalingen en verplichte herinvesteringen. Maak de afweging of dit voor u opweegt om toekomstige winsten daarvoor in te ruilen.

Denk ook over uw wensen en doelstellingen met betrekking tot het vrijgekomen vermogen. Wat verwacht u nodig te hebben voor uw pensioen en voor goede zorg op latere leeftijd?

Dit blog is als uitgebreid artikel verschenen in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, december 2016.

Uw sparringpartner bij verkoop

Van Lanschot Healthcare beschikt over een groot netwerk van experts in de veterinaire branche. Samen zijn we goed op hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo kunnen we u van het juiste (financiële) advies voorzien en bijstaan tijdens en na het verkoopproces.

Benieuwd wat Van Lanschot Healthcare voor u kan betekenen? Neem contact op met Pieter Steenhuizen, manager Dierenartsen telefoon  06 51 40 04 31, e-mail p.steenhuizen@vanlanschot.com.

Pieter Steenhuizen
Teamleider bij Van Lanschot Healthcare
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel