De zomervakantie als ideaal moment voor (zelf)reflectie

Ruud van de Ven - Van Lanschot
Ruud van de Ven
Wealth manager Verenigingen & Stichtingen
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. De zomervakantie als ideaal moment voor zelfreflectie
Vermogen opbouwen en behouden Van Lanschot

De zomervakantie als ideaal moment voor (zelf)reflectie

Blog
09 augustus 2017
Met de zomervakantie gaat het land in een lagere versnelling, lossen de files op en krijgen we meer tijd voor onszelf en onze naasten. Ook als stichtingsbestuurder breekt er een tijd van relatieve rust aan na een waarschijnlijk hectisch eerste halfjaar.
Laat deze zomer niet onbenut, maar maak de stand eens op waar u en uw stichting staan en wat u het komend halfjaar nog wilt bereiken. Een prima manier om de batterij weer op te laden voor een ongetwijfeld enerverend tweede halfjaar.

Spending rule

Het afgelopen half jaar hebben beleggers in Europese obligaties alvast een voorproefje gekregen van een wereld waarin obligatiekoersen niet alleen stijgen, maar ook dalen. De ECB heeft bij monde van Draghi gezinspeeld op een einde van het tijdperk van heel lage rentes en de beleggers nemen hier een voorschot op. Voor stichtingen met een groot deel van hun vermogen belegd in Europese obligaties heeft dit gevolgen voor de te behalen rendementen in de komende jaren. Echter diezelfde obligaties hebben geprofiteerd van de rentedaling over de afgelopen jaren. Dus waar de rendementen over de afgelopen jaren vrij goed waren, zullen zij waarschijnlijk over de komende jaren wel eens kunnen tegenvallen. Hoe moet u als bestuurder van een stichting hierop anticiperen? Het hanteren van een spending rule kan u hierbij helpen. Door het overrendement van de afgelopen jaren te reserveren (en dus niet direct uit te geven), creëert u een buffer voor jaren dat het rendement tegenvalt. Vervolgens kan jaarlijks een eventueel tekort aan rendement worden aangevuld vanuit deze buffer. Op deze manier zijn uw stichting en uw belanghebbenden minder gevoelig voor fluctuaties in het jaarlijkse rendement die nu eenmaal horen bij beleggen.

Zelfreflectie

Of u nu als vrijwilliger actief bent bij een stichting of als bezoldigd werknemer, in alle gevallen is het goed om halverwege het jaar even pas op de plaats te maken en te evalueren hoe het gaat. De zomer leent zich hiervoor bij uitstek. Dan gaat het niet alleen om harde financiële cijfers, maar ook om meer zachte factoren. Het is niet alleen belangrijk of alles volgens budget en prognoses gaat. Minstens zo belangrijk is hoe elke bestuurder in zijn/haar vel zit en of er (onderling) fricties of onduidelijkheden zijn die wellicht een optimale samenwerking voor de rest van het jaar in de weg staan. Laat ieder voor zich eens opschrijven wat goed gaat, wat beter kan/moet, voor zichzelf, voor de andere bestuurders en voor de stichting als collectief. Maak het niet te zwaar (het is “slechts” een halfjaarevaluatie) en houd het pragmatisch. Zoekt u een handig hulpmiddel hiervoor? Dan kan ik u onze verkorte GovernanceScan aanraden. Beantwoord elke vraag met het lopende jaar als referentiekader, vraag de andere bestuurders hetzelfde te doen en deel elkaars bevindingen. Wanneer u bij de eerstvolgende vergadering een half uurtje inruimt voor bespreking van de resultaten en hier concrete acties aan koppelt, geeft u zichzelf, de andere bestuurders en de stichting een vliegende start voor de tweede helft van het jaar.

Meer weten?

Wilt u naar aanleiding van bovenstaande column reageren of wilt u uw bestuurlijke ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met Ruud van de Ven via 06 53 82 55 23 of ruud.vandeven@vanlanschot.com.

Ruud van de Ven is wealth manager Verenigingen & Stichtingen bij Van Lanschot.

Ruud van de Ven - Van Lanschot
Ruud van de Ven
Wealth manager Verenigingen & Stichtingen
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel