Team voor medisch specialisten, Van Lanschot Healthcare
Bijna medisch specialist? Drie tips
Ik heb drie tips voor u:
1. Bereid u goed voor op de keuze voor loondienst of zelfstandig ondernemerschap
Het is verstandig om de voor- en nadelen van inverdienen versus een goodwillfinanciering op een rij te zetten. En breng daarnaast het verschil in pensioenopbouw voor een vrijgevestigd specialist en een specialist in loondienst in kaart. Het is te laat om hierover pas na te denken als u op het punt staat om de volgende stap in uw carrière te maken. Er zijn genoeg partijen actief die u hierbij kunnen helpen, schakel uw netwerk daarom vooral nu al in. Neem dus geen overhaaste beslissingen en zorg dat u voorbereid bent op de (financiële) implicaties van de keuze voor het ondernemerschap of het loondienstverband.
2. Zoek een financieel adviseur die de zorgmarkt kent
Misschien hebt u het al ervaren in de zoektocht naar een geschikte woonruimte? U hebt eindelijk die leuke woning gevonden en dan is de vervolgstap het vinden van een partij die u helpt bij het financieren van uw droomhuis. Dat lijkt eenvoudig, maar het is belangrijk dat uw toekomstige financiële partner uw werkomgeving tot in detail kent. Zo vergt het kennis van en ervaring met de zorgmarkt om de verdiencapaciteit van een medisch zelfstandig ondernemer te bepalen, zeker als er nog geen jaarcijfers zijn geproduceerd. En ook als u in loondienst bent is het niet altijd even makkelijk, omdat veel ziekenhuizen niet bereid zijn om een intentieverklaring te verstrekken. Deze situaties vragen dus om maatwerk.
3. Begin meteen met een financieel plan
Als u dan eindelijk bent gestart als medisch specialist denkt u zich financieel in rustig vaarwater te begeven, wat na alle hectiek tijdens de opleidingen natuurlijk ook zo is. Toch is het juist op dit moment ook belangrijk om na te denken over uw (financiële) wensen en doelstellingen voor uw verdere leven. Laten we het pensioen in loondienst als voorbeeld nemen en veronderstellen dat u een pensioenregeling hebt bij het ABP, PGGM of PFZW. Dan bouwt u in 35 jaar 70% pensioen op over het gemiddeld verdiende loon waarbij de opbouw ook nog eens gemaximeerd is, omdat u over het salaris boven € 103.317 geen pensioen opbouwt. In de praktijk blijkt dat dit pensioeninkomen vaak onvoldoende is. Aanvullende voorzieningen zijn dan cruciaal om op de huidige voet verder te kunnen leven, zonder al te veel in te boeten op de kwaliteit van leven die u gewend bent. Een goed doordacht financieel plan helpt u om de benodigde voorzieningen te realiseren die aansluiten bij uw wensen.
Meer weten?
Hebt u ook behoefte aan de juiste begeleiding op dit financiële kruispunt? Kom dan gerust langs voor een kop koffie en neem contact op met Michael Eveleens, Van Lanschot Healthcare, team voor Medisch specialisten, via michael.eveleens@vanlanschot.com of 06 13 21 27 32.
Team voor medisch specialisten, Van Lanschot Healthcare