Beleggen voor uw pensioen: houd vooral overzicht

Coen van den Bedem - Van Lanschot
Coen van den Bedem
Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Vermogensregie
  3. Beleggen voor uw pensioen houd vooral overzicht
Beleggen Van Lanschot

Beleggen voor uw pensioen: houd vooral overzicht

Blog
25 juli 2017
‘Zelf beleggen in aandelen tegen de laagste kosten? Nu ook voor uw pensioen.’ Deze reclame hebt u waarschijnlijk de laatste tijd regelmatig voorbij zien komen. Sinds dit jaar is het namelijk mogelijk om, behalve bij banken en verzekeraars, ook bij beleggingsinstellingen fiscaal aantrekkelijk - in de vorm van een lijfrente - te beleggen voor uw oudedagsvoorziening.

Het aantal aanbieders van lijfrenteproducten is daarmee verder uitgebreid. Een lijfrente is een van de mogelijkheden om vermogen op te bouwen voor uw oudedagsvoorziening. Hoe meer uw vermogen voor uw inkomen na pensionering versnipperd is over verschillende producten en aanbieders, hoe lastiger het wordt het overzicht te houden en de risico’s te bewaken.

Beleggingsrisico

Hoe zorgt u bijvoorbeeld voor samenhang tussen de verschillende beleggingsportefeuilles aan de ene kant en het beleggingsrisico van uw totale vermogen aan de andere kant? Naarmate u dichter bij uw pensioendatum komt, is het verstandig het risico in de portefeuille af te bouwen. Bij een onverhoopte koersdaling hebt u immers minder tijd om dit verlies weer goed te maken of aan te vullen uit uw inkomen of uit spaargeld. Dat afbouwen gebeurt door het belang in zakelijke waarden gefaseerd te verlagen ten gunste van vastrentende waarden. Wij monitoren dit periodiek voor u. Blijft uw portefeuille binnen het overeengekomen risicoprofiel en veel belangrijker: past het beleggingsprofiel nog wel bij uw situatie of moet het aangepast worden? Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met het vermogen dat bij andere partijen wordt aangehouden, maar de afstemming blijft in die situatie allesbehalve optimaal. 

Concentratierisico

Het concentratierisico voorkomen we zoveel mogelijk door spreiding over diverse beleggingscategorieën, sectoren, landen, valuta et cetera. Ons beleggingsbeleid is hierop afgestemd. Ook hier geldt: hoe meer het vermogen verspreid is over diverse producten en aanbieders, hoe lastiger het is een goed inzicht te krijgen en het concentratierisico te beheersen.

Het allerbelangrijkste is dat u inzicht behoudt in uw huidige en toekomstige financiële situatie. De vragen die u zich steeds moet stellen zijn: heb ik nu en straks voldoende vermogen voor mijn financiële onafhankelijkheid en met welk beleggingsbeleid heb ik de grootste kans om mijn doelstellingen te realiseren? Met Vermogensregie bieden wij u dit inzicht.

Meer weten?

Wilt u ook overzicht over uw beleggingen voor uw pensioen? Maak een afspraak met een van onze private bankers. Nieuwsgierig wat wij ondernemers nog meer te bieden hebben? Kijk bij Ondernemers.

Coen van den Bedem werkt als structureerder bij het Kenniscentrum van Van Lanschot, e-mail: Kenniscentrum. Hij houdt u regelmatig op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie.

Coen van den Bedem - Van Lanschot
Coen van den Bedem
Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel