Vrouwelijke miljonair: sociaal en zorgzaam

  1. Inspiratie
  2. Vermogend Nederland
  3. Vrouwelijke miljonair sociaal en zorgzaam
Vermogend Nederland 2017 - Vrouwelijke miljonairs zorgzaam

Vrouwelijke miljonair: sociaal en zorgzaam

Vermogend Nederland 2017
11 september 2017
Nederland telt al jaren ongeveer vier keer zoveel mannelijke als vrouwelijke miljonairs. Wat ze gemeen hebben is een aanzienlijk vermogen, maar in werk en levensinstelling zijn er opvallende verschillen.

Aandacht voor zorg en werk lijkt bij vrouwen wat meer in balans te zijn. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het onderzoek Vermogend Nederland dat Van Lanschot voor de vijfde keer heeft gedaan; het onderzoek bestaat altijd uit een enquête onder onze eigen klanten en een CBS-onderzoek naar de miljonair in Nederland. Op welke terreinen zien we de grootste verschillen tussen vrouwen en mannen?

Persoonlijk welzijn en gezin belangrijker

Vrouwelijke miljonairs vinden meer dan mannen het persoonlijk welzijn en dat van hun gezin belangrijk. Vraag je aan een vrouwelijke miljonair zichzelf te omschrijven, dan vallen vaker termen als sociaal en zorgzaam, mannen gaan dan meer de zakelijke kant op met omschrijvingen als resultaatgericht, zakelijk en innovatief. Ook als het gaat om het voorbereiden van de kinderen op de vermogensoverdracht dan zien we dat vrouwen zich daar veel vaker mee bezighouden dan mannen (61% versus 44%).

Financiële planning uitbesteden

Vrouwelijke miljonairs besteden ook minder tijd aan hun financiële planning: 32% van de mannelijke miljonairs is meerdere uren per week met de eigen financiën bezig tegenover slechts 14% bij de vrouwen. Zij laten dat liever door iemand anders regelen. Daartegenover staat dat vrouwen meer tijd dan mannen besteden aan vrijwilligerswerk.

Liefst allebei een carrière

Als het gaat om de rolverdeling in het huishouden zijn de meningen onder miljonairsmannen en -vrouwen sterk verdeeld. Een meerderheid van de miljonairsmannen vindt het geen probleem om kostwinnaar te zijn, terwijl 78% van de vrouwelijke miljonairs het belangrijk vindt dat ook de partner een eigen carrière heeft. Opvallend is ook dat bijna 80% van de miljonairsvrouwen vindt dat beide partners in de relatie gelijke kansen op een carrière moeten hebben. Bij de mannen is dat 43%.

Wel risico's, geen grote offers

Zakelijk doen vrouwelijke miljonair-ondernemers weinig onder voor de mannen: 70% gaat risico's met het bedrijf niet uit de weg en 78% vindt zakelijk succes erg belangrijk. Opvallend is wel dat vrouwen veel minder dan mannen bereid zijn om voor dat succes in hun privéleven grote offers te maken: 31% tegen 9%. Iets vergelijkbaars zien we terug bij de drijfveren om te gaan ondernemen. Vrouwen noemen veel vaker als drijfveer de mogelijkheid om zorg en werk te kunnen combineren dan mannen (13% versus 5%). Opvallend is ten slotte dat vrouwen veel sterker bij hun bedrijf betrokken lijken te zijn dan mannen. Zo'n 40% van de mannen zou het eigen bedrijf direct verkopen als er een goed bod komt. Bij vrouwen is dat slechts 15%.

Lees verder in Vermogend Nederland 2017

Onderzoek
De miljonair van nu neemt meer dan ooit de tijd om na te denken over een verstandig beheer van het vermogen: voor het gezin, een betere wereld en toekomstige eigen zorg.