Het vermogen om te genieten

  1. Inspiratie
  2. Vermogend Nederland
  3. Het vermogen om te genieten
vermogen opbouwen en behouden

Het vermogen om te genieten

Vermogend Nederland 2016
26 mei 2016
De levensstijl van vermogenden: waar genieten ze van en waar geven ze het liefst hun geld aan uit?

De huidige levensstijl in stand houden is voor het grootste deel van vermogend Nederland een van de belangrijkste doelen om vermogen voor te reserveren, zo blijkt uit het onderzoek Vermogend Nederland 2016 van Van Lanschot. Maar hoe ziet hun levensstijl er dan precies uit? Waar genieten vermogenden nu echt van en waar geven ze het liefst hun geld aan uit?

Flaneren aan de Côte d'Azur

Het liefst spendeert de vermogende Nederlander zijn geld aan reizen, en dat bij voorkeur meerdere keren per jaar. Frankrijk is veruit favoriet, waarbij opvalt dat vooral mannen en grootmiljonairs* hun vakantie graag doorbrengen aan de zonnige Côte d’Azur. Met gemiddeld ruim 300 dagen zon per jaar, 400 kilometer prachtige kustlijn en stranden, 18 fraai gelegen golfbanen en 3.000 restaurants – van eenvoudig tot sterrenniveau – heeft het gebied de vermogende Nederlander genoeg te bieden.

Vergeleken met het wensenlijstje van de ‘gemiddelde Nederlanders’ wijken de keuzes van vermogenden slechts op een paar punten af. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Frankrijk bij alle Nederlanders veruit favoriet is, gevolgd door Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland. Bij vermogenden zijn Duitsland en Griekenland echter niet in de top vijf te vinden. Zij hebben Nederland en Zuid-Afrika respectievelijk op de vierde en vijfde plaats staan.

Favoriete wereldstad

Tussen de vakanties door gaan vermogende Nederlanders graag op een stedentrip, met Parijs als favoriete bestemming. De aanslagen die daar begin november 2015 plaatsvonden hebben daar niets aan veranderd. Voor de jongere generatie, mensen met kinderen jonger dan achttien jaar, is New York de meest favoriete bestemming voor een stedentrip.

 

Hoe vaak gaat de Nederlandse miljonair op vakantie?

 

Winkelen in Den Bosch

Om te winkelen reizen vermogenden in Nederland het liefst af naar Amsterdam, Maastricht en Den Haag. De ondervraagde vrouwen blijken echter een sterke voorkeur te hebben voor Den Bosch. De Brabantse stad met hippe conceptstores, trendy modewinkels en boetiekjes staat voor hen, na Amsterdam, op de tweede plaats.

 

Cars and gadgets

Naast reizen geven vermogenden graag geld uit aan elektronica en auto’s, waarbij opvalt dat mannen hieraan vaker geld willen uitgeven dan vrouwen. En als het om auto’s gaat, noemen vermogenden het vaakst Volvo, Audi en BMW als hun favoriete automerk. Grootmiljonairs kiezen daarentegen vaker voor de exclusievere merken als Porsche en Jaguar.

Opvallend is dat de Tesla nog niet heel populair is onder vermogenden. Deze elektrische auto’s uit Californië bungelen onder aan de top 10 van favoriete merken. Dat betekent echter niet dat vermogenden geen oog hebben voor duurzaamheid en het gebruik van duurzame technologie. Bij het aanschaffen van een nieuwe auto zou driekwart hier op letten. De helft van de ondervraagden is bereid hier ook meer geld aan uit te geven.

Voor de kunst

Naast reizen en winkelen, bezoeken vermogenden in hun vrije tijd graag musea. Daarbij is het Rijksmuseum in Amsterdam, dat sinds 2013 weer volledig geopend is, veruit favoriet. In het afgelopen jaar werden naast de Hollandse meesters in het Rijksmuseum, de Hermitage en het Stedelijk Museum in Amsterdam het meest bezocht. Grootmiljonairs hebben daarnaast een sterke voorkeur voor het Van Goghmuseum, dat door Van Lanschot gesponsord wordt.

Lees verder in Vermogend Nederland 2016

Onderzoek
Het aantal vermogenden blijft groeien: Nederland heeft er nu meer dan ooit tevoren. Waar geven ze hun geld aan uit? Hoe laten ze hun vermogen groeien? En wat houdt hen bezig?
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel