Vechten, vluchten of bevriezen?

Richard Bruens
Richard Bruens
Lid Raad van Bestuur & algemeen directeur Private Banking
blog
14 september 2020

Vechten, vluchten of bevriezen?

Ons oerbrein biedt ons drie opties bij gevaar: vechten, vluchten of ‘bevriezen’. Hoe zit dat bij klimaatverandering, volgens sommigen de grootste bedreiging ooit voor de mensheid?

Uit de sociale wetenschappen weten we dat ons oerbrein ons slechts drie mogelijkheden biedt als er gevaar dreigt: vechten, vluchten of ‘bevriezen’. Wat de beste keuze is, hangt af van de omstandigheden. Als u bijvoorbeeld oog in oog met een beer staat, schijnt ‘bevriezen’ de beste keus te zijn. Maar in andere situaties kunt u echt beter de benen nemen of het gevecht aangaan.

En hoe zit dat bij klimaatverandering, volgens sommigen de grootste bedreiging ooit voor de mensheid? Wat is hier het advies: vechten, vluchten of bevriezen? 

Afgaande op officiële verduurzamingscijfers lijkt Nederland tot op heden te kiezen voor vluchten (kop in het zand) en ‘bevriezen’ (ik doe niks, eerst moet de ander maar eens …). Hoe kan dat? Waarom zet klimaatverandering ons niet massaal aan tot actie? 

Om u te inspireren en te laten zien dat u misschien wel meer kunt doen dan u denkt

Een van de mogelijke redenen is dat we het gevaar nog niet zien, het is nog niet acuut. We hebben toch nog steeds droge voeten? Een andere reden zou kunnen zijn dat het onderwerp te groot en te abstract is. We hebben niet het idee er persoonlijk echt iets aan te kunnen doen. 

Om u te inspireren en te laten zien dat u misschien wel meer kunt doen dan u denkt, organiseren we op 12 oktober 2020 het Van Lanschot Klimaatwebinar (van 12.00 - 13.00 uur). 

Terwijl u die middag waarschijnlijk aan de lunchtafel zit, heet ik u online welkom. Daarna praat meteoroloog Reinier van den Berg u bij over de huidige toestand van ons klimaat. Hoe erg is het echt? Vervolgens vertelt Lars Dijkstra, Chief Investment Officer van Kempen Capital Management, hoe u met uw beleggingen een concrete klimaatbijdrage kunt leveren. En Mark Zaal van de Energiebespaarders laat u tot slot zien hoe u uw eigen woning kunt verduurzamen. 

Gedurende het hele webinar kunt u vragen aan het panel stellen. Niet alle vragen zullen tijdens het webinar beantwoord kunnen worden, maar achteraf ontvangt u alle vragen en antwoorden per e-mail.   

Hopelijk heb ik u met bovenstaand programma voldoende opgewarmd. Mag ik dus op u rekenen op 12 oktober? U bent van harte welkom, en kunt zich hier aanmelden
Video klimaatwebinar 12 oktober 2020

Ontdek de duurzame kansen die u hebt

klimaatwebinar
12 oktober | 12.00-13.00 uur
Hoor meer over klimaatverandering, duurzaam wonen en duurzaam beleggen van Reinier van den Berg, Lars Dijkstra en Mark Zaal.