Terugkijken: webinar 'De aardappeleters: misser of meesterwerk?'
Op 8 oktober 2021 opende in het Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’: een ode aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Een verhaal voor jong en oud over blijven geloven in jezelf.
Met een groot stuk van meerdere figuren hoopte Vincent van Gogh zich te bewijzen voor de buitenwereld – na bijna twee jaar schilderen vond hij de tijd daarvoor rijp. Het onderwerp, een dagelijkse maaltijd van landarbeiders, was toen populair. Hij koos voor zittende figuren, aangezien hij nauwelijks ervaring had in het schilderen van figuren ten voeten uit.
Maandenlang had hij geoefend op het schilderen van koppen, en tientallen studies gingen aan De aardappeleters vooraf. Over het resultaat was hij zelf tevreden, maar zijn broer Theo en de bevriende kunstenaar Anthon van Rappard hadden stevige kritiek op het werk.
Bregje Gerritse
Bregje is de conservator van de tentoonstelling ‘De aardappeleters: Misser of meesterwerk?’ en onderzoeker bij het Van Gogh Museum. Ze is in 2020 gestart met een promotieonderzoek naar de vroege receptie en reputatie van het werk van Vincent van Gogh in de Parijse kunstwereld tussen 1886 en 1914.
Het webinar staat onder leiding van Maurits van der Feltz, senior beleggingsadviseur en kunsthistoricus bij Van Lanschot.
Afbeelding bovenaan: Vincent van Gogh, 'Hand met stok, en vier personen aan de maaltijd', maart-april 1885, krijt op papier, 42.4 cm x 34.7 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)