Terugkijken: webinar 'De aardappeleters: misser of meesterwerk?'

  1. Inspiratie
  2. Ons cultureel en maatschappelijk vermogen
  3. Terugkijken: Webinar De aardappeleters: misser of meesterwerk?
Vincent van Gogh, 'Hand met stok, en vier personen aan de maaltijd', maart-april 1885, krijt op papier, 42.4 cm x 34.7 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Terugkijken: webinar 'De aardappeleters: misser of meesterwerk?'

webinar
14 oktober 2021
De aardappeleters van Van Gogh. Veel mensen kennen het schilderij wel. Maar hoe ging Vincent eigenlijk te werk? Wat wilde hij ermee bereiken? En, is hij daarin geslaagd? Tijdens dit webinar gaat onderzoeker Bregje Gerritse in op het ontstaan van De aardappeleters en de betekenis van het schilderij dat Vincent zelf zag als het beste dat hij had gemaakt.

Op 8 oktober 2021 opende in het Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’: een ode aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Een verhaal voor jong en oud over blijven geloven in jezelf.

Met een groot stuk van meerdere figuren hoopte Vincent van Gogh zich te bewijzen voor de buitenwereld – na bijna twee jaar schilderen vond hij de tijd daarvoor rijp. Het onderwerp, een dagelijkse maaltijd van landarbeiders, was toen populair. Hij koos voor zittende figuren, aangezien hij nauwelijks ervaring had in het schilderen van figuren ten voeten uit.

Maandenlang had hij geoefend op het schilderen van koppen, en tientallen studies gingen aan De aardappeleters vooraf. Over het resultaat was hij zelf tevreden, maar zijn broer Theo en de bevriende kunstenaar Anthon van Rappard hadden stevige kritiek op het werk.

bregje gerritse
Bregje Gerritse
Conservator Van Gogh Museum

Bregje Gerritse

Bregje is de conservator van de tentoonstelling ‘De aardappeleters: Misser of meesterwerk?’ en onderzoeker bij het Van Gogh Museum. Ze is in 2020 gestart met een promotieonderzoek naar de vroege receptie en reputatie van het werk van Vincent van Gogh in de Parijse kunstwereld tussen 1886 en 1914. 

Het webinar staat onder leiding van Maurits van der Feltz, senior beleggingsadviseur en kunsthistoricus bij Van Lanschot. 

Meer informatie

Wij werken sinds 2015 samen met het Van Gogh Museum en in 2019 zijn we de trotse hoofdpartner geworden. Hebt u een vraag of opmerking naar aanleiding van het webinar of ondervindt u problemen met registreren? Stuur ons dan een bericht. We helpen u graag.

 

Afbeelding bovenaan: Vincent van Gogh, 'Hand met stok, en vier personen aan de maaltijd', maart-april 1885, krijt op papier, 42.4 cm x 34.7 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel