Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'

 1. Inspiratie
 2. Ons cultureel en maatschappelijk vermogen
 3. Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'
Concertgebouw
10 november 2020

Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'

Omdat Het Concertgebouw alle geplande concerten met publiek tot en met 15 december heeft moeten annuleren vanwege de coronamaatregelen, maakt Van Lanschot Kempen twee prachtige initiatieven mogelijk: Empty Concertgebouw Sessions en de podcast 'Praten over muziek' met Gijs Groenteman. Want juist in deze crisistijd, biedt muziek troost en inspiratie.
Van Baerle Trio

Lees hieronder alle details over de sessies en de podcasts (verderop op deze pagina).

Empty Concertgebouw Sessions

Wat afgelopen voorjaar als ad hoc initiatief begon, groeide al snel uit tot de populaire Empty Concertgebouw Sessions. Met de lege Grote Zaal als achtergrond heeft de online serie een grote symboliek voor de status van Het Concertgebouw en de gehele cultuursector in deze moeilijke periode. De serie gestreamde concerten bereikte meer dan een miljoen kijkers. 

In deze nieuwe serie speelt singer-songwriter Izaline Calister op 12 november, gevolgd door de geliefde countryband Her Majesty op 19 november en op 26 november zal sopraan Lilian Farahani optreden. De Empty Concertgebouw Sessions zijn te zien via de website, het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Het Concertgebouw. Hieronder kunt u ook de eerdere streams uit deze serie bekijken met pianiste Anna Fedorova en het Van Baerle Trio.

Empty Concertgebouw Sessions - Izaline Calister

Izaline Calister

Video
12 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
Izaline Calister in een mooie, swingende sessie vanuit de lege Grote Zaal. Zij wordt vergezeld door pianist Thijs Borsten en celliste Amber Docters van Leeuwen.

  Anna Fedorova

  Video
  6 oktober 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
  Hoe is het om muzikant te zijn in deze tijd? Pianiste Anna Fedorova vertelt hoe ze creatief blijft ondanks haar legere agenda én speelt de Prelude op. 23, nr. 2 van Rachmaninoff.
   Van Baerle Trio

   Van Baerle Trio

   Video
   5 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
   In deze Empty Concertgebouw Sessions, tijdens het Beethoven Festival Online, speelt het Van Baerle Trio Beethovens Pianotrio in D, ‘Geister’.

    Praten over muziek

    podcast
    Het is een beroemde uitspraak: 'Praten over muziek is als dansen over architectuur.' Een uitspraak die wordt toegeschreven aan Frank Zappa. Maar ook aan Sir Simon Rattle, Elvis Costello en Steve Martin... Een onmogelijke opdracht dus, praten over muziek. Toch is dit hét doel van de nieuwe podcast van Het Concertgebouw. 
    In de podcast 'Praten over muziek' gaat presentator Gijs Groenteman samen met musicoloog Thomas de Jonker in gesprek met musici die in Het Concertgebouw optreden.

    Onder andere violist Liza Ferschtman, pianist Hannes Minnaar en zangeres Karsu wordt gevraagd naar hun verhaal. Wat gaat er allemaal schuil achter de noten? Welke muzikale taal spreekt de componist? Hoe kwam een stuk tot stand? Welke interpretatie kies je? Een podcast is de perfecte vorm om dit soort vragen eens uitgebreid te bespreken, geïllustreerd met geluidsfragmenten. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering, die we op deze pagina publiceren.

    Afleveringen

    Aflevering 3: Ronald Brautigam
    In een gesprek van meer 60 minuten praat pianist Ronald Brautigam over de Achttiende sonate van Beethoven. Een gesprek over 'kwispelmuziek', de fortepiano als fagot en waarom Beethoven in 6/8e altijd een feest is. En waarom is het altijd goed als je het zingt?

     

     

    Aflevering 2: Karsu
    In deze aflevering praat pianiste, zangeres en componiste Karsu over haar liedjes en inspiratiebronnen. Een gesprek over 7/8 en 9/8 maatsoorten, de trap van de Grote Zaal, werktitels, de Turkse Gerard Joling en Karsu's liefde voor de harp. En waarom houdt de immer vrolijke Karsu alleen van mineur?

     

     

    Aflevering 1: Liza Ferschtman
    In de eerste aflevering praat Gijs Groenteman met violiste Liza Ferschtman over het Vioolconcert van Stravinsky. Een gesprek over verrukkelijke noten, technische problemen, scheetjes in de fagot en Weense walsjes. Wat is het verschil tussen tellen en muziek maken? En waarom moet zo'n stuk niet twee keer zo lang duren?

     

    Ons cultureel vermogen

    Van Lanschot Kempen is sinds 2018 de hoofdsponsor van Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. We ondersteunen Het Concertgebouw bij het toegankelijk maken van (klassieke) muziek en concerten. Lees meer over onze samenwerking.