Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'

  1. Inspiratie
  2. Ons cultureel en maatschappelijk vermogen
  3. Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'
Concertgebouw
15 november 2020

Empty Concertgebouw Sessions en podcast 'Praten over muziek'

Omdat Het Concertgebouw geplande concerten met publiek heeft moeten annuleren vanwege de coronamaatregelen, maakt Van Lanschot Kempen twee prachtige initiatieven mogelijk: Empty Concertgebouw Sessions en de podcast 'Praten over muziek' met Gijs Groenteman. Want juist in deze crisistijd biedt muziek troost en inspiratie.
Van Baerle Trio

Lees hieronder alle details over de sessies en de podcasts (verderop op deze pagina).

Empty Concertgebouw Sessions

Wat afgelopen voorjaar als ad hoc initiatief begon, groeide al snel uit tot de populaire Empty Concertgebouw Sessions. Met de lege Grote Zaal als achtergrond heeft de online serie een grote symboliek voor de status van Het Concertgebouw en de gehele cultuursector in deze moeilijke periode. De serie gestreamde concerten bereikte meer dan een miljoen kijkers. 

In deze nieuwe serie spelen pianiste Anna Fedorovahet Van Baerle Trio en singer-songwriter Izaline Calister, gevolgd door de geliefde countryband Her Majesty,  sopraan Lilian Farahani en pianist Brad Mehldau. De Empty Concertgebouw Sessions zijn elke donderdag om 18.00 uur te zien via de website, het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Het Concertgebouw. Hieronder kunt u de streams uit deze serie ook bekijken.

Kijk en luister terug

video
Brad Mehldau Empty Concertgebouw Sessions 3 december 2020

Brad Mehldau

Video
3 december 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
Luister naar de veelzijdige jazzpianist en componist Brad Mehldau, die net zo wordt beïnvloed door Bach als door The Beatles.
     Lilian Farahani in de Empty Concertgebouw Sessions

    Lilian Farahani

    Video
    26 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
    De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani en pianist Maurice Lammerts van Bueren presenteren een programma over sterke vrouwen. Met werk van Ravel, Piazzolla en meer!
      Her Majesty in de Empty Concertgebouw Sessions

      Her Majesty

      Video
      19 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
      Vijftig jaar geleden brachten Crosby, Stills, Nash & Young het album Déjà vu uit. Luister naar klassiekers als 'Teach Your Children', 'Our House' en 'Carry On', gespeeld door Her Majesty.
        Empty Concertgebouw Sessions - Izaline Calister

        Izaline Calister

        Video
        12 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
        Izaline Calister in een mooie, swingende sessie vanuit de lege Grote Zaal. Zij wordt vergezeld door pianist Thijs Borsten en celliste Amber Docters van Leeuwen.

          Anna Fedorova

          Video
          6 oktober 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
          Hoe is het om muzikant te zijn in deze tijd? Pianiste Anna Fedorova vertelt hoe ze creatief blijft ondanks haar legere agenda én speelt de Prelude op. 23, nr. 2 van Rachmaninoff.
            Van Baerle Trio

            Van Baerle Trio

            Video
            5 november 2020 | Empty Concertgebouw Sessions
            In deze Empty Concertgebouw Sessions, tijdens het Beethoven Festival Online, speelt het Van Baerle Trio Beethovens Pianotrio in D, ‘Geister’.
              Kijk ook de volgende reeks Empty Concertgebouw Sessions. Daarin ziet u harpist Remy van Kesteren, het Concertgebouworkest Koperkwintet, Michelle David & the Gospel Sessions en verzorgt Fuse een spetterende eindejaarsspecial.

              Praten over muziek

              podcast
              Het is een beroemde uitspraak: 'Praten over muziek is als dansen over architectuur.' Een uitspraak die wordt toegeschreven aan Frank Zappa. Maar ook aan Sir Simon Rattle, Elvis Costello en Steve Martin... Een onmogelijke opdracht dus, praten over muziek. Toch is dit hét doel van de nieuwe podcast van Het Concertgebouw. 
              In de podcast 'Praten over muziek' gaat presentator Gijs Groenteman samen met musicoloog Thomas de Jonker in gesprek met musici die in Het Concertgebouw optreden.

              Onder andere violist Liza Ferschtman, pianist Hannes Minnaar en zangeres Karsu wordt gevraagd naar hun verhaal. Wat gaat er allemaal schuil achter de noten? Welke muzikale taal spreekt de componist? Hoe kwam een stuk tot stand? Welke interpretatie kies je? Een podcast is de perfecte vorm om dit soort vragen eens uitgebreid te bespreken, geïllustreerd met geluidsfragmenten. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering, die we op deze pagina publiceren.

              Afleveringen

              Alle afleveringen zijn te beluisteren op Spotify en Apple podcasts.

              Aflevering 4: Thomas Oliemans
              Een ontdekking: de liedcyclus Le vieux coffret van André Caplet. Gijs Groenteman praat ruim een uur met bariton Thomas Oliemans over deze schitterende cyclus van vier liederen die Caplet componeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gesprek over prachtige akkoorden, over 'het meest geslaagde Franse lied' en over de verhouding tekst/muziek. En hoe klinkt muziek die te goed is om uit te voeren? 

              Aflevering 3: Ronald Brautigam
              In een gesprek van meer 60 minuten praat pianist Ronald Brautigam over de Achttiende sonate van Beethoven. Een gesprek over 'kwispelmuziek', de fortepiano als fagot en waarom Beethoven in 6/8e altijd een feest is. En waarom is het altijd goed als je het zingt?
               
              Aflevering 2: Karsu
              In deze aflevering praat pianiste, zangeres en componiste Karsu over haar liedjes en inspiratiebronnen. Een gesprek over 7/8 en 9/8 maatsoorten, de trap van de Grote Zaal, werktitels, de Turkse Gerard Joling en Karsu's liefde voor de harp. En waarom houdt de immer vrolijke Karsu alleen van mineur?
               
              Aflevering 1: Liza Ferschtman
              In de eerste aflevering praat Gijs Groenteman met violiste Liza Ferschtman over het Vioolconcert van Stravinsky. Een gesprek over verrukkelijke noten, technische problemen, scheetjes in de fagot en Weense walsjes. Wat is het verschil tussen tellen en muziek maken? En waarom moet zo'n stuk niet twee keer zo lang duren? 

              Ons cultureel vermogen

              Van Lanschot Kempen is sinds 2018 de hoofdsponsor van Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. We ondersteunen Het Concertgebouw bij het toegankelijk maken van (klassieke) muziek en concerten. Lees meer over onze samenwerking.
              Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel