Ellen Gallagher wint Van Lanschot Kempen Kunstprijs

 1. Inspiratie
 2. Ons cultureel en maatschappelijk vermogen
 3. Ellen Gallagher wint Van Lanschot Kempen Kunstprijs

Ellen Gallagher wint Van Lanschot Kempen Kunstprijs

cultuur
02 oktober 2020
De Van Lanschot Kempen Kunstprijs is op 30 september 2020 uitgereikt aan de spraakmakende kunstenares Ellen Gallagher.

Tijdens het selectieproces was de jury het meest onder de indruk van de kwaliteit, diversiteit en originaliteit van het oeuvre van Ellen Gallagher. De sterke dialoog met actuele thema’s uit onze samenleving sprak de jury zeer aan. “Alles wat Ellen maakt, doet ertoe”, aldus de jury. “Wij hopen dat het toekennen van deze prijs Gallagher kan ondersteunen om een grotere bekendheid in de Benelux te krijgen, want dat verdient ze.” 

Ellen Gallagher

Awarduitreiking

video
30 september 2020 | Concertgebouw Amsterdam
Covid-19, het maatschappelijke debat rond Black Lives Matter: Ellen Gallagher praat over de rol van een kunstenaar bij de uitdagingen waar we ons voor gesteld zien, met jurylid Emily Pethick (algemeen directeur Rijksakademie Beeldende Kunsten Amsterdam) en Karl Guha (voorzitter Raad van Bestuur Van Lanschot Kempen). 

  Juryrapport: ''Actueler dan ooit''

  De ondersteuning van kunst, cultuur, kunstenaars en musea is voor Van Lanschot Kempen al sinds de 19de eeuw de manier om bij te dragen aan het behoud en de opbouw van het culturele vermogen in Nederland en daarbuiten. Daarom reiken wij jaarlijks de Van Lanschot Kempen Kunstprijs uit aan een in de Benelux woonachtige mid-career kunstenaar die met zijn of haar werk een sterke dialoog met actuele thema’s uit onze samenleving laat zien. Dit laatste aspect sprak de jury zeer aan in het werk van Gallagher en is nu actueler dan ooit. Bekijk het volledige juryrapport op vanlanschotkempen.com/kunstprijs.

  Ellen Gallagher 

  De Amerikaanse Ellen Gallagher, geboren op 16 december 1965 in Providence, Rhode Island, woont afwisselend in Rotterdam en New York. Haar werk is getoond in talloze solo- en groepstentoonstellingen, zoals in Tate Liverpool en het Museum of Modern Art in New York. Ook is haar werk opgenomen in de permanente collecties van vele grote musea zoals het Museum of Fine Arts in Boston en Tate Modern in London. Haar oeuvre omvat schilderijen, tekeningen, collages en video’s. Gallagher heeft in Amerika diverse prijzen gewonnen voor haar oeuvre, maar is nog niet eerder formeel bekroond voor haar werk in de Benelux.

  Bijzondere gelegenheid

  De Van Lanschot Kempen Kunstprijs is uitgereikt in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens een online event ter ere van het 25-jarig bestaan van Van Lanschot Zwitserland. Voor muzikale omlijsting zorgden de winnaars Nikola Meeuwsen (2019) en Nai Barghouti (2020) van de Concertgebouw Young Talent Award. U kunt de volledige uitzending van het online jubileumevent bekijken op de website van Van Lanschot Zwitserland.
  Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel