Woning verduurzamen: dat doet u zo

  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Woning verduurzamen dat doet u zo
blog
19 december 2022

Woning verduurzamen: dat doet u zo

Gaat u een nieuw huis kopen en overweegt u dit te verduurzamen? Dan is het goed om te weten dat hier een logische volgorde in zit. Het heeft namelijk weinig zin om eerst een warmtepomp te plaatsen als uw woning nog niet goed is geïsoleerd. In deze blog leest u wat een goede volgorde is en hoe u de verduurzaming slim aanpakt.
Huis met zonnepanelen

Gaat u uw nieuwe woning verduurzamen? In deze blog gaan we verder in op de mogelijkheden die u hiervoor heeft en zetten we de meest logische volgorde van verduurzamen voor u op een rij. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Zo is de investering voor woningisolatie kleiner dan voor een warmtepomp en daardoor laagdrempeliger. Ook is isoleren makkelijker uit te voeren en legt goede isolatie de basis voor andere energiebesparende maatregelen. Het heeft tenslotte weinig zin om een warmtepomp aan te zetten in een slecht geïsoleerd huis.

Woning verduurzamen in drie stappen

Stap 1: Begin met isoleren.

Door de woning goed in te pakken, verliest u geen onnodige warmte. Daarnaast is het vrij eenvoudig uit te voeren, effectief, een kleine investering en het snelst terugverdiend.

Stap 2: Zelf energie opwekken.

Zodra u niet langer onnodig energie verspilt, kunt u het zelf gaan opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Als u deze op het dak heeft, neemt u minder stroom af van het elektriciteitsnet. Dit ziet u terug in uw maandelijkse energiekosten.

Stap 3: Van het gas af

Als u overstapt op elektrisch verwarmen, bent u niet langer meer afhankelijk van gasleveranciers. Door zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, creëert u uw eigen energiecentrale en voorkomt u oplopende elektriciteitskosten.

Woning isoleren

Een niet-geïsoleerde woning laat veel kou door. Als u wilt verduurzamen, is isoleren daarom een verstandige eerste stap. Hierdoor stijgt de woning direct in waarde, vergroot u uw wooncomfort en heeft u minder last van stijgende gasprijzen. Daarnaast is het een vrij eenvoudige klus, die in één dag kan worden uitgevoerd. Met de ISDE-subsidieregeling kunt u ook nog tot 30% terugkrijgen van het totale bedrag dat u uitgeeft aan de isolatie. U kunt uw woning op verschillende manieren isoleren: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolatieglas.

Is uw (nieuwe) woning geschikt voor isolatie?

De isolatiemogelijkheden verschillen per type woning. Vooral de leeftijd van een woning speelt hierbij een rol. Dan is het handig om te weten wat uw mogelijkheden zijn, als u bijvoorbeeld nog twijfelt tussen een woning uit de jaren ‘30 en de jaren ‘90.

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bouwjaar vóór 1930: de meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. Er kan dus niet geïsoleerd worden.

Bouwjaar tussen 1930 en 1975: bij deze woningen is in de regel wel een kruipruimte. Deze is meestal niet of maar beperkt geïsoleerd.

Bouwjaar na 1975: de meeste huizen gebouwd in deze periode hebben al vloerisolatie.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Bouwjaar vóór 1920: woningen werden vrijwel nooit met spouwmuren gebouwd. Deze vorm van isoleren is dus niet mogelijk.

Bouwjaar tussen 1920 en 1976: heeft spouwmuren, maar deze zijn waarschijnlijk (nog) niet geïsoleerd.

Bouwjaar na 1976: de spouwmuur is bij de bouw geïsoleerd.

Dakisolatie

Dakisolatie

Woningen met een plat of hellend dak zijn geschikt. U kunt het dak zowel aan de binnen- als buitenkant isoleren. Ook is isolatie van de zoldervloer mogelijk.
Isolatieglas

Isolatieglas

Of een huis geschikt is voor isolerend dubbelglas, hangt af van een aantal factoren: het glas dat er nu inzit, het type kozijn en de staat van het kozijn. Dubbelglas past bijvoorbeeld niet in enkelglas-kozijnen, die moet u dan ook vervangen.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf 100% duurzame energie op voor uw woning. Deze panelen zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Met panelen op uw dak, fungeert uw huis als energiecentrale en bespaart u jaarlijks op de energierekening. U heeft geen last van stijgende stroomprijzen en uw huis stijgt in waarde. Daarnaast schaft het kabinet de btw op zonnepanelen af, waardoor ze beter te betalen zijn.

Wat de installatie van zonnepanelen u kost, hangt af van verschillende factoren. Zoals het dakoppervlak waar de panelen op komen te liggen, het aantal panelen dat u installeert, het type panelen en het vermogen dat ze hebben, de bereikbaarheid en het bevestigingsmateriaal. Gemiddeld verdient u uw zonnepanelen binnen zeven jaar terug. De precieze terugverdientijd hangt uiteraard af van verschillende factoren, zoals de aanschafkosten, dakligging, aantal zonuren en capaciteit van de panelen. 

Is uw (nieuwe) woning geschikt voor zonnepanelen?

Heeft u een eigen dak? Dan kunt u in principe zonnepanelen installeren. Het maakt hierbij niet uit welke richting de zonnepanelen op liggen. Panelen gericht op het zuiden leveren in het algemeen het meeste stroom op, maar bij een oost- of westligging hebben ze tegenwoordig ook een prima rendement.

Van het gas af met duurzame verwarming

Veel huizen worden nog verwarmd met gas, maar in het Klimaatakkoord is afgesproken dat we hier in Nederland per 2030 vanaf willen. Gas veroorzaakt CO2-uitstoot en zorgt voor afhankelijkheid, bijvoorbeeld van buitenlandse gasleveranciers . Gelukkig bestaat er een duurzaam alternatief voor gas: de warmtepomp. Dit is een apparaat dat warmte onttrekt uit de lucht, bodem of het grondwater. Hierdoor bent u niet langer afhankelijk van gas en daalt uw gasverbruik dus ook flink. Er bestaan twee type warmtepompen:

  • Full-electric warmtepomp

Dit type pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Er staat dus buiten uw huis een onderdeel van deze pomp. Elektriciteit vermeerdert deze warmte, waarna het afgegeven wordt aan water of lucht die het door de verwarming verspreiden.

  • Hybride warmtepomp

Dit type pomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. In de basis blaast de warmtepomp warme lucht rond en regelt de cv-ketel de warmwatervoorziening. Wordt het toch te koud? Dan springt de cv-ketel bij.

Is uw (nieuwe) woning geschikt voor duurzame verwarming?

Een full-electric warmtepomp is mogelijk bij een woning met genoeg binnenruimte een tuin. De warmtepomp neemt namelijk meer ruimte in dan een cv-ketel. Een hybride warmtepomp is altijd mogelijk, tenzij u vloerverwarming heeft. Dat kan deze pomp niet verwarmen.

Afsluitend: vier tips voor verduurzamen

  1. Begin altijd met isolatie.
    U merkt direct verschil in besparing en comfort. Daarbij is het de kleinste investering.
  2. Kies een bedrijf dat meerdere merken en materialen aanbiedt.
    Zo vergroot u de kans op de beste oplossing voor uw woonsituatie.
  3. Let op de certificering van installateurs en lees de reviews.
    Zoek hiernaar via een onafhankelijke partij die geen baat heeft bij het adviseren van het één boven het ander.
  4. Onderzoek of u gebruik kunt maken van een subsidie. 
    Er bestaan allerlei subsidies en belastingvoordelen die het financieel aantrekkelijk maken om te investeren in verduurzaming. Wie weet kunt u hier ook van profiteren.

Duurzame maatregelen financieren via uw hypotheek

Bij een aantal geldverstrekkers kunt u voor de investering in energiebesparende maatregelen een hypotheek krijgen met gunstige tarieven. Bij Van Lanschot kunt u die  afsluiten. De Groenhypotheek bedraagt maximaal € 150.000 en u krijgt 0,5% duurzaamheidskorting op het gewone tarief. Benieuwd of dit iets voor u is? Maak vrijblijvend een afspraak om uw opties te bespreken.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel