Kind helpen bij aankoop huis: 4 aandachtspunten bij familielening

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Kind helpen bij aankoop huis - 4 aandachtspunten bij familielening
Blog
01 mei 2018

Kind helpen bij aankoop huis: 4 aandachtspunten bij familielening

Steeds meer ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Een familielening brengt echter een aantal aandachtspunten met zich mee. Ik zet er vier voor u op een rij.
Vrouw aan het meer

Steeds meer ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Onder voorwaarden kan dat door belastingvrij tot € 100.800 (2018) te schenken of door een lening te verstrekken. In dit blog ga ik in op deze laatste mogelijkheid.

Hoe wordt zo’n lening eigenlijk fiscaal behandeld? U geeft als ouders de lening op als vordering in box 3. De hoogte van de rente is voor box 3 niet van belang. Uw kind mag de rente op de lening in box 1 aftrekken als de lening voldoet aan bepaalde voorwaarden. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, komt de lening bij het kind als schuld in box 3. Een familielening brengt echter een aantal aandachtspunten met zich mee. Ik zet er hier vier op een rij.

Uw kind moet de lening zelf toevoegen aan de vooraf ingevulde aangifte Inkomenstenbelasting

1. Financiële ruimte

Als u meerdere kinderen hebt die u allemaal gelijk wilt behandelen, dan is het belangrijk om te kijken of u daarvoor de financiële ruimte hebt. Laat goed berekenen of u - ook na uw pensionering -  deze bedragen kunt missen. Denk vooraf goed na welk bedrag u wilt lenen aan uw kind. Bent u van plan ook uw andere kinderen in de toekomst een gelijk bedrag te lenen? Als deze lening voor uw kind niet voldoende is, kan het mogelijk een deel van de bank lenen.

2. Schriftelijke leningovereenkomst

Vergeet niet een schriftelijke leningovereenkomst op te maken met daarin het aflossingsschema. Als uw kind de rente van de lening in box 1 wil aftrekken, dan moet de lening in maximaal 30 jaar ten minste annuïtair worden afgelost. Als hier niet aan wordt voldaan, valt de lening voor uw kind in box 3. In de overeenkomst moeten ook het rentepercentage en eventuele zekerheden worden opgenomen. Let op: de lening is niet in de vooraf ingevulde aangifte Inkomstenbelasting opgenomen, uw kind moet deze zelf toevoegen. Daarnaast moet uw kind aangeven dat er sprake is van een familielening.

3. Afweging banklening

Als uw kind het overeengekomen maandbedrag op enig moment niet betaalt, kan dat tot spanningen leiden. Als u een dergelijke situatie wilt vermijden, kan uw kind waarschijnlijk beter een hypotheek bij de bank afsluiten. U kunt de maandlasten van uw kind dan verlagen door bijvoorbeeld jaarlijks het vrijgestelde bedrag (€ 5.363 in 2018) te schenken.

4. Openheid

Voorkom wrevel tussen uw kinderen onderling. Wees open naar de andere kinderen dat u een lening hebt verstrekt en tegen welke voorwaarden. Fiscaal gezien is het niet nodig dat u als zekerheid een hypotheekrecht krijgt, maar mogelijk is dit ten opzichte van u en de andere kinderen wel gewenst. Als uw kind bijvoorbeeld in financiële problemen komt zou er door schuldeisers beslag gelegd kunnen worden op het huis. Met een recht van hypotheek hebt u in ieder geval voorrang op de verkoopopbrengst.

Een familielening kan een aantrekkelijke optie zijn, maar laat u altijd goed adviseren door uw fiscalist. Mocht er een (aanvullende) bancaire lening nodig zijn, dan zijn onze hypotheekadviseurs graag bereid met u en uw kind van gedachten te wisselen.

Geschreven naar de stand van zaken op 1 mei 2018.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel