Hoe lang zet u uw hypotheekrente vast: uitslag poll Cornelis

  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Hoe lang zet u uw hypotheekrente vast uitslag poll Cornelis

Hoe lang zet u uw hypotheekrente vast: uitslag poll Cornelis

Blog
18 september 2017
‘De rente staat historisch laag. Veel huiseigenaren worstelen met de vraag: hoe lang zet ik mijn hypotheekrente vast? De meeste mensen kiezen voor een rentevaste periode van tien of twintig jaar. Welke rentevaste periode heeft uw voorkeur?’

Deze vraag stelden we in juli 2017 in Cornelis, ons online magazine. De mogelijke antwoorden waren:

a. Ik kies voor variabele rente
b. Kort (<5 jaar)
c. Middellang (5 tot 10 jaar)
d. Lang (>10 jaar)

Wat antwoordden de lezers van Cornelis?

54% van de stemmers kiest er op dit moment voor om de hypotheekrente minimaal 10 jaar vast te zetten. 36% kiest een rentevaste periode tussen de 1 en 10 jaar, terwijl ongeveer 10% de voorkeur geeft aan een variabele rente.

Zekerheid versus de laagst mogelijke lasten

Veel van onze klanten maken op dit moment de keuze om de hypotheekrente 10 jaar of langer vast te zetten. Hun belangrijkste argument is dat het prettig is om zekerheid over je woonlasten te hebben. Nu de korte en lange rente relatief dicht bij elkaar liggen, betalen zij graag wat meer in ruil voor deze zekerheid. Historisch gezien is de hypotheekrente nog nooit zo lang zo laag geweest. Toch kiest ook één op de tien stemmers voor een variabele rente. Dit doen zij bijvoorbeeld uit het oogpunt van flexibiliteit, om op ieder moment zonder kosten te kunnen aflossen, of in de verwachting dat de rente de bodem toch nog niet bereikt heeft.

Wat is de beste rentekeuze?

Wat voor u de beste rentekeuze is, is onder andere afhankelijk van uw huidige én toekomstige persoonlijke en financiële situatie. Die financiële situatie verandert bijvoorbeeld als uw kinderen gaan studeren waardoor uw uitgaven toenemen of als u gedurende de gekozen rentevaste periode met pensioen gaat. Kunt u uw woonlasten dan nog betalen? En wat gebeurt er als ná de gekozen rentevaste periode de rente gemiddeld 2% hoger is? Hebt u slapeloze nachten bij de gedachte dat u daardoor per maand bijvoorbeeld € 500 meer moet betalen? En, als u de keuze voor een nieuwe rentevaste periode samen met uw partner moet maken, denkt hij of zij er hetzelfde over als u? U begrijpt het al. De vraag stellen is makkelijker dan deze beantwoorden.

Onze visie op de hypotheekrente

Zowel de korte als de lange rente in Europa zijn laag, en daar verwachten wij dit jaar nog geen verandering in. De Europese motor blijft doordraaien, maar de inflatie komt nog niet echt op gang. Mocht dat alsnog gebeuren, dan kan dit zijn weerslag hebben op de lange rente. Lees verder in onze Rentevisie hypotheken.

Meer weten?

Wilt u met ons sparren over de keuze voor een rentevaste periode of hebt u een andere hypotheekvraag? Maakt u dan een Maak een afspraak.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel