Een huis kopen: gebruik zowel uw hoofd als uw hart

  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Een huis kopen gebruik zowel uw hoofd als uw hart
blog
19 december 2022

Een huis kopen: gebruik zowel uw hoofd als uw hart

Als u werkt in het medische veld bestaat de kans dat u op den duur voor uw werk moet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat u in een ander deel van het land een praktijk overneemt of gaat toetreden tot een maatschap. Heen-en-weer reizen tussen de woonplaats en werkplek is door de afstand vaak geen optie, dus gaat u op zoek naar een nieuwe woning. Maar hoe vindt u een passende woning in een compleet nieuwe woonplaats waar u nog geen binding mee heeft?
Man en vrouw op dakterras

Zodra u op zoek gaat naar een woning in een voor u onbekende woonplaats voelt het misschien alsof u een achterstand hebt. U weet niet welke wijken populair zijn en welke juist minder populair. En waarom verschillende de huizenprijzen zo van wijk tot wijk? U wilt waarschijnlijk een huis waar u zich thuis voelt, maar waarbij u ook zeker weet dat het de investering waard is. Een nieuw huis kopen, doet u tenslotte niet elk jaar. Koop dus niet halsoverkop een huis, maar ga strategisch aan de slag en houd uw hoofd erbij.

Op zoek naar uw nieuwe woning

Bij de zoektocht naar een woning in een nieuwe omgeving, is het een goed idee om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kent de lokale huizenmarkt en kan u bijstaan tijdens de onderhandeling. Zorg dat u in ieder geval meerdere huizen bezichtigt op verschillende plekken. Zo kunt u bepalen wat bij u en uw toekomstplannen past. Wat voor u een uitgangspunt kan zijn tijdens het zoeken, is uw oude woonplaats in vergelijking tot uw nieuwe woonplaats. In hoeverre wilt u een vergelijkbare locatie vinden en zijn eventuele verschillen te overkomen?

Bezichtig een huis met uw hoofd én hart

Als u woningen bekijkt, gaat u waarschijnlijk allereerst op uw gevoel af. U bedenkt bijvoorbeeld of u uzelf er al ziet wonen en of het huis 'goed voelt'. Dat is ook logisch. U wilt een woning kopen waar u de komende jaren gelukkig bent. Dan is het eerste gevoel erg belangrijk. Maar vergeet niet te kijken naar praktische zaken. Is het huis bijvoorbeeld toekomstbestendig en instapklaar? Of moet er flink aan verbouwd worden voordat het bij u past?

Neem ook andere factoren in overweging tijdens de bezichtiging. Hoe dichtbij zijn de kinderopvang en de scholen? Waar zitten de winkels? Hoe staat het met de sportfaciliteiten, het cultuuraanbod en de OV-verbindingen? Vraag daarnaast de makelaar naar de wijk op zich. Hoe is de cultuur, wat voor mensen wonen er en wat is het bestemmingsplan op zowel de korte als lange termijn? Dan weet u direct of dat mooie weidse uitzicht niet met een paar jaar vervangen wordt door een nieuwbouwwijk.

Laat u niet gek maken en doe niet zomaar een bod zonder voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring.

Onderhandelen over de woning

Houd er rekening mee dat het onderhandelen over een huis emotie kan oproepen. Zeker als de markt krap is in uw nieuwe woonplaats en uw potentiële droomwoning veel gegadigden heeft. U wilt voorkomen dat u meer betaalt dan de woning waard is. Laat u niet gek maken en doe niet zomaar een bod zonder voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring. De makelaar kan u adviseren zodat u de juiste keuzes maakt.

Duidelijke afspraken met de makelaar

De aankoopmakelaar staat voor u klaar tijdens uw zoektocht. Maar waar helpt hij of zij u precies bij? Zorg dat u duidelijke afspraken maakt over de tijd die de makelaar aan u besteedt en welke service u ontvangt. U kunt ervoor kiezen om de makelaar alleen mee te nemen naar bezichtigingen of juist om alles uit handen te geven, tot aan de onderhandeling aan toe. Bespreek ook wat een passende beloning is voor de makelaarsdiensten. Kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen een vast bedrag en een uurloon? Waar zit dan het verschil in en wat kunt u verwachten per beloningstype? 

Benieuwd naar uw mogelijkheden

Gaat u op zoek naar een woning? Bereid u dan goed voor. Zet uw wensen en eisen op een rijtje en bepaal uw budget. Wilt u weten wat u allemaal te wachten staat tijdens het hypotheekproces en welke mogelijkheden u heeft bij het kopen van een huis? We staan klaar om u te helpen. Bel naar 0800 – 1837 of maak direct een afspraak.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel