Belastingvrij € 100.000 schenken aan je kinderen: wanneer wel en wanneer niet?

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Belastingvrij een ton schenken aan je kinderen
Familie schenken vermogen overdragen Van Lanschot

Belastingvrij € 100.000 schenken aan je kinderen: wanneer wel en wanneer niet?

Blog
11 september 2017
Sinds 2017 is het voor ouders weer mogelijk aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij € 100.000 te schenken voor de eigen woning. De schenking mag naar keuze worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de woning, de aflossing van de hypotheek of een restschuld en ook voor de afkoop van de erfpacht. Maar als ouders in het verleden al hebben geschonken aan de kinderen, dan is er sprake van een ingewikkeld overgangsrecht.

Aan de hand van onderstaand voorbeeld benoem ik de aandachtspunten die hierbij een rol spelen.

Mevrouw Groen (weduwe) heeft drie kinderen. Haar zoon Bart is 41 jaar en gehuwd met Claudia (36 jaar). Uit haar tweede huwelijk heeft zij zoon Coen (30 jaar en ongehuwd) en dochter Danielle (27 jaar en gehuwd). Mevrouw Groen heeft van vrienden begrepen dat zij haar kinderen ieder € 100.000 kan schenken om dit bedrag op hun hypotheek af te lossen.

In de praktijk merk ik dat veel mensen zich niet realiseren dat niet iedereen onbelast € 100.000 kan schenken aan zijn kinderen. Behalve de leeftijd van de kinderen is namelijk ook van belang of er in het verleden al een keer geschonken is waarbij gebruik is gemaakt van de hoge vrijstelling. Voor de kinderen van mevrouw Groen heeft het overgangsrecht de volgende consequenties:

Zoon Bart

Bart heeft op zijn 25ste verjaardag (2001) een schenking gekregen van € 20.000. Hij heeft toen bij de aangifte schenkbelasting een beroep gedaan op de hoge vrijstelling. Mevrouw Groen denkt dat zij Bart nu aanvullend € 80.000 belastingvrij kan schenken. Klopt dit? Bart is ouder dan 40 jaar, maar omdat zijn echtgenote nog geen 40 jaar is, is de leeftijdsgrens geen probleem. Maar het overgangsrecht geeft in dit geval maar ruimte om belastingvrij € 27.567 te schenken. Mogelijk kan hij ook nog gebruikmaken van de lage jaarlijkse vrijstelling van € 5.320, maar hierover bestaat discussie.

Zoon Coen

Ook zoon Coen heeft op zijn 25ste een schenking (2012) van € 20.000 ontvangen en bij de aangifte een beroep gedaan op de hoge vrijstelling. Kan hij wel een schenking van € 80.000 belastingvrij ontvangen? Nee, ook in dit geval kan de schenking niet onbelast worden ontvangen. Voor Coen is zelfs de hele schenking van € 80.000 belast. Maar hij kan wel van de lage jaarlijkse vrijstelling van € 5.320 gebruikmaken.

Dochter Danielle

Danielle heeft ook op haar 25ste verjaardag (2015) een schenking van € 20.000 ontvangen waarvoor ze aangifte schenkbelasting heeft gedaan met een beroep op de hoge vrijstelling. Kan er belastingvrij € 80.000 geschonken worden? Helaas. Een bedrag van € 46.984 is belastingvrij en over het meerdere is schenkbelasting verschuldigd. Mogelijk kan ze ook nog gebruikmaken van de lage jaarlijkse vrijstelling van € 5.320, maar hier is discussie over.

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe ingewikkeld het overgangsrecht is. Laat u dus vooraf goed voorlichten. Mogelijk wilt u alle kinderen gelijk behandelen. Omdat het ene kind meer schenkbelasting moet betalen dan het andere, kunt u overwegen de schenking vrij van recht te doen. Dit houdt in dat u het schenkingsrecht voor het kind betaalt. Houdt u er dan rekening mee dat er in die situatie weer sprake is van een schenking waarover u schenkbelasting betaalt.

Praktisch

Uw situatie

Wilt u weten wat het overgangsrecht voor u betekent? Volg dan het stroomschema.

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel