Aftrek hypotheekrente is verplicht

Coen van den Bedem - Van Lanschot
Coen van den Bedem
Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. Aftrek hypotheekrente is verplicht
hypotheek wonen Van Lanschot

Aftrek hypotheekrente is verplicht

Blog
28 juli 2017
Vrijwillig je hypotheekrente niet aftrekken? Je zou denken dat je de fiscus daar een plezier mee doet. Daar denkt staatssecretaris Wiebes echter anders over.

Als je een hypotheek hebt voor het huis waar je in woont, dan ben je verplicht de hypotheekrente in box 1 van je inkomen af te trekken. En dat kan best eens nadelig zijn. Wat is namelijk het geval?

Als u een eigen woning hebt dan moet u in box 1 het zogenoemde eigen woningforfait bij uw inkomen optellen. Die fiscale bijtelling wordt berekend over de WOZ-waarde van de woning. Tot een WOZ-waarde van € 1.060.000 is de bijtelling 0,75%. Over het meerdere is de bijtelling maar liefst 2,35%, de bekende villataks. Als u een woning hebt met een WOZ-waarde van € 1.500.000, dan is de bijtelling dus € 18.290. Daar staat tegenover dat u de hypotheekrente over de eigen woninglening als kosten in aftrek mag brengen.

Adder onder het gras

De bijtelling voor het eigen woningforfait is echter nooit hoger dan de aftrekbare kosten. Die maatregel staat bekend als de Wet Hillen en is ingevoerd om aflossing te stimuleren. Als u een hypotheek heeft van € 500.000, met een rente van 3%, dan zijn de aftrekbare kosten € 15.000. In het voorbeeld wordt de bijtelling van het eigen woningforfait dan verminderd tot € 15.000. Het lijkt er op dat u dan per saldo niets betaalt aan of terugkrijgt van de fiscus.

Daar zit echter een adder onder het gras. Als u met uw inkomen in de hoogste belastingschijf van 52% valt, dan wordt de aftrek van de hypotheekrente elk jaar met 0,5% verlaagd. In 2017 is de aftrek al gedaald van 52% naar 50% en dat loopt langzaam terug naar 38% in 2041. Voor het eigen woningforfait geldt die korting echter niet, die wordt belast tegen 52%. In dit voorbeeld moet u dus € 300 (2% over € 15.000) aan de fiscus betalen.

De gedachte om de rente dan maar niet in aftrek te brengen is dan niet zo gek, maar daar steekt de staatssecretaris zoals gezegd een stokje voor.

Hypotheek naar box 3?

Is er dan helemaal geen mogelijkheid om dit te voorkomen? U kunt kijken of het mogelijk is de hypotheek te verplaatsen van box 1 naar box 3. Voor hypotheken die afgesloten zijn vanaf 2013, kunt u dat bereiken door de annuïtaire aflossingsverplichting aan te passen, bijvoorbeeld door de hypotheek aflossingsvrij te maken. Hebt u een hypotheek van vóór 2013? Dan moet u eerst de hypotheek volledig aflossen uit eigen middelen. Op een later moment kunt u weer een hypotheek afsluiten en daarmee uw spaargeld of beleggingsportefeuille aanvullen. Voor de toekomst zit de hypotheek dan in box 3, waardoor het box 3-vermogen vermindert. De besparing kan dan oplopen tot 1,62%. In plaats van belasting te betalen, krijgt u nu belasting terug.

Let op: bij een omzetting van box 1 naar box 3 loopt u mogelijk tegen een boete voor vervroegde aflossing aan. Deze boeterente kunt u echter in aftrek brengen, in 2017 tegen maximaal 50%.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor uw persoonlijke situatie het beste is? Maak een afspraak met een van onze private bankers.

Coen van den Bedem werkt als structureerder bij het Kenniscentrum van Van Lanschot, e-mail: Kenniscentrum. Hij houdt u regelmatig op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie.

Coen van den Bedem - Van Lanschot
Coen van den Bedem
Structureerder, Kenniscentrum Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel