Van ABC-strand naar Zeeland, huisartsen Majorie en Huub keerden terug naar Nederland

Anja Cobijn - Auteur Van Lanschot
Anja Corbijn
Contentstrateeg en schrijver
  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. 2022
  4. Van ABC-strand naar Zeeland: huisartsen Majorie en Huub keerden terug naar Nederland
interview
28 november 2022

Van ABC-strand naar Zeeland, huisartsen Majorie en Huub keerden terug naar Nederland

U wilt uw droomhuis kopen. Maar in een medisch beroep zijn er soms zaken waar u een specialistische sparringpartner bij kunt gebruiken. Iemand die uw wereld kent en die met oplossingen komt die passen bij uw levensfase en uw carrière. Bij Van Lanschot Healthcare zijn we gedreven om die hypotheekoplossing te vinden die perfect past bij uw situatie. Dat is dan weer ons specialisme, dat we graag inzetten om u te ontzorgen.
Huisarts

Huisartsenechtpaar Majorie en Huub hechten niet aan vastigheid. Vrijheid en ruimte voor hun gezin is wat ze belangrijk vinden. Daarom vertrokken ze tien jaar geleden naar Bonaire. Na een paar jaar vestigden ze zich, allebei als waarnemer, op Aruba, waar Huub een deel van zijn opleiding deed. Hun kinderen waren vijf, drie en twee jaar oud bij de verhuizing. Na de coronapandemie keerde het gezin terug naar Nederland en koos voor Zeeland. Werk genoeg, maar een huis vinden en de hypotheek regelen bleek een lastige opgave. Majorie vertelt over haar ervaring.

Hoe woon je?

‘We wonen in een oud huis in Zeeland, het is een rijksmonument. Dat heb ik altijd al gewild, ik vind nieuwbouwhuizen heel benauwend. Meer ruimte en geschiedenis om me heen vind ik fijn. Belangrijk voor ons was het aantal slaapkamers. Ik wilde er persé vier, zodat alle kinderen hun eigen ruimte hebben. We vonden dit huis gelijk ideaal, ook al is het verder niet heel groot en moet er best het een en ander aan gedaan worden. De vorige bewoonster had een connectie met Aruba, dat heeft bij de aankoop gunning gecreëerd. Daar was ik blij mee, want de woningmarkt was dramatisch toen wij terugkeerden, zelfs in Zeeland.’

We zijn gewoon blij dat het allemaal geregeld is

Waar liep je tegenaan bij het realiseren van je woonwensen en je hypotheek?

‘Het was bijzonder lastig omdat onze situatie verre van standaard is. We werkten allebei als zzp’er, konden geen jaarcijfers overleggen door allerlei gedoe op de eilanden, waardoor geen bank met ons in zee wilde. Daarbij hebben we ons huis op Aruba nog, dat wordt verhuurd. Vrienden wezen ons op Van Lanschot en zeiden dat zij misschien konden helpen.

In eerste instantie kwamen we eruit en is er afgesproken hoeveel we konden lenen, daarna zijn we op zoek gegaan. Maar toen we dit huis hadden gevonden, was er terughoudendheid bij de bank. Dat kwam doordat het huis erg oud is en moest worden opgeknapt, en dan ook nog eens volgens de regels omdat het een rijksmonument is. Maar er was al snel een plan en ook een aannemer. Daarna leek het goed te gaan, maar kwam er toch weer een kink in de kabel. Uiteindelijk kwam ik bij Healthcare Banker Pauline Kreeft terecht. Zij heeft bemiddeld en toen is het toch gelukt.’

Wat is voor jou belangrijk in de relatie met je bank?

‘Het is belangrijk dat de communicatie goed is. In eerste instantie was ik best geïrriteerd dat er toezeggingen gedaan waren, terwijl dat later teruggedraaid werd. Maar met Pauline is het uiteindelijk goed gekomen, zij is echt voor ons in de bres gesprongen. We zijn gewoon blij dat het allemaal geregeld is.’

Wat zijn je toekomstplannen, blijven jullie in Zeeland?

‘We hebben heel bewust voor Zeeland gekozen: het is prachtig met veel rust en ruimte. Het strand is dichtbij en je staat nooit in de file, ook al zit je een groot deel van de dag op de weg. We komen oorspronkelijk allebei uit een dorp aan zee, dus dat blijft trekken. Maar in de toekomst gaan we waarschijnlijk weer verder. Over een paar jaar zijn de kinderen allemaal het huis uit, ze zijn nu 16, 14 en 13. Dan gaan wij misschien wel op een boot wonen of vertrekken we weer naar het buitenland."

Het regelen van een hypotheek voor medici is vaak maatwerk. Zeker bij het aankopen van een rijksmonument.

Monumentale aankoop? Bereid u voor

Pauline Kreeft: "Het regelen van een hypotheek voor medici is vaak maatwerk. Zeker bij het aankopen van een rijksmonument.  Er gelden meer regels en zijn er beperkingen.  Soms stuit je als koper op unieke problemen ten opzichte van een 'normale' aankoop, denk hierbij aan:"

  • kostbaarder onderhoud;
  • verbouwing of verandering is vergunningsplichtig, dit betekent een langer traject en beperktere mogelijkheden;
  • verduurzaming is beperkter (maar wel mogelijk).

"Aan de andere kant zijn er ook onderhoudssubsidies beschikbaar voor de instandhouding van monumenten. Nieuwe kopers van monumenten zijn hier vaak onvoldoende van op de hoogte. Op www.monumenten.nl is veel informatie te vinden voor eigenaren die in een monument wonen of willen kopen. Denk ook aan tips om te verduurzamen en contactgegevens van specialisten.”

Wilt u weten wat Van Lanschot Healthcare voor u kan betekenen voor uw hypotheek? Bekijk ons hypotheek voor medici aanbod. Of neem contact op met Pauline Kreeft via +31 655892941 of p.kreeft@vanlanschot.com.

HypothekenWijzer

Handige informatie over een aantal belangrijke onderwerpen rondom hypotheekleningen.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel