Huis verduurzamen? 4 tips

Hanneke Kroonenberg - Van Lanschot
Hanneke Kroonenberg
Hoofd Kenniscentrum Van Lanschot
  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. 2022
  4. Huis verduurzamen 4 tips
blog
03 januari 2022

Huis verduurzamen? 4 tips

Een energiezuinig huis geeft meer wooncomfort en een lagere energierekening. Bovendien draagt het bij aan een beter klimaat. Bij nieuwbouwwoningen wordt hier doorgaans al rekening mee gehouden. Voor bestaande bouw ligt het initiatief bij de eigenaar. Wat zijn uw mogelijkheden?
Huis met zonnepanelen

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 onze CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met bijna de helft moeten hebben verminderd. Het nieuwe kabinet verhoogt de doelstelling zelfs naar 55%. Uiteindelijk moeten we naar een vermindering van 90% of meer in 2050 om aan de doelstellingen uit het Klimaatverdrag van Parijs te voldoen: opwarming van de aarde beperken tot minder dan 2 graden Celsius.

Een deel van de uitstootreductie moet komen uit verduurzaming van woningen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Bij nieuwbouwwoningen wordt hier doorgaans al rekening mee gehouden; denk aan nieuwbouwwijken die volledig van het gas af zijn. Voor bestaande bouw ligt het initiatief bij de eigenaar. Wat zijn uw mogelijkheden?

Investeren in duurzame oplossingen

Bij oudere woningen valt vaak veel te winnen met isolerende maatregelen, waardoor uw gas- en stroomverbruik daalt. Naast een comfortabelere woning heeft u profijt van een lagere energierekening. Daarnaast kunt u investeren in duurzame energieopwekkers, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Voor veel van deze investeringen kunt u subsidie aanvragen. Kijk voor een overzicht op Energiesubsidies en leningen: maak energie besparen goedkoper.

Investeer in duurzame energieopwekkers als een warmtepomp of zonneboiler

Voor een investering in zonnepanelen kunt u bovendien de btw terugvragen. Dat scheelt toch weer 21% van de aanschafprijs. En voor de toekomst kunt u opteren voor de Kleineondernemingsregeling (KOR) zodat u geen btw-aangifte hoeft te doen.

Financiering

Als u een woning koopt, kunt u normaliter niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning. Bij investeringen in energiebesparende maatregelen wordt deze wettelijke grens verhoogd naar maximaal 106%. Daarnaast kunt u bij investering in energiebesparende maatregelen meer lenen, omdat de woonquote hierdoor hoger ligt. De woonquote bepaalt wat u op basis van uw inkomen maximaal kunt lenen. De achterliggende gedachte is dat door de energiebesparende maatregelen uw energielasten lager liggen. U kunt dan meer uitgeven aan hypotheeklasten. Van Lanschot heeft overigens deze mogelijkheid tot verruiming van de hypotheeknormen niet overgenomen.

Energiebespaarlening

Bij het Nationaal Warmtefonds kunt u tegen gunstige voorwaarden een persoonlijke lening aangaan van maximaal € 25.000 voor investeringen in bepaalde energiebesparende maatregelen. Voor nul-op-de meter-woningen kan dit zelfs oplopen tot € 65.000. De looptijd van de lening is –  afhankelijk van de hoogte van de lening – zeven tot maximaal twintig jaar. Het maandbedrag blijft de gehele looptijd gelijk.

Groenhypotheek 

Bij een aantal geldverstrekkers kunt u voor investering in energiebesparende maatregelen tegen gunstige tarieven een hypotheek krijgen. Van Lanschot biedt de Groenhypotheek aan. De Groenhypotheek bedraagt maximaal € 150.000 en de duurzaamheidskorting is 0,5% op het gewone tarief. Bij nieuwbouwwoningen is het maximale bedrag afhankelijk van het energielabel van de woning.

Geschreven naar de stand van zaken op 3 januari 2022.

Verder lezen: EnergiebesparingsWijzer

Bekijk hoe u uw huis kunt verduurzamen en uw keuzes kunt financieren. 

Wilt u meer informatie?

Contact
Neemt u dan contact op met mr. Hanneke Kroonenberg RB. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier. Zij houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Vermogensregie. 
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel