Ondernemer en benieuwd naar uw leencapaciteit?

  1. Inspiratie
  2. Wonen en hypotheken
  3. 2021
  4. Ondernemer en benieuwd naar uw leencapaciteit?
casus
22 april 2021

Ondernemer en benieuwd naar uw leencapaciteit?

Een passende financiering vinden is voor een ondernemer niet altijd even makkelijk. Vaak wordt er niet naar alle inkomstenbronnen gekeken, waardoor de leencapaciteit lager uitvalt dan verwacht. Via deze casus nemen we u mee in een financieringsaanvraag bij Van Lanschot.

Voorbeeld 
Mark heeft bij zijn huidige bank gevraagd wat hij kan lenen op zijn woning. Hij heeft een beperkt fiscaal gestuurd inkomen vanuit zijn vennootschap en keert zichzelf om de zoveel jaar dividend uit. Naast zijn salaris neemt Mark jaarlijks in rekening courant op wat hij nodig heeft om van te leven. Daarnaast heeft hij enkele huurinkomsten. Zijn woning heeft een waarde van € 2,5 miljoen en er rust geen financiering op. Zijn bankier berekent wat Mark kan lenen en geeft een indicatief bedrag van € 250.000 door. Mark is hier verbaasd over. Hij gaat in gesprek met zijn bank, die vervolgens zijn leencapaciteit nog iets verhoogt naar € 270.000. 

Ontevreden besluit Mark vervolgens om ook zijn private banker bij Van Lanschot om advies te vragen. Die vraagt een financieringsspecialist om mee te denken en tijdens het gesprek komt de financieringsspecialist met een indicatief bedrag van ongeveer € 1.000.000. Dit bedrag is berekend op basis van:

  • salaris;
  • veronderstelde dividenduitkering vanuit de vennootschap; 
  • huurinkomsten na aftrek van 15% exploitatiekosten.

Nadat Mark de benodigde informatie heeft aangeleverd, blijkt dat hij ook nog TBS-inkomsten (inkomsten uit terbeschikkingstelling) heeft. Op basis van de aangeleverde documenten stellen we een aanvraag  voor een financiering van € 1.000.000 op, waarmee Mark de investering kan doen die hij voor ogen heeft.

Altijd passend bij uw persoonlijke situatie
Vanzelfsprekend is Mark hier blij mee, maar hij vraagt zich wel af waarom Van Lanschot hem meer wil lenen dan zijn andere bank. De belangrijkste reden hiervoor is, dat wij uitgaan van de totale verdiencapaciteit van een klant. Bij onze hypothecaire dienstverlening hanteren wij voor ondernemers geen loonstrookfiattering, maar een fiattering die gebaseerd is op de verdien- en dividendcapaciteit van de onderneming. Daarnaast nemen we bijvoorbeeld de netto-huurinkomsten mee, iets wat veel hypotheekaanbieders niet doen. Dit resulteert in meer financieringsruimte en belangrijker: een financiering die past bij uw persoonlijke situatie.

Benieuwd wat Van Lanschot voor u kan betekenen?
Wij helpen onze beleggende relaties graag bij hun financiering. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw private banker of Joep de Laet, financieringsspecialist, via j.a.delaet@vanlanschot.com of 06 10 95 72 26.

* Namen en bedragen zijn fictief.