Zin en onzin van een lange rentevaste periode

esther kok - van lanschot
Esther Kok
senior healthcare banker, Van Lanschot Healtchare
 1. Inspiratie
 2. Wonen en hypotheken
 3. 2019
 4. Zin en onzin van een lange rentevaste periode
Blog
22 januari 2019

Zin en onzin van een lange rentevaste periode

Het is altijd al een onderwerp van gesprek geweest: is het lang vastzetten van een hypotheekrente verstandig of juist niet? Wij merken dat de meningen sterk verdeeld zijn en dat is ook niet zo vreemd. Het antwoord op die vraag hangt namelijk in grote mate af van uw persoonlijke situatie.

In welke situatie kunt u de rente beter wel lang vastzetten en wanneer juist niet? We zetten een aantal argumenten voor u op een rij.

Waarom WEL kiezen voor een lange rente?

 • U profiteert voor lange tijd van de huidige lage rente (zeker vanuit historisch perspectief)
 • U hebt voor een lange tijd zekerheid over de hoogte van uw maandlasten (vooral belangrijk bij een onregelmatig en onzeker inkomen)
 • Bij verhuisplannen kunt u de lage rente in principe meenemen naar uw nieuwe woning (maar let u goed op de voorwaarden, de verschillen per bank zijn groot)

Waarom NIET kiezen voor een lange rente?

 • Bij een lange rente bent u over de hele looptijd duurder uit, u betaalt dus een prijs voor zekerheid. Tussen de rente voor 10 jaar en 20 jaar zit ongeveer 1% verschil; bij een hypotheek van € 500.000 komt dat neer op een verschil van € 416 bruto per maand.
 • Het bedrag dat u bespaart bij een korte rente kunt u gebruiken om extra af te lossen.
 • Een lange rentelooptijd wordt vaak niet helemaal volgemaakt door tussentijdse aflossingen (uit eigen middelen of een polis) of door een verhuizing (omdat de voorwaarden van de verhuisfaciliteit niet altijd even gunstig zijn). Gemiddeld verhuizen Nederlanders in hun leven ongeveer zeven keer.
 • Bij een annuïtaire of lineaire lening is een korte rente over het algemeen gunstiger dan een lange rente doordat u aflost. Omdat de schuld daalt, daalt de rentelast en is een eventuele renteverhoging niet direct nadelig ten opzichte van een lange rente.
 • Bij een korte rente is er frequenter sprake van een renteherziening. Die momenten kunt u gebruiken om de hypotheek regelmatig tegen het licht te houden. Past deze nog steeds bij uw huidige persoonlijke situatie en financiële wensen en doelstellingen? Of zijn die misschien in de tussentijd veranderd?

Verhuisregeling toch niet zo flexibel

Over de verhuisregeling denken veel mensen te makkelijk. Het is niet zo vanzelfsprekend om de hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe woning als de naam van deze regeling doet vermoeden. Bovendien verschillen de voorwaarden sterk per bank. Vaak mag alleen het onderpand wijzigen en blijven de overige condities gelijk. Wilt u de hypotheek bij verhuizing aanpassen, bijvoorbeeld omdat uw persoonlijke situatie is gewijzigd, dan kan de huidige hypotheek dus vaak niet voorgezet worden. Bij een lange rentevaste periode hebt u dan mogelijk jarenlang een te hoge rente betaald. Controleert u daarom de voorwaarden van deze regeling voordat u met een geldverstrekker in zee gaat.

Rentemix

Overigens hoeft u niet voor de hele hypotheek één rentevaste periode te kiezen. Het kan heel gunstig zijn om de financiering te splitsen in verschillende leningen en te kiezen voor een rentemix met verschillende rentevaste perioden. Ook een combinatie van verschillende aflosvormen kan interessant zijn. We berekenen graag wat in uw persoonlijke situatie de meest gunstige oplossing is.

Meer weten?

Wilt u laten berekenen wat voor u de beste rentevaste periode is of hebt u een andere hypotheekvraag? Maak een afspraak of lees verder op Hypotheken. Van Lanschot biedt hypotheken op maat voor vermogende particulieren, ondernemers, medici en business professionals.

Esther Kok (06 53 95 79 33, e.b.kok@vanlanschot.com) werkt als senior healthcare banker bij Van Lanschot.

esther kok - van lanschot
Esther Kok
senior healthcare banker, Van Lanschot Healtchare