Voorwoord

Een gids voor een breinbreker

De toekomst is duurzaam. Als klant van Van Lanschot verwacht u – terecht – dat wij daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek Vermogend Nederland: 57% van de bevraagde deelnemers verwacht dat wij het goede voorbeeld geven, 35% rekent op informatie van ons over duurzaamheid en 25% wil worden aangespoord om duurzaam te beleggen. 

Wat duurzaamheid nou precies is, daar kun je je brein over breken. Alle fossiele brandstoffen uit de beleggingsportefeuille schuiven, dat klinkt duurzaam, maar is dat ook zo? 
Die grote bedrijven hebben juist investeerders nodig om de duurzame transitie te maken. En duurzaamheid heeft niet alleen met energiebronnen te maken. Ook verantwoorde voedselproductie en druk op de biodiversiteit vragen om onze aandacht. Hoe radicaal duurzaam mogen wij in Europa zijn, als we daarmee vervuilende industrie in bijvoorbeeld de derde wereld stimuleren? Het zijn complexe vraagstukken, die je bijna op een filosofisch niveau zou moeten benaderen. Wij hebben niet alle antwoorden, maar wel het volle vertrouwen dat we de kennis en kunde in huis hebben om die antwoorden in de loop van de tijd te kunnen formuleren.

 

Richard_Bruens_staand_small image
De vermogende Nederlanders in ons onderzoek nemen zelf hun verantwoordelijkheid. Ze geven aan minder te vliegen, te kiezen voor een elektrische auto en de verwarming een graadje lager te zetten. Dat doen we bij Van Lanschot ook: we streven ernaar dat onze panden in 2050 volledig CO2-neutraal zijn, en waarschijnlijk lukt ons dat eerder.

Onze voornaamste duurzaamheidsinspanningen richten zich op uw belegd vermogen. We gidsen u en uw portefeuilles met een langetermijnvisie en beleid door die verschillende transities, zoals u van ons mag verwachten.

Richard Bruens, lid Raad van Bestuur