Onderzoeksresultaten

Bezorgd, maar wel gelukkig

Vermogend Nederland in cijfers

Wat vinden vermogende Nederlanders van duurzaamheid? Of van de ontwikkelingen in de politiek? Maken ze zich zorgen over hun beleggingen of de energietransitie? Ons jaarlijks onderzoek Vermogend Nederland geeft inzicht in de mening van vermogende Nederlanders.

Man en vrouw op dakterras
man smartphone appartement beleggen

Ongelijkheid

De groeiende maatschappelijke ongelijkheid in Nederland is een voedingsbodem voor extreme politieke opvattingen, vindt 47% van de respondenten. 21% vindt de ongelijkheid onacceptabel groot, en meer dan een op de vijf (21%) vreest dat de ongelijkheid vroeg of laat leidt tot rellen.

Internationale zorgen

De wereldwijde politieke spanningen zijn ook reden tot ongerustheid voor 82% van de vermogende Nederlanders. Europa zou meer autonoom en zelfvoorzienend moeten worden, vindt 85%. China als wereldmacht boezemt 73% angst in.

nieuws, krantenlezers, belegggers
Familiemoment

Mooi cijfer

Ondanks die zorgen geven vermogende Nederlanders hun leven gemiddeld een 7,5. Geld maakt gelukkig, want de mensen met een vermogen van € 1.000.000 of meer kennen een 8,2 toe aan hun levensgeluk. Gelukkig worden? Ga ondernemen: ondernemers geven hun leven een 8,1, iets hoger dan de 7,8 van mensen in loondienst.

Duurzaamheid utopie
De wereld kan een stuk duurzamer, vindt 90% van de deelnemers aan het onderzoek. En ongeveer twee derde vindt dat de overheid, het bedrijfsleven én particulieren er te weinig aan doen om dat te realiseren. Maar tegelijkertijd denkt 75% van de deelnemers dat een volledig duurzame wereld een utopie zal blijven…
stockbrokers achter computerscherm

Bank moet groen doen

De meerderheid van de Vermogende Nederlanders, namelijk 57%, vindt dat banken het goede voorbeeld moeten geven op het gebied van duurzaamheid. 38% wil het liefst groene producten in het aanbod en 27% kijkt naar de bank voor advies op gebied van duurzaam beleggen. Slechts 12% vindt dat banken en vermogensbeheerders hier niets mee te maken hebben.

Verwarming omlaag

86% zegt dat ze afgelopen jaar het energieverbruik hebben verlaagd, bijvoorbeeld door de verwarming lager te draaien (85%), het huis te isoleren (29%) of zonnepanelen te laten plaatsen (37%). Slechts 14% heeft geen energie bespaard.

zonnepanelen duurzaamheid huis woning
Duurzame windmolen

Groener dan gemiddeld

Vermogende Nederlanders gebruiken weinig energie, zeggen ze zelf. Ze noemen hun energieverbruik ‘zeer laag’ (13%), ‘laag’ (25%) of ‘redelijk laag’ (32%). Slechts 1% geeft toe dat het eigen energieverbruik zeer hoog is. Vooral jonge deelnemers aan het onderzoek zijn groen: 23% van de groep tussen 25-55 jaar noemt het eigen energieverbruik ‘zeer laag’, tegenover 10% van de groep 55-65 jaar en 10% van de 65-plussers.

Geen zorgen
Zorgen tijdens beursjaar 2022? Niet bij 36% van de vermogende Nederlanders. 55% heeft ook afgelopen jaar niets veranderd aan z’n portefeuille. Slechts 1% van de deelnemers aan het onderzoek heeft er wakker van gelegen.
Van Lanschot voor opbouw en behoud van uw vermogen

Auto inruilen

15% van de vermogende Nederlanders heeft afgelopen jaar de benzineauto ingeruild voor een elektrische auto. Toch zijn elektrische auto’s nog veruit in de minderheid: slechts 12% rijdt elektrisch, 19% hybride. De meeste autobezitters kiezen voor benzine (76%) of diesel (13 %).

Geld in stenen

Ongeveer een op de drie vermogende Nederlanders belegt in vastgoed. Beleggen bij een bank (77%) is veruit het populairst. Ook wordt vermogen gestoken in crypto’s en NFT’s (9%) en startups (13%). Een select gezelschap investeert in kunst (8%) of in wijn, whisky of port (5%).

Stel huis in aanbouw
binnenhof

Blauwe envelop

16% vindt de huidige vorm van vermogensrendementsheffing (in box 3) een eerlijke vorm van belastingheffing, 74% vindt van niet, 10% weet het niet. Meer belasting over vermogen betalen? Nee, zegt 60%.

Carrière
De meeste vermogende Nederlanders, namelijk 35%, werken in de zakelijke, financiële of technische dienstverlening. 31% werkt full- of parttime in loondienst. Een kleinere groep is zelfstandig ondernemer, met (7%) of zonder (12%) personeel. Slechts 1% is werkloos en op zoek naar een baan. Maar veruit de grootste groep, namelijk 43%, is al met pensioen.

Bekijk het gehele onderzoek

rapport
Vierhonderd vermogende Nederlanders werkten mee aan het onderzoek Vermogend Nederland 2023 van Van Lanschot, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos. De deelnemers waren particulieren met een vrij besteedbaar vermogen van € 500.000, of ondernemers met meer dan tien werknemers en een brutowinst (EBITDA) van meer dan € 500.000.