Dividend

Dé tien dividendaandelen van dit moment

Van Lanschot kiest elke drie maanden tien favoriete aandelen met een hoog en houdbaar dividendrendement. Bij de huidige selectie schakelden we opnieuw een tandje defensiever vanwege verwacht zwaarder economisch weer eind 2023. Dat betekent bovengemiddelde waakzaamheid bij de financiële robuustheid, hoogte van kasstromen en het beleid voor kapitaalteruggave bij  ondernemingen.

Beleggers

1. Vodafone

De kersverse topvrouw Della Valle ontvouwde haar strategie voor de Britse telecomonderneming met het credo: simpeler en winstgevender. Er sneuvelen 11.000 banen. Het dividend blijft overeind. Vanwege diverse activistische aandeelhouders rekenen wij op een positieve herwaardering van het aandeel door verkoop van bezittingen en/of fusies. Met 10,4 maal de winst per aandeel voor de komende twaalf maanden is Vodafone laag gewaardeerd en draagt het veel waarde in zich. 
9,8 %
verwacht dividendrendement

2. NN Group

Grotere twijfel bij beleggers over toekomstige generatie's en teruggave van kapitaal leidde tot een flinke koersval van het aandeel NN Group. De onrust in de financiële sector begin maart zou de belangrijke kapitaalratio extra drukken. Maar wij zien dat die negatieve impact meevalt bij Europese verzekeraars. Door de operationeel sterke prestaties en de lage waardering van 6,0 maal de winst per aandeel voor de komende twaalf maanden vinden wij NN attractief, waarbij het dividend goed is geborgd.   
8 %
verwacht dividendrendement

3. Mercedes-Benz Group 

Mercedes-Benz heeft succes met zijn vernieuwde strategie: aanbieden van exclusievere en meer winstgevende personenauto’s. Dat maakt de Duitse autofabrikant weerbaarder bij mindere marktomstandigheden. De sterke eerstekwartaalresultaten gaven bevestiging, waarbij de operationele winstmarge voor 2023 werd verhoogd. Met een waardering van 5,6 maal de winst voor de komende twaalf maanden is Mercedes-Benz goedkoop.

7,3 %
verwacht dividendrendement

4. ING Groep

De ‘bankencrisis’ in maart deerde de kwartaalresultaten van ING niet. Door hogere rente-inkomsten en lagere kredietvoorzieningen handhaafde de bank zijn financiële doelstellingen voor de periode 2023-2025. ING verraste aangenaam met een hogere inkoop van eigen aandelen wat het directe rendement per aandeel de komende jaren tot 12% opschroeft. De verwachting dat de economische groei iets afvlakt is naar onze mening al verdisconteerd in de lage waardering van het aandeel.

5,4 %
verwacht dividendrendement

5. TotalEnergies 

Voldoende groei van de olie- en gasproductie, hogere energieprijzen en kostenreducties verbeteren de balans en stuwen de vrije kasstroom omhoog bij TotalEnergies. Zodanig, dat het Franse energieconcern beloofde om minimaal 40% van de operationele kasstroom aan aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividend en/of  aandeleninkoop, waar beleggers eerder nog 35% tot 40% verwachtten. Het aandeelhoudersrendement komt hiermee uit op een fraaie 10% op jaarbasis, met een lage koers-winstverhouding van 5,6 voor 2023.    
5,2 %
verwacht dividendrendement

6. Kraft Heinz 

Kraft Heinz presenteerde voor de zeventiende keer op rij beter dan verwachte kwartaalresultaten. En passant verhoogde het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern de verwachte winst per aandeel voor 2023 van $ 2,72 naar $ 2,83 tot $ 2,91. Een verbeterd marketing- en merkenbeleid en kostenreducties geven koerspotentieel voor het laag gewaardeerde aandeel, dat op slechts 13,1 maal de winst per aandeel noteert. Het stabiele dividend is geborgd door de sterke kasstroom.   
4,2 %
verwacht dividendrendement

7. Veolia 

Het Franse nutsbedrijf Veolia startte 2023 sterk en plukt de synergievruchten van de overname van Suez. Voor 2024 rekent Veolia op een sterke winstgroei per aandeel tot € 2,21, wat de waardering terugbrengt tot een lage 12,1 maal de winst. Het dividend groeit mee met de winst, beloofde het management. Veolia’s activiteitenmix van waterzuivering, afvalverwerking en energielevering kent een relatief lage –
 en overschatte – gevoeligheid voor de economische cyclus.
4,1 %
verwacht dividendrendement

8. Medtronic 

De Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur Medtronic ziet de markt verbeteren nu problemen in de toeleveringsketen wegebben en de zorgverlening normaliseert na corona. Voor 2024 laat Medtronic zich – te – voorzichtig uit, vinden wij. Maar met een hoger kwartaaldividend wil de onderneming haar vertrouwen in de toekomst benadrukken. De waardering van Medtronic is aantrekkelijk.  
3,4 %
verwacht dividendrendement

9. Roche 

Farmaceut Roche zit in een transitiejaar waarbij de pijplijn met nieuwe geneesmiddelen meer commerciële successen moet gaan opleveren. Dat jaagt de winstgroei aan. Het defensievere kwaliteitsaandeel Roche is door deze overgang nu laag gewaardeerd op 13,6 maal de winst per aandeel voor 2024. Het dividendrendement is gezekerd door de ijzersterke balans, die ook nog ruimte biedt voor de inkoop van eigen aandelen.    
3,3 %
verwacht dividendrendement

10. Cisco Systems 

Cisco gaat uit van minder investeringen door bedrijven in IT. Het dikke orderboek en de afnemende problemen in aanvoerketen laten de winst per aandeel van de Amerikaanse producent van netwerkhard- en software voor boekjaar 2024 groeien tot boven de 4%, aldus Cisco. Met een koers-winstverhouding van 12,2 kent Cisco een nette waardering met een goed geborgd dividend.  
3,1 %
verwacht dividendrendement
Bron: Bloomberg, data per 30 mei 2023. Dividendprojecties zijn gebaseerd op de komende twaalf maanden. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Dit is een prognose. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar beleggen in dividendaandelen? 

Maak dan snel een afspraak met één van onze beleggingsspecialisten. Zij vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden.