aanbieding

Bekijk klassieke concerten uit de hele wereld thuis

Gisteren genoot u van Bernstein door het Koninklijk Concertgebouworkest. Morgenmiddag staat Mozart op het programma, uitgevoerd door het Royal Stockholm Philharmonic. En daarna pikt u nog een stukje van Symphonie fantastique van Berlioz mee, uitgevoerd door het symfonieorkest van Montreal. Duizenden kilometers vliegen of treinen? Nee hoor, gewoon vanuit uw eigen luie stoel.
Handen dirigent met stokje
Legendarische klassieke concerten zijn online te bekijken via Symphony.live, een soort Netflix voor liefhebbers van klassieke muziek. Maar oprichter Rob Overman vergelijkt zijn zender, nu een jaar in de lucht, liever met de Champions League: de wereldtop te zien in elke huiskamer. ‘Verschil: we hebben geen winnaars, het zijn allemaal kampioenen. Mijn liefde voor orkestmuziek groeide toen ik orkestdirecteur was, als voormalig leraar muziekgeschiedenis wil ik het liefst iedereen kennis laten maken met deze rijkdom. Dat is de basis van Symphony.’

Spanning voor de première

De online zender vertoont niet alleen concerten, maar biedt ook documentaires en behind-the-scenes. We kunnen bijvoorbeeld een violist van het Czech Philharmonic volgen vanaf het moment dat hij op fiets stapt om naar een repetitie te gaan tot de première, met alle stress en spanning die bij zo’n optreden horen. Ook heeft Dominic Seldis, contrabassist van het Concertgebouworkest en bekend door het televisieprogramma Maestro, zijn eigen programma op Symphony, waarin hij legendarische componisten uit de klassieke muziek aan ons voorstelt. Tel daarbij op de honderd muziekdocumentaires op de zender, en u bent nog lang niet uitgekeken.

Over de hele wereld

Even kritisch: een klassiek orkest online bekijken, is dat nou leuk? ‘Inderdaad mis je misschien de ambiance van een concertzaal, zoals ons prachtige Concertgebouw in Amsterdam’, geeft mede-oprichter en brand director José Evers toe. ‘Maar daar staat genoeg tegenover. Wie kan de hele wereld rondreizen om de mooiste concerten te bekijken? Bovendien kun je je eigen programma samenstellen. Alleen maar ouvertures? Dat kan. Zin in een pianoconcert? Zoek maar op, de rest van het concert kun je overslaan. We horen van onze kijkers: in een concertzaal geniet je van het geheel, als je op Symphony kijkt, zie je meer van de dirigent en de muzikanten.’

Kijk mee!

Houdt u van klassieke muziek? Als lezer van Cornelis kunt u Symphony.live negentig dagen gratis uitproberen. Een abonnement kost € 9,95 per maand – met een korting als u zich voor een jaar abonneert.

Actievoorwaarden

  • De gratis proefperiode verloopt na 90 dagen automatisch. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. 
  • Bent u tevreden met Symphony.live? Dan kunt u na de gratis proefperiode van 90 dagen kiezen voor een maandelijks abonnement voor € 9,95 per maand of een jaarabonnement voor 8,25 per maand.
  • Uw proefperiode wordt niet automatisch omgezet naar een betaald abonnement. Dit regelt u zelf.