Voorwoord

Duurzame keuzes

Meer dan de helft van de vermogende Nederlanders ziet duurzaam beleggen als een morele verplichting. Dat blijkt uit ons onderzoek Vermogend Nederland 2022.

Hoe doe je dat, duurzaam beleggen? Dat moet elke belegger voor zichzelf bepalen. Overleg met uw banker over uw voorkeuren en bespreek samen wat bij u past. U zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bedrijven die met hun producten of diensten bijdragen aan de Sustainable Development Goals, zoals isolatiebedrijven, of ondernemingen die voedselverspilling tegengaan. Of kies bedrijven die binnen hun branche bijzonder duurzaam zijn. En u bepaalt ook welke bedrijven u liever overslaat.

We kunnen meer doen. Niet alleen de beleggingsportefeuille kleurt groen, maar ook thuis kan het een stuk duurzamer. Dat vinden vermogende Nederlanders ook, blijkt uit het onderzoek. Twee derde van de woningbezitters vindt dat we als vermogenden voorop moeten lopen met het verduurzamen van de woning. Dat houdt niet op met een warmtepomp in de tuin en een dak vol zonnepanelen, er is meer mogelijk: speciale vloerbedekking van circulair materiaal, spaarzaam omgaan met water, warmte-isolatie van natuurlijke materialen als vlas en wol. Allemaal mogelijkheden om te onderzoeken.

Als Van Lanschot hebben we bepaald hoe we als organisatie duurzaamheid willen vormgeven. Medewerkers pakken vaker de trein en we zijn terughoudend met zakelijke vliegreizen. Ook als het gaat over het vermogen dat aan ons is toevertrouwd, gaan we voor duurzame keuzes. We leggen de focus op klimaat en biodiversiteit. We houden van slimme, circulaire bedrijven, die bijdragen aan een inclusieve economie. Uitgangspunt is dat we onze klanten én de samenleving willen helpen om langer en gezonder te leven. Dat werkt, want onze portefeuille heeft een aanzienlijk lagere CO
2-uitstoot dan de rest van de markt. Dat is al een mooi resultaat, maar we leunen niet achterover: we willen die CO2-uitstoot elk jaar verder verlagen. Doet u ook mee?

Richard Bruens, lid Raad van Bestuur
Richard Bruens