Voorwoord

Vermogend Nederland

Meer dan de helft van de vermogende Nederlanders ziet duurzaam beleggen als een morele verplichting. Dat blijkt uit ons jaarlijks onderzoek Vermogend Nederland 2022.

Hoe doe je dat, duurzaam beleggen? Dat moet elke belegger voor zichzelf bepalen. Overleg met uw banker over uw voorkeuren en bepaal samen wat bij u past. U zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bedrijven die met hun producten of diensten bijdragen aan de Sustainable Development Goals, zoals isolatiebedrijven, of ondernemingen die voedselverspilling tegengaan. Of kies bedrijven die binnen hun branche bijzonder duurzaam zijn. En u bepaalt ook welke bedrijven u liever overslaat.

En we kunnen nog meer doen. Niet alleen de beleggingsportefeuille kleurt groen, maar ook thuis kan het een stuk duurzamer. Dat houdt niet op met een warmtepomp in de tuin en een dak vol zonnepanelen, er is meer mogelijk: speciale vloerbedekking van circulair materiaal, spaarzaam omgaan met water, warmte-isolatie van natuurlijke materialen als vlas en wol, allemaal mogelijkheden om te onderzoeken. Een duidelijke uitkomst van ons Vermogend Nederland-onderzoek: twee derde van de woningbezitters vindt dat we als vermogende Nederlanders voorop moeten lopen met het verduurzamen van de woning.

Als Van Lanschot hebben we bepaald hoe we duurzaamheid willen vormgeven. Medewerkers pakken vaker de trein en we zijn terughoudend met zakelijke vliegreizen. Ook als het gaat over vermogen dat aan ons is toevertrouwd, gaan we voor duurzame keuzes. We leggen de focus op klimaat en biodiversiteit. We houden van slimme, circulaire bedrijven, die bijdragen aan een inclusieve economie. Uitgangspunt is dat we onze klanten én de samenleving willen helpen om langer en gezonder te leven. Dat werkt, want onze portefeuille heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan de rest van de markt. Dat is al een mooi resultaat, maar we leunen niet achterover: we willen die CO2-uitstoot elk jaar verder verlagen. Doet u ook mee?