Onderzoeksresultaten

Van ruimtereis tot luxe zorgappartement

Vermogend Nederland in cijfers

Waar geven vermogende Nederlanders hun geld aan uit? Ons jaarlijks onderzoek Vermogend Nederland geeft inzicht in de groep vermogende Nederlanders met minimaal € 500.000 vrij belegbaar vermogen. Waar houden ze van, wat kopen ze, waar liggen ze wel eens wakker van? Marktonderzoeksbureau Ipsos bracht het op verzoek van Van Lanschot in kaart.

Terras zwembad

Vrouw bij meer

Maakt wél gelukkig

De vermogende Nederlanders zijn gelukkig, ze geven het leven gemiddeld een 7,9. Dat is meer dan bij het onderzoek in 2020 en 2021, toen het geluk een 7,6 scoorde. Hoge inflatie en een nakende recessie hebben blijkbaar niet toegeslagen.

Dikke bak

Driekwart van de vermogende Nederlanders heeft een of twee auto’s. De meeste auto’s (63%) rijden op benzine, 13% is hybride en 10% is elektrisch. BMW is het populairste automerk, 10% van de autobezitters heeft een BMW voor privégebruik en 7% voor zakelijk gebruik. Op nummer 2 staat Volkswagen, op nummer 3 komt de eerste niet-Duitse autobouwer tevoorschijn: Volvo. 8% van de vermogenden die zichzelf duurzaam inschatten heeft geen auto en dat is meer dan gemiddeld (5%) in Nederland.

Van Lanschot voor opbouw en behoud van uw vermogen
zonnepanelen duurzaamheid huis woning

Zonnepanelen

Zo’n beetje de helft van de vermogende Nederlanders heeft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen en zet ook de verwarming lager. Isoleren van de woning is de meest populaire maatregel, maar liefst 7 op de 10 vermogende Nederlanders heeft dat al gerealiseerd. De warmtepomp begint terrein te winnen (13%), maar een eigen windmolen in de achtertuin gaat bijna iedereen te ver.

Naar de sterren

Wilt u een ruimtereis maken? 12% van de vermogende Nederlanders stapt net als André Kuijpers lachend in een raket, de rest houdt liever de voeten op de grond. Hoe ouder, hoe voorzichtiger: slechts 6% van de ondervraagden boven de 67 jaar ziet een vlucht naar de sterren wel zitten.

grootmoeder kind museum schilderij kunst

Liefde voor kunst

Een op de vijf vermogende Nederlanders heeft verzekerde kunst in huis, bijna een op de tien belegt in kunst. Slechts een op de twintig gaat elk jaar naar kunstbeurs Tefaf in Maastricht.

Luxe zorg nodig?

Sparen voor een zorgappartement is populair, ongeveer een derde van de vermogende Nederlanders zet geld opzij om later in een luxe zorgappartement te kunnen wonen. Bovendien: 8% laat zich jaarlijks medisch doorlichten in een privékliniek.

Man op spreekuur bij huisarts
nieuws, krantenlezers, belegggers

Uit de krant

De meest gelezen kranten zijn regionale dagbladen, NRC en de Volkskrant. Ondernemers lezen vaker het FD en de Financial Times, en ze halen nieuws vaker van LinkedIn (44% tegenover 26% gemiddeld in Nederland), wetenschappelijke tijdschriften (26% versus 15%) en rapporten (20% versus 11%) dan andere vermogende Nederlanders. Vermogenden in loondienst lezen vaker de Volkskrant.

Duurzaam leven

Afval scheiden (86%), energieverbruik omlaag (72%), minder vlees eten (63%), minder vliegen (47%), elektrisch rijden (21%). Vermogende Nederlands nemen duurzaam leven tegenwoordig serieus. Sterker nog, bijna driekwart van de vermogende Nederlanders vindt leven op deze manier zelfs noodzakelijk.

Familiemoment

Proost

3% van de vermogende Nederlanders belegt in… wijn, whisky, champagne of andere drank. De groep liefhebbers is groter: een derde heeft een goed gevulde wijnkelder onder het huis.

Huisbaas

Bijna 1 op de 5 vermogende Nederlanders heeft vastgoed voor de verhuur, in de groep met een vermogen van meer dan € 1 miljoen is dat zelfs meer dan 1 op de 4.

Stel huis in aanbouw
stockbrokers achter computerscherm

Crypto?

Liever niet: 88% van de groep ondervraagden belegt niet in crypto’s, zoals Bitcoin.

Lenen en uitlenen? Geen zin in

82% van de vermogende Nederlanders doet niet mee met de deeleconomie. In autodelen, leenfietsen, gereedschap uitruilen en de logeerkamer verhuren via AirBnB hebben ze geen zin.

opa-kleinkind-race-finish

Over de balk

‘Mijn kinderen krijgen financiële educatie over hoe verstandig met vermogen om te gaan’, luidde de stelling, en bijna de helft zegt ‘ja’. 12% van de vermogende Nederlanders maakt zich zorgen hoe kinderen of kleinkinderen zullen omgaan met een erfenis of vermogen.

Duurzaam

Niet alleen duurzaam leven vinden vermogende Nederlanders belangrijk, duurzaam beleggen wint ook terrein. Als beursgenoteerde bedrijven te weinig werk maken van verduurzaming, is dat voor twee van de drie beleggers reden om het ingelegde kapitaal uit de onderneming terug te trekken. Een respondent van het onderzoek uitte zijn mening en twijfels: ‘Het begrip duurzaam is niet eenduidig, ik wil zelf bepalen waarin ik beleg met mijn eigen morele kompas.’

Duurzame windmolen
colosseum kunst

Inpakken en wegwezen

Vermogende Nederlanders gaan vaak op vakantie: 42% gaat drie tot vier keer per jaar, 18% gaat vaker dan vier keer, 17% reist vijf keer of vaker. Waarschijnlijk niet altijd met het vliegtuig, want 56% zegt minder te vliegen dan vijf jaar geleden. Waarheen? 15% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een vakantiehuis in het buitenland, dus die hoeven niet lang na te denken over hun vakantiebestemming.

Onderzoek

Ipsos heeft in opdracht van Van Lanschot afgelopen zomer 352 vermogende Nederlanders een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. Dat waren particulieren met € 500.000 of meer besteedbaar vermogen, ondernemers en DGA’s met een bedrijf met meer dan tien werknemers en een brutowinst (EBITDA) van meer dan € 500.000.