Dividend

Dé tien dividendaandelen van dit moment

Van Lanschot kiest elke drie maanden tien favoriete aandelen met een hoog en houdbaar dividendrendement. Twee factoren domineren momenteel de financiële markten. Dat zijn de toenemende vrees voor een economische recessie en het verhogen van de rente door centrale banken om de inflatie te temperen. Dat vereist een defensievere selectie en grotere aandacht voor de financiële robuustheid van ondernemingen.

Beleggers

1. ENEL

Het Italiaanse nutsbedrijf kenmerkt zich door een duidelijke strategie voor hernieuwbare energie, een sterke focus op de aandeelhouder en een wereldwijde spreiding van activiteiten. De hervorming van de elektriciteitsmarkt en prijzen in de Europese Unie is een risico, maar geeft meer operationele stabiliteit voor de toekomst. We vinden de waardering van ENEL van 8,2 maal de winst aantrekkelijk.

8,8 %

2. Vodafone

De druk van activistische aandeelhouders op het management van Vodafone neemt toe. Die dringen aan op verkoop van bezittingen, stroomlijnen van de organisatie en bovenal meer kapitaalteruggave aan aandeelhouders in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. We vinden het aandeel Vodafone aantrekkelijk gewaardeerd met 10,8 maal de winst per aandeel voor dit boekjaar.

7,5 %

3. Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak ziet de marktomstandigheden langzaam verbeteren. Het plots wegvallen van de opslag van Russische olie is opgevangen en de tanks van Vopak worden gebruikt om grotere voorraden chemicaliën op te slaan. De lage waardering van 7,8 maal de winst voor 2022 en de goede marktpositie maken Vopak interessant, waarbij succesvol wordt ingezet op de energietransitie.

6,8 %

4. ING Group

De oplopende korte rente is gunstig voor ING, dat vergroot de rente-inkomsten voor de bank. Overtollig kapitaal op de balans kan terug naar aandeelhouders in de vorm van meer dividend en/of meer inkoop van eigen aandelen. Een risico is een flink zwakkere economie en dat leidt tot grotere kredietverliezen. De huidige koers van 9,10 prijst een ‘zachte’ landing van de economie in.

6,4 %

5. Volkswagen

Het autoconcern Volkswagen brengt het merk Porsche naar de beurs. Dat maakt meer waarde bij de onderneming zichtbaar en leidt waarschijnlijk tot een extra dividenduitkering begin 2023. Daarnaast zijn we gecharmeerd van de versnelde transitie naar elektrische voertuigen. Met een waardering van 4,0 maal de verwachte winst voor 2022 en 2023 is het aandeel Volkswagen goedkoop.

6 %

6. TotalEnergies

Hogere olie- en gasprijzen en kostenreducties verhogen structureel de winstgevendheid van TotalEnergies. Daarbij is de balans zeer goed op orde. We voorzien de komende tijd extra ruimte voor kapitaalteruggaven aan aandeelhouders door een combinatie van een hoger dividend en inkoop van eigen aandelen. De koerswinstverhouding van 3,4 voor 2022 is laag te noemen.

5,9 %

7. Novartis

Farmaceut Novartis is van plan om het onderdeel Sandoz (producent van generieke medicijnen) in 2023 af te splitsen. Dat is positief, omdat het management zich dan volledig kan richten op het resterende onderdeel Innovative Medicines en de pijplijn met nieuwe medicijnen. De sterke financiële positie staat garant voor het dividend en de inkoop van eigen aandelen. De waardering van Novartis is met 12 maal de winst voor de komende twaalf maanden bescheiden. 

4,4 %

8. Siemens

Siemens heeft de afgelopen jaren de aandacht verlegd naar digitale en slimme oplossingen voor industriële processen. Dat zijn producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde en winstmarge, en een lagere economische gevoeligheid. Het maakt van Siemens een interessante en stabielere beleggingscasus die met 11,5 maal de winst in 2023 laag is gewaardeerd.

4 %

9. Cisco Systems

Leverancier van netwerksoft- en hardware Cisco ligt operationeel goed op koers. Problemen in de aanvoerketens verkleinen. Die drukten eerder de omzet en gaven hogere kosten. Een koers-winstverhouding van 11,6 voor het lopende boekjaar geeft Cisco een aantrekkelijke waardering. De sterke balans staat garant voor een goed geborgd en progressief dividendbeleid.

3,8 %

10. Medtronic

Fabrikant van medische apparatuur Medtronicheeft een goedgevulde pijplijn met nieuwe innovatieve producten. Bovendien trekt de omzetgroei aan door hervatting van de reguliere zorg na de coronapandemie en het wegebben van problemen in de toeleveringsketen. Dit kwaliteitsaandeel is aantrekkelijk gewaardeerd op 14,4 maal de winst voor de komende twaalf maanden.

3,5 %
Bron: Bloomberg per 26 september 2022. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Dit is een prognose. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar beleggen in dividendaandelen? 

Maak dan snel een afspraak met één van onze beleggingsspecialisten. Zij vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden.