Economie

Hoofdpunten Beleggingsvisie 2023

  • Europese economie belandt in een recessie
  • Inflatie lijkt te hebben gepiekt, stagflatie voorbarig
  • Obligatiemarkten zijn weer interessant
                  
     

Luc Aben, hoofdeconoom Van Lanschot

Van Lanschot blijft voorzichtig met aandelen

Met de Europese economie die wellicht niet aan een recessie ontkomt en de Amerikaanse economie die een krimp net voor blijft (of net niet), blijft voorzichtigheid met aandelen geboden. We hebben een voorkeur voor aandelen van banken en verzekeraars die profiteren van de gestegen rente. Real assets zoals infrastructuur blijven een aantrekkelijke belegging voor de lange termijn.

Met een hogere rente zijn staatsobligaties weer een interessante beleggingscategorie, maar dan wel kortlopende leningen. Europese bedrijfsobligaties worden weer aantrekkelijker. De beschikbaarheid en prijs van energie (gas) blijft een vraag. De oorlog in Oekraïne blijft een onzekere en allesbepalende factor.

Hoe we onze visie op de economie, politiek en beleggingscategorieën onderbouwen? Bekijk daarvoor onderstaande video’s, beluister de podcast of lees onze Beleggingsvisie 2023. Wilt u meer weten over beleggen? Klik hier.

Fiscale vooruitblik op 2023: veel wijzigingen voor vermogende particulier en DGA

De vermogende particulier en private vastgoedbelegger gaan in 2023 meer box 3-belasting betalen. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) krijgt ook te maken met hogere belastingtarieven.

Bart Frohn, vermogensstructureerder bij het Kenniscentrum van Van Lanschot Kempen, vertelt wat er in 2023 verandert en over welke wetswijzigingen het kabinet nog een besluit moet nemen. Reden om de structuur van het vermogen tijdig tegen het licht te houden. Met tips!