Dividend

Dé tien dividendaandelen van dit moment

Van Lanschot kiest elke drie maanden tien favoriete aandelen met een hoog en houdbaar dividendrendement. De huidige selectie houdt rekening met zwaarder economisch weer in 2023. Dat betekent extra aandacht voor financiële robuustheid, houdbare winstgevendheid en consistent dividendbeleid. 

Beleggers

1. Vodafone

Hogere energiekosten geven in 2023 meer druk op de vrije kasstroom. Vodafone zal daarom versneld overgaan tot de verkoop van bezittingen, kostenbesparingen en schuldafbouw. De verkoop van Vodafone Hongarije en het deelbelang in Vantage Towers bijvoorbeeld brengen de schuld terug, wat ondersteunend werkt voor het dividendbeleid. Vodafone is aantrekkelijk gewaardeerd met 10 maal de winst per aandeel voor het lopende boekjaar 2023.

8,3 %
verwacht dividendrendement

2. Volkswagen Pref.

De recente beursgang van Porsche leidt waarschijnlijk tot een extra dividenduitkering van € 19,06 op 9 januari 2023 (de aandeelhoudersstemming hierover is op 16 december). Die kapitaalteruggave vinden wij positief. Daarnaast zijn we gecharmeerd van de versnelde transitie naar elektrische voertuigen. Met een waardering van iets meer dan 4,0 maal de verwachte winst voor 2022 en 2023 is het aandeel Volkswagen goedkoop.

6,3 %
verwacht dividendrendement

3. ING Groep

ING voorziet een sterkere stijging van de rentebaten in 2023. De kredietverliezen blijven onder controle bij een door ons voorziene zachte economische landing. ING denkt zelf tot in 2025 circa €17 miljard aan eigen aandelen te kunnen inkopen, dit bij een huidige marktkapitalisatie van bijna € 43 miljard. Dat is fors. De waardering van 0,6 maal de boekwaarde per aandeel is laag en daarmee aantrekkelijk.

6,0 %
verwacht dividendrendement

4. TotalEnergies

De hogere olie- en gasprijzen, kostenreducties en een gezonde rem op de investeringen verhogen structureel de vrije kasstroom. Nu de balans van TotalEnergies nauwelijks meer schuld bevat, ontstaat er ruimte voor meer kapitaalteruggaven, is onze mening. De koerswinstverhouding van 4,7 voor 2023 is laag te noemen.   

4,9 %
verwacht dividendrendement

5. Vopak

Vopak verhoogde recent zijn winstvooruitzicht voor 2022. Nu de mondiale economie afkoelt en aanvoerproblemen wegebben, worden er weer normale – lees: hogere – voorraden aangehouden van vloeibare en gasvormige olie- en chemieproducten. En dát is, waarmee Vopak zijn geld verdient. De waardering van 10,8 maal de winst voor 2023 voor Vopak is attractief.

4,7 %
verwacht dividendrendement

6. Veolia

Frans nutsbedrijf Veolia nam waterbranchegenoot Suez over en maakt nu voortgang met de verkoop van bezittingen. Het sterke management realiseert gericht kostenbesparingen en brengt de schuldenlast tot aanvaardbare proporties terug. Veolia’s activiteitenmix kent bovendien een relatief lage (en overschatte) economische gevoeligheid. Met 13,6 de winst voor 2023 is de waardering aantrekkelijk.
4,2 %
verwacht dividendrendement

7. Novartis

Farmaceut Novartis herhaalde de winstdoelstelling voor 2022 ondanks meer valutategenwind. De waarschijnlijke afsplitsing van de generieke medicijnen-tak Sandoz in de 2de helft van 2023 brengt meer focus bij de bedrijfsvoering. De ijzersterke financiële positie en het licht opgaande winstpad staan garant voor het dividend. Novartis is met 12,8 maal de winst voor 2023 laag gewaardeerd vergeleken met 16,1 maal de winst van vergelijkbare branchegenoten.

4,0 %
verwacht dividendrendement

8. Medtronic

Fabrikant van medische apparatuur Medtronic meldde bij de kwartaalcijfers langer last te hebben van aanvoerproblemen, een tragere normalisatie van de zorgverlening (na corona) en grotere negatieve valuta-effecten. Het concern heeft echter een goedgevulde pijplijn met nieuwe innovatieve producten en een sterke kostencontrole. Dat geeft comfort. Medtronic is aantrekkelijk gewaardeerd op 14,4 maal de winst voor de komende twaalf maanden.

3,6 %
verwacht dividendrendement

9. Cisco Systems

Leverancier van netwerksoft- en hardware Cisco verhoogde de omzetgroei met  0,5% tot een range van 4,5% tot 6,5% voor het boekjaar 2023 (eindigend per juli). Problemen in aanvoerketens verminderen en herstructureringen laten de brutowinstmarge gedurende het boekjaar toenemen. Met een koers-winstverhouding van 13,7 voor het lopende boekjaar kent Cisco een aantrekkelijke waardering voor een technologiebedrijf.
3,2 %
verwacht dividendrendement

10. Siemens

Recent meldde Siemens een recordorderboek van € 102 miljard. Dit resulteerde in een hogere winstverwachting voor het net gestarte boekjaar 2023. De transitie naar digitale en slimme oplossingen voor industriële processen is winstgevender en is minder gevoelig voor de stand van de economie. Dit kan tot een verdere herwaardering leiden. Siemens heeft nu een attractieve  koerswinstverhouding van 13,5 maal de winst voor 2023.

3,2 %
verwacht dividendrendement

Bron: Bloomberg, data per 25 november 2022.

Dividendprojecties zijn gebaseerd op de komende twaalf maanden. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Dit is een prognose. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar beleggen in dividendaandelen? 

Maak dan snel een afspraak met één van onze beleggingsspecialisten. Zij vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden.