Voorwoord

Aan de keukentafel

Aan onze keukentafel praten we over van alles: het nieuwe seizoen van de Netflix-serie Peaky Blinders, de deadline voor een hotelschool project, of Max Verstappen dit jaar wéér wereld-kampioen gaat worden en welke dag het slimste is om van Schiphol te vertrekken, noem maar op. Maar financiële zaken? Ik vraag me af: als mijn dochter van 18 zou vragen wat ik nu maandelijks verdien, zou ik dan antwoord geven? Of als ze zou vragen hoeveel geld ik heb belegd, en hoeveel dat de afgelopen weken in waarde is gedaald?

Toch is het belangrijk om zo nu en dan met elkaar over geld te praten, het is een draad die door ieder leven loopt. Iedereen wil dat z’n kinderen verstandige beslissingen nemen, ook als het op financiën aankomt. Hoe gaan ze dat leren, hoe krijgen ze daar feeling mee, als we hier niet open met elkaar over praten? Bovendien wil je, vooral als je vermogen wilt overdragen, zeker weten dat je kinderen daarmee verstandig omgaan.

Wij helpen daar graag bij. We adviseren bij gesprekken over vermogensoverdracht en hoe je dat wellicht in stappen kunt doen. Het oprichten van een familiefonds is bijvoorbeeld een mooie manier om het beheren van het opgebouwde kapitaal bij de kinderen te introduceren.

Soms zorgen actuele ontwikkelingen voor urgentie in de gesprekken over geld. Zo wordt de jubelton binnenkort afgeschaft, de belastingvrijstelling voor een eenmalige schenking die uw kinderen kunnen gebruiken bij de aankoop van een huis. Wilt u gebruik maken van die regeling, dan zult u daar binnenkort afspraken over moeten maken. Met elkaar om de keukentafel dus.

Richard Bruens, lid Raad van Bestuur
Voorwoord Richard Bruens