Dividend

Dé tien dividendaandelen van dit moment

Van Lanschot kiest elke drie maanden tien favoriete aandelen met een hoog en houdbaar dividendrendement. Het aandachtspunt bij de huidige selectie is het gewijzigde economische klimaat met een hardnekkige inflatie, hoge energieprijzen, centrale banken die de beleidsrente verhogen en grotere geopolitieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. 
Beleggers

1. Adecco 

Uitzendorganisatie Adecco heeft zijn marktpositie met extra investeringen versterkt. Dat zette wel de winstmarge onder druk en leidde tot een historisch lage en aantrekkelijke koers-winstverhouding van 7,9. De omzetgroei versnelt nu en de winstmarge verbetert, zoals beloofd door de onderneming.  

7,3 %
verwacht dividendrendement

2. ENEL

Het Italiaanse nutsbedrijf heeft een voortrekkersrol op de groeimarkt van hernieuwbare energie. De duidelijke strategie, het dividendbeleid en de wereldwijde diversificatie van activiteiten maken de beleggingscasus stabieler. De waardering van 10,5 maal de winst is aantrekkelijk te noemen.
7,1 %
verwacht dividendrendement

3. ING Groep 

De oplopende rente is gunstig voor ING, dat vergroot de rente-inkomsten. Inzicht in de omvang van belangen in Rusland en Oekraïne en afschrijvingen op slechte leningen zorgden voor opluchting onder beleggers. Overtollig kapitaal op de balans kan terug naar aandeelhouders in de vorm van meer dividend en/of meer inkoop van eigen aandelen.

6,5 %
verwacht dividendrendement

4. Vodafone

De heroriëntatie op activiteiten is de verwachte aanjager van het aandeel  Vodafone. Verkoop van bezittingen versterkt de balans en maakt meer kapitaalteruggave aan aandeelhouders mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van een hoger dividend. Vodafone’s waardering is laag. 

6,1 %
verwacht dividendrendement

5. TotalEnergies

TotalEnergies profiteert van de hogere olie- en gasprijzen en recent ook van een sterk hogere marge op raffinage. Dat maakt de weg vrij voor meer kapitaalteruggaven aan aandeelhouders door een hoger dividend en inkoop van eigen aandelen.   
5,4 %
verwacht dividendrendement

6. Vopak 

Tankopslagbedrijf Vopak startte 2022 met een nieuw managementteam. Dat kwam met een weinig ambitieuze strategie. Het dividendbeleid van Vopak is progressief waarbij een groter deel van de winst als dividend wordt uitgekeerd. De lage waardering en sterke marktpositie maken Vopak interessant, waarbij stevig wordt ingezet op de energietransitie. 

5,4 %
verwacht dividendrendement

7. Volkswagen 

De Duitse autobouwer maakt een versnelde en succesvolle transitie naar elektrische voertuigen door. Dat geeft de aandelenkoers nieuw elan. De beursgang van onderdeel Porsche kan meer waarde zichtbaar maken. Een waardering van 4,3 maal de verwachte winst in 2022 maakt het aandeel Volkswagen goedkoop. 

5,3 %
verwacht dividendrendement

8. Siemens

Voormalig industrieconglomeraat Siemens richt zich steeds verder op digitale en slimme oplossingen voor industriële processen. Dat is meer software dan hardware , met meer toegevoegde waarde en minder afhankelijk van de economische cyclisch. Dat is niet terug te zien in de huidige waardering van het aandeel en met de verwachte omzetgroei is Siemens een interessante en stabielere beleggingscasus. 
3,9 %
verwacht dividendrendement

9. Cisco Systems

IT-reus Cisco maakt een succesvolle transitie door van traditionele softwarediensten naar een cloud- georiënteerdeorganisatie. Het bedrijf heeft defensieve kwaliteiten, zoals een sterke balans en goed geborgd dividend. Met een koers-winstverhouding van 12,9 en een jaarlijkse winstgroei van 7% tot 2025 is Cisco aantrekkelijk gewaardeerd.
3,4 %
verwacht dividendrendement

10. Merck & Co

Farmaceut Merck boert goed met zijn kankerimmunotherapie Keytruda. Maar ook andere medicijnen zoals Gardasil (tegen het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) komen meer tot wasdom en de pijplijn met geneesmiddelen in ontwikkeling is veelbelovend. De verhoogde omzetgroei van 17% tot 19% in 2022 kan een verdere herwaardering inleiden van het niet dure aandeel Merck.  

3,2 %
verwacht dividendrendement

Bron: Bloomberg, data per 25 november 2022.

Dividendprojecties zijn gebaseerd op de komende twaalf maanden. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Dit is een prognose. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar beleggen in dividendaandelen? 

Maak dan snel een afspraak met één van onze beleggingsspecialisten. Zij vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden.