Duurzaam

Duurzame 13

Van Lanschot kiest elke drie maanden dertien aantrekkelijke aandelen voor de Duurzame 13. Dit is een ideeënlijst met dertien duurzame ondernemingen met een aantrekkelijke beleggingscasus, die inspeelt op verschillende duurzaamheidsthema’s. Denk daarbij aan alternatieve energie, efficiënt energiegebruik, betaalbare woningen, duurzaam waterverbruik, gezondheid, sanitaire voorziening en educatie. De aandelen die wij bij deze thema’s hebben geselecteerd kunnen volgens ons profiteren van een aantrekkende vraag naar producten en diensten die nodig zijn voor het realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Duurzame 13

Gezonde Voeding: Danone

Danone is een Franse voedingsmiddelenproducent die zich richt op de productie van zuivelproducten, flessenwater en specialistische voeding zoals babyvoeding. Landen buiten Europa en Noord-Amerika zijn goed voor 45% van de omzet. Ontwikkelingslanden vormen hier het grootste deel van.
1

Behandeling van ziekten: Gilead Sciences

Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen voor de behandeling van levensbedreigende infectieziekten. Circa de helft van de omzet komt van weesgeneesmiddelen. Het grootste deel van de medicijnportefeuille is gericht op de behandeling van HIV en hepatitis B en C.
2

Sanitaire voorzieningen: Unilever

Unilever is één van de grootste fabrikanten van producten voor persoonlijke hygiëne zoals zeep, shampoo en douchegel. Ook maakt Unilever huishoudproducten zoals schoonmaakmiddelen. Circa 50% van de omzet komt uit opkomende regio’s.
3

Betaalbare huisvesting: Vonovia

Vonovia is een vastgoedbedrijf met de focus op betaalbare huurwoningen. Het concern bezit en beheert momenteel ongeveer 416.000 wooneenheden in steden in Duitsland, Zweden en Oostenrijk. De portefeuille van het bedrijf heeft een waarde van € 53 miljard. Het grootste deel van de hieruit voortvloeiende huurinkomsten is gerelateerd aan betaalbare huisvesting (bron: ISS), waaronder sociale huur.
4

Educatie: Pearson

Pearson is de grootste onderwijsuitgever ter wereld en richt zich volledig op het aanbieden van educatieve hulpmiddelen.
5

Duurzame infrastructuur: Alstom

Alstom is een Franse producent van treinen en systemen voor rail- en spoorwegvervoer. Om aan klimaatdoelen te voldoen, voorzien wij dat de vraag naar duurzaam openbaar vervoer groter wordt. Alstom biedt daar oplossingen voor.

 

6

Alternatieve Energie: Ørsted

Ørsted is een Deense producent van hernieuwbare energie zoals windenergie, bio-energie en thermische energie. Hernieuwbare energiebronnen waren in 2020 goed voor 90% van de energieopwekking. De onderneming heeft de doelstelling om dit percentage naar 99% in 2025 te brengen. In 2020 was windenergie goed voor 65% van de opgewekte energie bij Ørsted.
7

Efficiënt energiegebruik: Alfen

Alfen is gespecialiseerd in slimme oplossingen voor hernieuwbare energie. De onderneming verdient 63% van zijn omzet met het ontwikkelen van systemen die helpen om het energienetwerk zo efficiënt mogelijk in te richten (smart grids). Van de omzet komt 9% uit de opslag van energie. Alfen profiteert het meest van de groeiende vraag naar elektrische auto’s met de productie van laadpalen. Deze activiteiten beslaan 28% van de omzet, die tussen 2019 en 2020 meer dan verdubbelde.
8

Efficiënt energiegebruik: VMware

Met de software van VMware kunnen werknemers vanuit een externe locatie zoals thuis inloggen op een bedrijfsnetwerk. Hiermee wordt werken op afstand of thuiswerken mogelijk. Thuiswerken verlaagt het woon-werkverkeer en draagt bij aan lagere emissies van broeikasgassen. Daarom voorzien wij een aanhoudende vraag naar de software van VMware.
9

Duurzaam vastgoed: Gecina

Gecina is een vastgoedfonds dat zich voornamelijk richt op woningen en kantoren in Frankrijk. Gecina heeft als doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 60% te verlagen ten opzichte van 2008 en wil CO2-neutraal zijn 2050. Daarom beschikt inmiddels 69% van de gebouwen van Gecina over zonnepanelen en voorzien groene energiecontracten voor 70% van het energieverbruik van het vastgoed in de portefeuille.
10

Duurzaam waterverbruik: Veolia Environnement

Veolia Environnement is een internationaal concern met activiteiten in de segmenten watervoorziening, afvalverwerking, energie en transport. De onderneming helpt klanten bovendien met het reduceren van watergebruik, het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en het winnen van energie uit afvalwater.
11

Preventie van vervuiling: Arcadis

Arcadis is een Nederlands ingenieursbureau dat wereldwijd actief is en zich in toenemende mate richt op oplossingen voor milieutechnische vraagstukken. Het onderdeel Environmental Solutions is goed voor 24% van de omzet in 2019 (bron: Arcadis). Daarnaast heeft het bedrijf ook expertise in huis voor watermanagement, dit onderdeel is goed voor 12% van de omzet.
12

Preventie van vervuiling: Umicore

Umicore is een Belgische onderneming en marktleider in het ontwikkelen van katalysators voor auto’s en vrachtverkeer, om zo emissies te beperken. Deze activiteiten zijn goed voor 26% van de omzet (bron: Bloomberg). Daarnaast produceert Umicore batterijen voor elektrische auto’s (12% van de omzet) en is de onderneming gespecialiseerd in het recyclen van edelmetalen (61% van de omzet).
13
Bron: Van Lanschot Kempen per 3 juni 2021. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar dit soort beleggingen?

Maak dan snel een afspraak met een van onze beleggingsspecialisten. We vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden en zoeken samen uit welke sectoren het beste bij uw idealen aansluiten.