Stel aan tafel in huiskamer

Tiny house: kleine oplossing voor grote problemen

column
Een levenswijze die een nieuwe vastgoedcategorie wordt? Gaat het met het tiny house die kant op? Een tiny house is – de naam zegt het al – een minihuis tot 50 vierkante meter woonoppervlak en is momenteel trending. In kranten en tijdschriften kun je niet om de verhalen heen van mensen die de stap van groot naar klein hebben gezet. Oude, grote huis verkocht, overbodige spullen de deur uit en kleiner gaan wonen met alleen nog de hoognodige huisraad.

  Nieuw materialisme

  Tiny gaan wonen is een lifestyle. Een nieuw materialisme, ultiem minimalisme, vrij, onafhankelijk en milieuvriendelijk. De tiny-bewoner wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Het kleine huis dat hij zelf bouwt van hergebruikte bouwmaterialen en duurzaam, natuurlijk isolatiemateriaal is zelfvoorzienend. Geen aansluiting op gas, water, elektriciteit en riolering. Zonnepanelen wekken de benodigde stroom op, regenwater wordt opgevangen en gezuiverd voor wc en douche, de zonneboiler levert warm water en verwarming, en de toiletgang wordt opgevangen in een composttoilet. Daarmee wordt de moestuin bemest waar zelf groenten worden geteeld. 

  Het microhuis kan verplaatsbaar of niet-verplaatsbaar zijn. Wie minder streng in de leer is heeft wel een aansluiting op de water- en gasleiding. Maar zelfs dan is het allemaal nog heel idealistisch, creatief en ook knus. Het geeft mij een vakantiegevoel.

  Pionieren

  De voordelen van het tiny house zijn evident: goedkoper om te bouwen of te kopen, minder onderhoudskosten en lagere maandlasten voor hypotheek, gas, water en licht. 

  Maar het is nog wel pionieren, begrijp ik van eigenaren. Er zijn de nodige hindernissen te overwinnen – u kunt die ook als uitdagingen zien. Het fenomeen tiny house past (nog) niet echt in bestaande wet- en regelgeving. Bestemmingsplannen moeten worden aangepast. En een hypotheek krijgen is lastig, want dat eist een eigen kavel in bezit of in erfpacht en een huis dat is vastgeklonken aan de grond. Dan is het lastig dat veel tiny houses juist verplaatsbaar zijn en op grond staan die gemeentes tijdelijk voor bewoning beschikbaar stellen.

  Het valt me op, dat er in reportages over tiny houses nooit gezinnen met opgroeiende kinderen voorkomen. Of een hond. Het zijn óf jonge stellen óf oudere stellen waar de kinderen al het huis uit zijn. Anders wordt het ook wel heel vol in het minihuis. Daarmee zijn de nadelen ook evident: de woonkamer, keuken en werkkamer zijn één ruimte en je even terugtrekken is er niet bij, een groot huisdier gaat niet, met zijn tweeën thuiswerken en videobellen wordt een kakofonie en de hele familie op bezoek past niet, tenzij je buiten kunt barbecueën.

  Van idealisme naar pragmatisme

  Het tiny house wordt inmiddels genoemd als oplossing voor de oververhitte huizenmarkt en het grote tekort aan betaalbare woningen voor starters. Er zijn aan randen van steden en dorpen genoeg geschikte braakliggende terreinen voor tiny houses. Inmiddels zijn er ook al prefab tiny houses te bestellen, die eenvoudig zijn te plaatsen. Hiermee drijft het tiny house wel weg van het oorspronkelijke idealisme en wordt het een snelle oplossing voor een groot huisvestingsprobleem.

  Het idealisme botst ook met de realiteit op de vastgoedmarkt, want gemeentes en vastgoedontwikkelaars bebouwen een stuk grond liever met appartementen dan met tiny houses, dat levert veel meer op. De leefstijl achter tiny wonen laat zich moeilijk rijmen met projectontwikkeling en vastgoedbeleggen.

  Maar idealisme en pragmatisme kunnen samengaan. Het tiny house als een nieuwe categorie woningen: betaalbaar en duurzaam (dat laatste is een voorwaarde).

  En het idee achter het tiny house is ook op het giant house toe te passen. Loop uw huis na op overbodige spullen en breng ze naar de kringloopwinkel. Maak het zoveel mogelijk zelfvoorzienend voor water en elektriciteit. Kleine moeite, grote waardering.

  Maarten van der Pas handtekening
  Maarten van der Pas van lanschot kempen
  Maarten van der Pas, investment writer en eindredacteur beleggingscommunicatie bij Van Lanschot Kempen. Hij woont niet in een tiny house, heeft als bewoner van een Vinex-wijk wel een tiny garden.