Duurzaam

Duurzame 13

De Duurzame 13 is een ideeënlijst met dertien duurzame ondernemingen met een aantrekkelijke beleggingscasus, die inspeelt op verschillende duurzaamheidsthema’s. Denk daarbij aan alternatieve energie, efficiënt energiegebruik, betaalbare woningen, duurzaam waterverbruik, gezondheid, sanitaire voorziening en educatie. De aandelen die wij bij deze thema’s hebben geselecteerd kunnen volgens ons profiteren van een aantrekkende vraag naar producten en diensten die nodig zijn voor het realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Duurzame 13

Gezonde Voeding: Danone

Danone is een Franse voedingsmiddelenproducent die zich richt op de productie van zuivelproducten, flessenwater en specialistische voeding zoals babyvoeding. Landen buiten Europa en Noord-Amerika zijn goed voor 45% van de omzet. Ontwikkelingslanden vormen hier het grootste deel van.
1

Behandeling van ziekten: Gilead Sciences

Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen voor de behandeling van levensbedreigende infectieziekten. Circa de helft van de omzet komt van weesgeneesmiddelen. Het grootste deel van de medicijnportefeuille is gericht op de behandeling van HIV en hepatitis B en C.
2

Behandeling van ziekten: Sanofi

Sanofi is een Franse farmaceut en produceert geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, hart- en vaatziekten, het centrale zenuwstelsel en diabetes. Daarnaast is Sanofi één van de grootste producenten van vaccins. In vergelijking met andere farmaceuten heeft Sanofi een grote omzetblootstelling aan opkomende landen.
3

Sanitaire voorzieningen: Unilever

Unilever is één van de grootste fabrikanten van producten voor persoonlijke hygiëne zoals zeep, shampoo en douchegel. Ook maakt Unilever huishoudproducten zoals schoonmaakmiddelen. Circa 50% van de omzet komt uit opkomende regio’s.
4

Betaalbare huisvesting: Deutsche Wohnen

Deutsche Wohnen is een vastgoedbedrijf met een groot aanbod van sociale huurwoningen in zijn portefeuille. Het concern bezit en beheert momenteel ongeveer 164.000 wooneenheden in steden in Duitsland. Van alle nieuwe huurcontracten komt 25% uit sociale woningbouw.
5

Educatie: Pearson

Pearson is de grootste onderwijsuitgever ter wereld en richt zich volledig op het aanbieden van educatieve hulpmiddelen.

 

6

Duurzame infrastructuur: Alstom

Alstom is een Franse producent van treinen en systemen voor rail- en spoorwegvervoer. Om aan klimaatdoelen te voldoen, voorzien wij dat de vraag naar duurzaam openbaar vervoer groter wordt. Alstom biedt daar oplossingen voor.
7

Duurzame infrastructuur: RED Eléctrica

RED Eléctrica is de beheerder van het elektriciteitsnet op het Iberisch schiereiland. De onderneming speelt een cruciale rol in het mogelijk maken van hernieuwbare energieprojecten, die bijzondere eisen stellen aan de infrastructuur voor het transport van energie. Daarnaast ontwikkelt RED Eléctrica oplossingen voor de opslag van energie.
8

Efficiënt energiegebruik: VMware

Met de software van VMware kunnen werknemers vanuit een externe locatie zoals thuis inloggen op een bedrijfsnetwerk. Hiermee wordt werken op afstand of thuiswerken mogelijk. Thuiswerken verlaagt het woon-werkverkeer en draagt bij aan lagere emissies van broeikasgassen. Daarom voorzien wij een aanhoudende vraag naar de software van VMware.
9

Duurzaam vastgoed: Gecina

Gecina is een vastgoedfonds dat zich voornamelijk richt op woningen en kantoren in Frankrijk. Gecina heeft als doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 60% te verlagen ten opzichte van 2008 en wil CO2-neutraal zijn 2050. Daarom beschikt inmiddels 69% van de gebouwen van Gecina over zonnepanelen en voorzien groene energiecontracten voor 70% van het energieverbruik van het vastgoed in de portefeuille.
10

Duurzaam waterverbruik: Veolia Environnement

Veolia Environnement is een internationaal concern met activiteiten in de segmenten watervoorziening, afvalverwerking, energie en transport. De onderneming helpt klanten bovendien met het reduceren van watergebruik, het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en het winnen van energie uit afvalwater.
11

Preventie van vervuiling: AkzoNobel

AkzoNobel is een van de grootste producenten van verf en coatings ter wereld. Circa 22% van de omzet komt van de productie van zogeheten eco-premium-oplossingen. Dat zijn verfproducten die milieuvriendelijker zijn, bijvoorbeeld door een lager gehalte aan vluchtige stoffen. Met deze producten is AkzoNobel goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de vraag naar minder vervuilende lak- en verfsoorten.
12

Preventie van vervuiling: Covestro

Covestro is een producent van polymeren (kunststoffen). De onderneming focust sterk op recyclebare plastics die nodig zijn voor een circulaire economie. Daarnaast ontwikkelt Covestro kunststoffen op basis van alternatieve grondstoffen zoals biomassa en koolstofdioxide.
13
Bron: Van Lanschot Kempen per 8 december 2020. Deze lijst kan onderhevig zijn aan veranderingen. Deze lijst heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld of dient evenmin beschouwd te worden als aanbod of een verzoek om een financieel instrument te kopen. U kunt aan deze lijst geen nadere rechten ontlenen.

Nieuwsgierig naar dit soort beleggingen?

Maak dan snel een afspraak met een van onze beleggingsspecialisten. We vertellen u graag meer over de beleggingsmogelijkheden en zoeken samen uit welke sectoren het beste bij uw idealen aansluiten.