Voorwoord Richard Bruens

Toost op de toekomst

Voorwoord

Scholieren die staken voor het klimaat: dat was voor mij in het afgelopen jaar een van de opvallendste gebeurtenissen in eigen land. Gaat het klimaat scholieren écht aan het hart? Of was die staking gewoon een goed excuus om ouderwets te spijbelen? Om het niet bij die – ik geef het toe – ietwat brommerige gedachte te laten heb ik een aantal scholieren in mijn nabije omgeving kritisch aan de tand gevoeld over deze rebellie.

Of we het nou eens zijn met die staking of niet, het werd me al snel duidelijk dat we in ieder geval trots kunnen zijn op ‘onze’ jongeren, omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun toekomst en die van volgende generaties. De scholierenprotesten zijn een zeer serieus te nemen behoefte om bij te dragen aan een betere en duurzame wereld. En is dat niet waar we nu allemaal naar op zoek zijn, naar wat we het beste kunnen doen om de toekomst van onze planeet veilig te stellen? Duurzaamheid is geen hype meer, het is de nieuwe norm.

In deze Beleggingsspecial besteden we daarom volop aandacht aan duurzaamheid en duurzaam beleggen. Zo leest u over een stichting die voedselverspilling tegengaat en over biotech als mogelijk interessante sector voor uw beleggingsportefeuille. Ook legden we aan een aantal experts stellingen voor over actuele kantelpunten in de wereld(economie). Moet het kapitalisme op de schop of juist niet? Wat kan economics of well being ons brengen? Ook onze beleggingsvisie voor 2020 ontbreekt natuurlijk niet. Hoofdeconoom Luc Aben doet die uitgebreid voor u uit de doeken, naar keuze te bekijken op video, te beluisteren in een podcast of te lezen op uw beeldscherm.

In het afgelopen jaar hebben we onze ambitie geformuleerd ten aanzien van duurzaam beleggen. Die houdt in dat u bij ons uiterlijk in 2022, zowel in vermogensbeheer als in beleggingsadvies, kiest uit uitsluitend duurzame beleggingsoplossingen, die allemaal voldoen aan onze minimale duurzaamheidsondergrens. ‘Duurzaam+’ blijft daarnaast bestaan als ons extra-duurzame beleggingsaanbod.

Tijdens de jaarwisseling breng ik deze keer een toost uit op de toekomst van onze geëngageerde en initiatiefrijke jongeren. Doet u met me mee?


Richard Bruens
Lid Raad van Bestuur en algemeen directeur Private Banking