Koken als een pro
1. Lekker roken
Wilt u binnen roken? Nee, geen sigaretten of dikke Cubanen, maar zalm, kip of zelfs mozzarella. Met een coldsmoker is koud roken een peulenschilletje – en gelukkig ruikt de keuken daarna niet als een bruine kroeg. In de smoker wordt geconcentreerde rook gemaakt van houtsnippers, bijvoorbeeld de snippers van whiskyvaten. Met die rook maakt u chefwaardige gerechten. Koudgerookte zalmtartaar als voorgerecht? Easy. Gerookte boter door de aardappelpuree? Enorme aanrader. Ook goed om te weten: professionele cocktailshakers gebruiken de coldsmoker om cocktails een smoky accent te geven. Is dat geen spectaculair aperitief voor het kerstdiner?
> koksland.nl
2. Warmwaterbadje
> anovaculinary.com
3. Vlijmscherp
> diamantsabatier.com
4. Schuimfeest
De slagroomsifon heeft een beetje een oubollig imago, denk: toef slagroom op een puntje appeltaart. Maar in de moderne keukens wordt zo’n spuit gebruikt om alle soorten culinair schuim mee te maken. Schuim van doperwten, warm hollandaise-schuim of knalroze schuim van bieten, het tilt elk voorgerecht naar een hoger niveau. Vul de sifon met welke romige saus dan ook, draai de top erop en schuimen maar!
> duikelman.nl
5. Geduld is een smakelijke zaak
Met een slowcooker kan iedereen koken. Stop alle ingrediënten in een pan, zet ‘m aan en ga een paar uur wat leuks doen. Aanbraden, marineren of regelmatig roeren is helemaal niet nodig, dus u kunt kilometers wandelen door het bos, alle bijlagen van de weekendkrant lezen, Netflixen of zelfs werken. Ondertussen pruttelt de hazenpeper of de boeuf bourguignon urenlang in de slowcooker, tot het vlees boterzacht is en het hele huis ruikt naar kruiden en specerijen. Perfect voor het kerstdiner, maar ook voor drukke doordeweekse dagen.
> coolblue.nl
6. Keukendoel heiligt middelen
De hele keuken verbouwen voor één kerstmenu? Elk excuus is goed genoeg als het doel uiteindelijk is: een professionele steamer in de keuken. In zo’n stoomoven worden groentes perfect gaar, zonder verlies van smaak of vitamines. Extra voordeel: geen zout, boter of olie nodig om groentes op smaak te brengen, de pure smaak blijkt ineens meer dan genoeg. Nog een voordeel: in de stoomoven maakt u ook perfecte roereieren (voor de kerstbrunch?) en crema catalana (als dessert?).
> aeg.nl
7. Koffietijd
De Rolls Royce onder de espressomachines komt niet uit Milaan of Napels, maar uit het Brabantse Waalre. Daar bouwt Kees van der Westen prachtige espresso-apparaten. Ze worden verkocht aan restaurants in de hele wereld, maar gelukkig heeft Kees ook een prachtig retro-inspired exemplaar voor huis-, tuin- en keukengebruik. De Speedster espressomachine komt op net geen € 10.000, en de besteltermijn is ongewis… Geen geduld en wel trek in een knappe bak? Dan is de Bialetti een goed alternatief: deze eenvoudige percolator is in Italië nog altijd het meest gebruikte koffie-apparaatje.
> keesvanderwesten.com
8. Rasp, rasp of rasp
> knivesandtools.nl