DE TOP

Koken als een pro

Het kerstdiner? Dat neemt u dit jaar natuurlijk voor uw rekening. Meerdere gangen, volle tafel, bijzondere gerechten… Deze smaakvolle kookgadgets geven net een beetje extra inspiratie. En de professionele spullen zorgen voor een perfect resultaat. Kook smakelijk!
kersttafel de top Cornelis
Koud Roker Whiskey Cocktail

1. Lekker roken

Wilt u binnen roken? Nee, geen sigaretten of dikke Cubanen, maar zalm, kip of zelfs mozzarella. Met een coldsmoker is koud roken een peulenschilletje – en gelukkig ruikt de keuken daarna niet als een bruine kroeg. In de smoker wordt geconcentreerde rook gemaakt van houtsnippers, bijvoorbeeld de snippers van whiskyvaten. Met die rook maakt u chefwaardige gerechten. Koudgerookte zalmtartaar als voorgerecht? Easy. Gerookte boter door de aardappelpuree? Enorme aanrader. Ook goed om te weten: professionele cocktailshakers gebruiken de coldsmoker om cocktails een smoky accent te geven. Is dat geen spectaculair aperitief voor het kerstdiner?

> koksland.nl

  zalm low & slow

  2. Warmwaterbadje

  Low en slow, dat is het devies voor botermalse biefstuk en perfect gegaarde vis. En daarbij is een goede sous-vide-stick onmisbaar. De stick houdt een waterbadje op een constante temperatuur, zodat daarin een vacuüm verpakt mootje zalm of een biefstuk op een lage temperatuur heel lang kan garen. Voordeel: volledige controle over hoe gaar het eten wordt, dus de zalm blijft mooi donkerroze en de biefstuk is nooit doorgeslagen.

  > anovaculinary.com
   Sabatier koksmes Schiffmacher

   3. Vlijmscherp

   Goed koken begint met een goed koksmes. Begint stoer koken dan met een stoer koksmes? Vraag het aan tattoo-koning Henk Schiffmacher. Hij ontwierp voor het klassieke messenmerk Sabatier een bijzonder koksmes met decoraties die doen denken aan tatoeages. De messen zijn een ode aan zijn grote liefde Louise, dus die stoere vent heeft ook een klein hartje… Het mes is in beperkte oplage te koop bij onder andere de Bijenkorf.

   > diamantsabatier.com

   4. Schuimfeest

   De slagroomsifon heeft een beetje een oubollig imago, denk: toef slagroom op een puntje appeltaart. Maar in de moderne keukens wordt zo’n spuit gebruikt om alle soorten culinair schuim mee te maken. Schuim van doperwten, warm hollandaise-schuim of knalroze schuim van bieten, het tilt elk voorgerecht naar een hoger niveau. Vul de sifon met welke romige saus dan ook, draai de top erop en schuimen maar!

   > duikelman.nl

   is whip sifon
   slow cooker

   5. Geduld is een smakelijke zaak

   Met een slowcooker kan iedereen koken. Stop alle ingrediënten in een pan, zet ‘m aan en ga een paar uur wat leuks doen. Aanbraden, marineren of regelmatig roeren is helemaal niet nodig, dus u kunt kilometers wandelen door het bos, alle bijlagen van de weekendkrant lezen, Netflixen of zelfs werken. Ondertussen pruttelt de hazenpeper of de boeuf bourguignon urenlang in de slowcooker, tot het vlees boterzacht is en het hele huis ruikt naar kruiden en specerijen. Perfect voor het kerstdiner, maar ook voor drukke doordeweekse dagen.

   > coolblue.nl

   Stoomoven

   6. Keukendoel heiligt middelen

   De hele keuken verbouwen voor één kerstmenu? Elk excuus is goed genoeg als het doel uiteindelijk is: een professionele steamer in de keuken. In zo’n stoomoven worden groentes perfect gaar, zonder verlies van smaak of vitamines. Extra voordeel: geen zout, boter of olie nodig om groentes op smaak te brengen, de pure smaak blijkt ineens meer dan genoeg. Nog een voordeel: in de stoomoven maakt u ook perfecte roereieren (voor de kerstbrunch?) en crema catalana (als dessert?).

   > aeg.nl

    Kees van der Westen koffiemachine

    7. Koffietijd

    De Rolls Royce onder de espressomachines komt niet uit Milaan of Napels, maar uit het Brabantse Waalre. Daar bouwt Kees van der Westen prachtige espresso-apparaten. Ze worden verkocht aan restaurants in de hele wereld, maar gelukkig heeft Kees ook een prachtig retro-inspired exemplaar voor huis-, tuin- en keukengebruik. De Speedster espressomachine komt op net geen € 10.000, en de besteltermijn is ongewis… Geen geduld en wel trek in een knappe bak? Dan is de Bialetti een goed alternatief: deze eenvoudige percolator is in Italië nog altijd het meest gebruikte koffie-apparaatje.

    > keesvanderwesten.com

     Microplane

     8. Rasp, rasp of rasp

     Een rasp is een rasp, zegt u? Dan heeft u nog nooit een Microplane in handen gehad. De culi-raspen zijn ontwikkeld door een vrouw die de houtraspen uit de gereedschapskist veel beter vond dan die flutdingetjes uit de keukenla. Het is dus een ijzersterke rasp, die eigenlijk nooit bot wordt en waar alles perfect op te raspen valt. Wat moet u daarmee bij het kerstdiner? Geraspte gember en een chilipepertje in de pompoensoep, zwarte truffel over de verse pasta bij het voorgerecht, citroenzest bij de ossobuco, chocoladerasp over de tiramisu. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat u het zoveel kerstdiners zonder deze rasp heeft kunnen redden.

     > knivesandtools.nl