WIN kerstballen
kerstballen van Van Gogh

Van Gogh in de boom

aanbieding

Wist u dat pas in 1831 de eerste glazen kerstbal werd geblazen? En dat kerstballen de cadeautjes onder de boom beschermden tegen al te hebberige kerstvisite? Misschien is het dit jaar juist uw kerstversiering zélf die hebzucht opwekt, als u twee kerstballen van het Van Gogh Museum wint.

Voordat er kerstballen bestonden, werd de kerstboom versierd met slingers, gedroogd fruit en koekjes. Toen er in de Vogezen halverwege de negentiende eeuw door een mislukte oogst niet voldoende fruit beschikbaar was om de boom te decoreren, besloot een plaatselijke glasblazer dan maar glanzende bollen te maken. Dat waren de allereerste kerstballen. De glazen ballen hadden een flinterdun metalen laagje aan de binnenkant, waardoor  het net bolle spiegels waren. Sommige historici denken dat die kerstballen bedoeld waren om de kerstcadeautjes te beschermen. Want wie zou er stiekem een pakje onder de boom durven weghalen, als hij zijn schuldige gezicht overal in de boom weerspiegeld zag?

Eerlijk winnen

Passend in deze traditie, en toch ook helemaal van deze tijd, zijn de kerstballen van het Van Gogh Museum. Ze zijn versierd met afbeeldingen van beroemde kunstwerken van Van Gogh, zoals de Zonnebloemen en de Amandelbloesem. De kerstballen zijn handbeschilderd en hebben een diameter van 7 centimeter: een opvallende decoratie. En u hoeft ze niet stiekem onder de boom weg te pakken, want u maakt kans om ze te winnen!

Cornelis geeft tien setjes van twee kerstballen cadeau. Wilt u kans maken op dit leuke kerstcadeautje? Doe dan mee met onze winactie.