Koploper: Kevin van Zonneveld

  1. Inspiratie
  2. Cornelis Magazine
  3. koploper Kevin van Zonneveld

Koploper: Kevin van Zonneveld

Cornelis 1 2018
20 maart 2018
Kevin van Zonneveld (34) is sinds vijf jaar fulltime ondernemer. Hij runt een online platform dat wereldwijd gebruikt wordt. Van Lanschot vroeg hem naar zijn drijfveren:

Wat voor bedrijf hebt u?
"Samen met een Duitse compagnon ben ik eigenaar van Transloadit, een digitaal platform waar bedrijven digitale media – met name video’s – kunnen optimaliseren voor uiteenlopende apparaten: van laptop tot iPad of smartphone. Dat scheelt in bandbreedte en verhoogt de kwaliteit. Klanten sluiten een abonnement af om onze software in de Cloud te gebruiken. We werken voor kleine bedrijven, maar ook voor partijen als Oracle, The New York Times en Cambridge University. Aan ons de taak de software draaiende te houden en telkens te verbeteren. We hebben inmiddels tien programmeurs in dienst uit de hele wereld, en communiceren met elkaar via Skype, Slack en natuurlijk e-mail."

Ik stimuleer mijn team klussen aan te pakken die ze leuk vinden, zodat ze ondernemer worden binnen het bedrijf

Hoe lang onderneemt u al?
"We hebben Transloadit opgericht in 2009. Een dergelijke dienst bestond toen nog niet. Inmiddels hebben we een stuk of twintig concurrenten, waaronder ook grote jongens als Google en Amazon die met veel geweld de markt bestormen. Maar door de enorme groei van video’s wordt ook de taart steeds groter. Mijn compagnon en ik kennen elkaar van opensource-projecten, waarbij programmeurs uit de hele wereld broncodes schrijven en gratis vrijgeven voor gebruik. Zulke projecten doen we nog steeds. Het levert geen geld op, maar wel naamsbekendheid. En bovendien komen we zo in contact met de beste programmeurs. De eerste jaren deden we Transloadit ‘erbij’ in de avonduren, vijf jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd om me volledig te richten op onze onderneming."

Wat drijft u?
"Ik hoef niet de grootste van de wereld te worden. Wat ik wel wil: voor ontzettend leuk werk zorgen voor mijzelf en de rest van het team. Ik stimuleer hen klussen aan te pakken die ze leuk vinden, zodat ze als het ware ondernemer worden binnen het bedrijf. Geld is natuurlijk belangrijk, maar leuk werk nog veel belangrijker. Eens per jaar hebben we een teamuitje: dan komen we vanuit de hele wereld bij elkaar. Dat is feest! Dat zou ik graag vasthouden en uitbouwen."

Bent u ondernemer in hart en nieren?
"Ik heb me lang verzet tegen het label ondernemer. Ik zag en zie mezelf vooral als techneut. Maar inmiddels zit ik nog maar twintig procent van de tijd aan de knoppen; die andere tachtig procent vul ik met aansturen, marketingplannen maken en de langetermijnstrategie uitstippelen. Dus ja, de term ondernemer beschrijft het beste wat ik doe. En ik moet zeggen dat het me enorm goed bevalt. Ik kan naar eigen inzicht mijn dag invullen en bepalen wat voor werk ik wil doen. Dat geeft veel energie en voldoening – werk is tenslotte een groot onderdeel van het leven."

Je kunt ook, net als ik heb gedaan, eerst alleen met je tenen het water ingaan

Welke kansen en bedreigingen ziet u voor uw onderneming?
"Momenteel investeren we tachtig procent van onze omzet. Van de resterende twintig procent kunnen we prima leven, maar het zou mooi zijn als die investeringen zich gaan uitbetalen. We zijn bezig met het bouwen van een opensource plug-in voor websites, waarmee het uploaden van bestanden makkelijker gaat. Ons doel is het digitale landschap te veranderen en ervoor te zorgen dat de hele wereld onze plug-in gaat gebruiken. Daar verdienen we niet aan, maar we denken wel dat een percentage van die gebruikers zal overstappen op onze betaalde dienst die daar naadloos op aansluit. We zijn nog lang niet uitgespeeld."

Wat kunt u leren van andere generaties ondernemers?
"Heel veel! Ik kom natuurlijk net kijken. Oudere ondernemers bezitten een schat aan ervaring, die je niet uit de boeken kunt leren. Ik hoorde laatst op de radio dat jonge ondernemers steeds vaker worden begeleid door mensen die al veel langer in het vak zitten – een soort mentorschap. Dat lijkt me hartstikke leuk, daar sta ik zeker voor open."

Wat doet Van Lanschot voor u?

"Mijn vriendin en ik wilden een nieuw huis kopen en vrij ingrijpend verbouwen. Aangezien mijn bedrijf in Duitsland is gevestigd, vonden veel banken onze hypotheekconstructie te ingewikkeld. Van Lanschot was bereid verder te kijken, zij leverden maatwerk en ik ben zeer tevreden."

Hoe staat het met de balans tussen werk en privé?
"Ik heb gemerkt dat ik gemakkelijk een grens overga. We hebben klanten over de hele wereld, dus als de software hapert moet ik ook ’s nachts aan de bak. Ik heb inmiddels geleerd dat omdat mijn werk zo’n hap uit mijn privéleven pakt, ik dat andersom ook moet doen. Dus ook als er geen aanleiding voor is, lekker een middag vrij nemen om met mijn gezin door te brengen. Mijn vriendin werkt als psycholoog in een ziekenhuis, en we hebben een goede balans gevonden. Toch moet ik er alert op blijven."

Welk advies geeft u andere ondernemers?

"Ik ken veel mensen die een onderneming willen beginnen maar niet in het diepe durven te springen. Ik zeg dan: dat hoeft ook niet! Je kunt ook, net als ik heb gedaan, eerst alleen met je tenen het water ingaan. Maak bijvoorbeeld een dag per week vrij voor je plannen en schroef je werk een beetje terug. Gewoon beginnen, is mijn advies."
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel