Koploper: Henk Larsen

  1. Inspiratie
  2. Cornelis Magazine
  3. koploper Henk Larsen
Cornelis 1 2018
20 maart 2018

Koploper: Henk Larsen

Henk Larsen (65) is DGA van Larsen en Buhl, een bedrijf dat precisieonderdelen maakt. Hij volgde zijn vader op, verkocht het bedrijf, kocht het weer terug om het nooit meer te verkopen.

Wat voor bedrijf hebt u?
"
Wij maken precisieonderdelen voor onder meer de medische, farmaceutische en vliegtuigindustrie. Mijn vader richtte het bedrijf in 1953 op; er werden toen vooral precisieonderdelen gemaakt voor de scheepvaart. Ik werkte er als boekhouder. Aanvankelijk had ik niet het plan om mijn vader op te volgen, maar dat veranderde na verloop van tijd. Leidinggeven aan een bedrijf, dacht ik, aan dit bedrijf, dat lijkt me wel wat. Mijn vader stemde ermee in. Ik trok de kar al toen mijn vader nog directeur was; hij was vaak ziek."

Ik dacht: als ik niks doe, staat het personeel straks op straat. Dus ik kwam terug.

Wat drijft u?
"Iets voor elkaar krijgen. Meedoen met de concurrentie. Er energie instoppen en energie uithalen. Ik ben trots op wat ik voor elkaar heb gekregen. Het is leuk om ondernemer te zijn maar je hebt goede mensen om je heen nodig, die je ondersteunen. Als je die niet hebt, dan lig je ’s nachts wakker: hoe los ik bepaalde dingen op? Toen de bedrijfsleider, mijn rechterhand, wegging, moest ik op zoek naar vervanging. Deze kon ik niet vinden en ik stelde me de vraag: waar doe ik het eigenlijk nog voor? Veel wakker liggen van uitdagingen is niet goed voor je. Ik heb het bedrijf verkocht.

Vervolgens liep het bedrijf niet zoals ’t zou moeten. Ik dacht: als ik niks doe, staat het personeel straks op straat, dat gaat niet gebeuren. Dus ik kwam terug. Mensen werden enthousiast, er ontstond een hecht team. We namen het bedrijf Buhl over, wat voor ons de markt breder maakte. Alfred Konz kwam mee van Buhl, hij werd mijn rechterhand. Hij is nu algemeen directeur en heeft de dagelijkse leiding, ik ben de DGA. We houden elkaar goed op de hoogte om botsingen te voorkomen. In moeilijke gevallen beslis ik omdat ik de eigenaar ben, maar dat gebeurt gelukkig zelden."

Welke kansen en bedreigingen ziet u voor uw onderneming?
"Er zijn takken van industrie die heel hard kunnen groeien en heel hard in elkaar kunnen zakken. Daarom is het belangrijk dat je gaat spreiden, klanten werven uit diverse sectoren. En dat je een buffer opbouwt – in techniek en in kapitaal. Verder is er veel concurrentie, vooral in Eindhoven en omgeving. Het is belangrijk om innovatief te blijven en nooit te denken dat je er al bent."

Uw dochter Maybritt werkt ook in het bedrijf. Wordt zij uw opvolger?
"Toen mijn dochter een wereldreis maakte, stuurde ik haar een berichtje dat ik het bedrijf weer had overgenomen. Ze antwoordde: zal ik terugkomen? Ze kwam terug. Ze doet onder meer HR en Marketing en pakt dat goed op. Het is inderdaad de bedoeling dat zij het bedrijf gaat voortzetten. Mijn partner Alfred Konz stopt over twee jaar en daar is ook al een goede vervanger voor."

Wat kunt u leren van de jongere generatie, van uw dochter?
"Ik leer dat ik wat minder hiërarchisch moet zijn, minder de oude stijl van leidinggeven. Vroeger was het: ik bepaal, ik doe wat ik wil, zo gebeurt het. Ik heb inmiddels beter leren luisteren naar anderen, zonder dat je daarin de leiding uit het oog verliest."

Wat doet Van Lanschot voor u?
"Van Lanschot is een prettige partner die me ondersteunt. In 2007 verkocht ik het bedrijf. Ik had een klik met Van Lanschot. Die klik is er nog steeds."

Hoe staat het met de balans tussen werk en privé?
"Ik ben nu 65 jaar. Ik heb een periode achter de rug met werkweken van zestig uur. Ik ga aan het eind van dit jaar naar een meer adviserende rol en dan twee, drie dagen per week werken. Dat zou mijn vrouw ook erg op prijs stellen. Dan heb ik tijd om te wandelen, klussen af te maken – ik vermaak me wel."

Lees verder in Cornelis

Cornelis 1 2018
Een editie in het teken van ondernemerschap. Zo komen succesvolle ondernemers aan het woord – serieondernemer Michiel Muller van Route Mobiel en Picnic bijvoorbeeld – en ziet u slimme apps voor ondernemers.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel