Slim vermogen opbouwen als partner

Nico Hoeve - Van Lanschot
Nico Hoeve
Directeur Business professionals & Executives
  1. Inspiratie
  2. Cornelis Magazine
  3. Slim vermogen opbouwen de voordelen van periodiek beleggen
vermogen opbouwen ondernemer Van Lansc

Slim vermogen opbouwen als partner

Cornelis 4 2017
13 december 2017
Als u wilt beleggen om vermogen op te bouwen kunt u ervoor kiezen om eenmalig een bedrag ineens te beleggen of juist periodiek kleinere bedragen in te leggen. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk.

De voordelen van periodiek beleggen

Periodiek beleggen sluit goed aan bij de financiële omstandigheden van partners van advies- en advocatenkantoren. Veel partners beschikken in het begin van hun carrière nog niet over grote bedragen. Pas tijdens hun loopbaan bouwen zij vermogen op, voor bijvoorbeeld een oudedagsvoorziening. Periodiek beleggen met relatief kleine bedragen sluit hier goed bij aan.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Maar als u rustig begint met periodiek beleggen, zet u steeds een kleine stap en hebt u minder kans een groot bedrag te verliezen.

Kracht van kapitalisatie

Hoe eerder je start met beleggen, hoe eerder je geld rendeert. Het rendement van eerdere jaren wordt herbelegd. Dat noemen we kapitalisatie. Het gunstige effect van kapitalisatie neemt toe naarmate u uw vermogen langer kunt beleggen. Wie vroeg begint, kan een groot vermogen opbouwen, zelfs als u periodiek maar een bescheiden bedrag opzij zet. Beleggers die veel later beginnen, moeten een veel grotere financiële inspanning leveren om een vergelijkbaar bedrag op te bouwen.

Spreiding van het instaprisico

De consequentie van in één keer alles inleggen is dat de kans bestaat dat je precies op het verkeerde moment inlegt. Een groot voordeel van periodiek beleggen is het kopen op allerlei niveaus. Door elke maand aankopen te doen, betaalt u uiteindelijk een gemiddelde prijs over die periode. Dat wil niet zeggen dat dat de beste prijs is, of de laagste. Maar u sluit wel het risico uit dat u toevallig net op het hoogste punt van het jaar koopt. Ook sluit u ook de geluksfactor uit: het kan natuurlijk voorkomen dat u toevalligerwijs net op het laagste punt had gekocht. Door die extremen te elimineren, ontstaat een gemiddelde prijs. Minder risico dus.

Discipline

Een van de andere voordelen van automatisch periodiek beleggen is dat de inleg in één keer is geregeld, u hoeft niet steeds opnieuw te bedenken of u op enig moment wel of niet wilt kopen. Vrijwel ongemerkt bouwt u door de jaren heen substantieel vermogen op. Emoties maken het voor beleggers vaak nog moeilijker om op de juiste moment in te stappen. Gretigheid drijft mensen richting aandelen wanneer beurzen hoog staan, en angst houdt ze weg van aandelen wanneer de beurzen laag staan. Met periodiek beleggen vermijdt u emotionele beslissingen.

Gemak en vrijheid

U hebt geen omkijken naar uw beleggingen en bespaart tijd. Periodiek beleggen is gemakkelijk: u hoeft zich niet elke keer te verdiepen in de markt en het te beleggen bedrag wordt telkens automatisch van uw rekening afgeschreven. Op deze manier bouwt u door de jaren heen ongemerkt vermogen op. Tegelijk weet u dat het beheer van uw beleggingsportefeuille in handen is van beleggingsexperts. Bovendien kunt u op ieder moment stoppen met periodiek beleggen, er zijn geen verplichtingen.

Nico Hoeve - Van Lanschot
Nico Hoeve
Directeur Business professionals & Executives

Lees verder in Cornelis: special Beleggen

Cornelis 4 2017
In deze editie van Cornelis: wat móet u weten voor uw portefeuille in 2018 en vervangt de computer op den duur de beleggingsadviseur? En: de opmars van impact investing.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel