Geen hogere beleidsrente VS voorzien

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Geen hogere beleidsrente VS voorzien

Geen hogere beleidsrente VS voorzien

18 september 2023
Stijgende energieprijzen en robuuste economie in de VS verstoren inflatiebestrijding.

Stijgende energieprijzen en robuuste economie in de VS verstoren inflatiebestrijding.

In het kort:

  • Het blijft onzeker of de Amerikaanse beleidsrente zijn top al heeft bereikt
  • Europese Centrale Bank verlaagt de economische groeiverwachting voor 2024
  • Saoedi-Arabië verlengt beperking olieproductie ook om geopolitieke redenen

 

Na de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen donderdag is het deze week de beurt aan de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om de monetaire koppen bij elkaar te steken. In tegenstelling tot hun Europese collega’s verwachten we dat de Amerikaanse centrale bankiers de beleidsrente onveranderd laten.

Veel aandacht zal uitgaan naar de toekomstperspectieven, als Fed-voorzitter Jerome Powell die wil schetsen. Recente macrocijfers wijzen allemaal nog op een robuuste economie in de VS. Deze week worden de inkoopmanagersindices van september bekend voor de industrie en dienstensector. Gerekend wordt op een stabilisatie ten opzichte van de augustuscijfers.

 

Fed laat rente onveranderd

De Fed begon nét iets eerder met het optrekken van de beleidsrente dan de ECB, zodat de Amerikaanse inflatie al nét iets verder is gedaald. In de eurozone ligt de inflatie op 5,3%, in de VS is dat ‘slechts’ 3,7%.

Halen we de woonkosten uit de kern-inflatie, dan valt de toename van de inflatie zelfs terug tot 2,2%. Op een haar na de doelstelling van 2% dus. Bovendien wordt op basis van de voorwaarden in nieuwe huurcontracten verwacht, dat ook de bijdrage van de woonkosten aan de inflatie de komende maanden zal afnemen.

Daarnaast zijn er signalen dat de arbeidsmarkt stilaan wat afkoelt. Zo zijn er steeds minder werknemers die vrijwillig van baan veranderen. Wat vaak een voorbode is van minder loondruk.

Loonkosten nemen nu nog toe met ongeveer 4,5% op jaarbasis. Bij een meer evenwichtige arbeidsmarkt zou dat de komende maanden onder de 4% moeten duiken. Een niveau van rond de 3% is in overeenstemming met een inflatiedoelstelling van 2%.

 

Hogere energieprijzen

Een en ander wil niet zeggen dat de Amerikaanse beleidsrente definitief al zijn top zou hebben bereikt. Er zijn nog onzekerheden te over. Per saldo blijft de arbeidsmarkt immers krap. Wat lonen langer dan verwacht kan aanjagen. Gecombineerd met opnieuw toenemende koopkracht bij burgers door de lagere inflatie,  kan dit de economische groei robuuster laten blijven. En daarmee de inflatie op een hoger niveau houden of zelfs laten opflakkeren.

Ook energieprijzen zijn sinds eind augustus stevig aan het klimmen: noteerde de olieprijs eind juni nog onder de $ 70 per vat WTI (West Texas Intermediate, de Amerikaanse benchmark voor olieprijzen), moet er nu meer dan $ 90 worden betaald. Vanwege de weerbare Amerikaanse economie én verlengde productiebeperkingen door Saoedi-Arabië.

De laatste zijn wellicht niet uitsluitend ingegeven door economische redenen. Ook (vooral?) geopolitieke aspecten spelen mee. Iets waarmee we in de toekomst eerder méér dan minder rekening moeten houden. Ter illustratie hiervan: de toetreding van de Saoedi’s tot het BRICS-clubje. Wat hen dichter bij landen als Rusland en China brengt.

 

Zwakke eurozone

Voor het overige op de macro-economische agenda deze week de eerste inschatting voor de Europese en Amerikaanse PMI-inkoopmanagersindices voor augustus.

De PMI voor de dienstensector in de eurozone schoot in het rood. Dit wil zeggen onder de 50, de grens die groei van krimp onderscheidt. Het heropeningseffect van de economie na de coronarestricties is stilaan uitgewerkt. Voor september wordt geen opleving verwacht, de dienstensector blijft licht in de krimpzone.

De ene na de andere instelling kwam afgelopen week dan ook met negatieve herzieningen voor de groeiverwachtingen. Zowel de ECB als de Europese Commissie zetten de inschatting voor 2023 onder de 1% groei. De centrale bank ziet het economisch momentum ook in 2024 niet boven dat niveau uitkomen. Kortom, een langere periode van zeer gematigde groei valt Europa ten deel.

‘Schuldigen’ zijn onder meer het zwakke internationale groeimomentum, bijvoorbeeld in China, en het rentebeleid van de ECB. De remmende effecten van dat rentebeleid zijn nog niet volledig doorgesijpeld. Conclusie is dat er op de korte termijn weinig reden is om een verbetering in de inkoopmanagersindices te verwachten.

 

Licht onderwogen aandelenpositie

Financiële markten hebben er ondertussen een degelijke week op zitten, vooral dan in Europa:  de Stoxx Europe 600-index won 1,6%. De brede Amerikaanse S&P 500-index moest vrijdag op de laatste handelsdag de eerder opgebouwde winst weer prijsgeven, vooral door een zwakke technologiesector. De dagen ervoor had de combinatie van meevallende inflatiecijfers en degelijke detailhandelsverkopen de hoop op een zogenaamde ‘zachte landing ’ weer doen oplaaien, wat beleggers gunstig had gestemd. Een zachte landing betekent dat de inflatie onder controle komt zonder dat de renteverhogingen al te veel schade aan de economie aanbrengen.

In de eurozone rekenen beleggers erop dat de ECB klaar is met het optrekken van de rente. Althans, zo interpreteerden ze de woorden van Christine Lagarde.

We zullen zien. De sterke arbeidsmarkt suggereert alvast dat de inflatie niet héél snel zal dalen. Zodat de rente niet snel lager kan, zelfs niet bij een verder afkoelende economie. Eventuele turbulenties op energiemarkten tijdens de winter zouden dit plaatje verder bemoeilijken.

Hoe dan ook, nu het monetaire beleid reeds een forse weg heeft afgelegd, kan de focus misschien iets sterker op de bedrijfscijfers komen te liggen. In de eurozone wordt voor 2024 gemiddeld een winstgroei van ongeveer 7% verwacht. Om dát te realiseren lijkt de uiteindelijke economische groei niet al te veel onder de huidige inschattingen te mogen duiken. Dat gegeven houdt ons momenteel voorzichtig ten aanzien van aandelen en benadrukt ons licht onderwogen aandelenpositie.  

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 18 september tot

en met 22 september

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Woensdag

VS

Fed-beleidsvergadering

 

 

Donderdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen (flash)

Sep

-16,5

Vrijdag

Eurozone

Manufacturing PMI (flash)

Sep

44,0

 

 

Services PMI (flash)

Sep

47,5

 

VS

Manufacturing PMI (flash)

Sep

48,8

 

 

Services PMI (flash)

Sep

50,2

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel